Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Nova žrtva pravoslavnih pagana: Sveti Sisoje, podvižnik iz pustinje

Deca su najzdravija kad pokisnu do gole kože

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Pusti dete da lepo kisne na svjatago Sisoja: Pravoslavni saveti roditeljima
Pusti dete da lepo kisne na svjatago Sisoja: Pravoslavni saveti roditeljima
Izvor: viralsite.eu

Neka deca baš nemaju sreće. Prvo im roditelji nadenu ime zbog kojeg ih kasnije u školi zajebava ceo razred, a onda, na svu tu muku, moraju još desetljećima da se podvizavaju usred pustinje. Takva je zlehuda sudba zadesila i izvesnog Sisoja, pustinjaka iz IV veka. Srećom, Sisoju se patnja na kraju ipak isplatila pošto je vozdignut do statusa pravoslavnog sveca

Iako ne spada među one najpoznatije, da ne kažemo „selebriti“ svetitelje, pravoslavni pagani iz Kurira su Sisoju na dan njegove slave velikododušno posvetili članak u kom su nebesku Srbadiju upoznali kako sa svetiteljevim podvižničkim žitijem, tako i sa narodnim običajima koje na Sisojevdan Srbljima valja ispoštovati.

ČIME JE SISOJE ZADUŽIO SRPSKU NEJAČ: Srbi poštuju Sisoja kao kao zaštitnika dece i brzog pomoćnika u svakoj tuzi i nevolji.

TKO JE BIO SISOJE, KAKO JE ŽIVEO, NA KOGA SE UGLEDAO: Sisoje je bio Misirac i učenik svetog Antonija. Kada je Antonije umro, Sisoje se nastanio u pustinjskoj gori, zvanoj Antonijeva, na kojoj se i Antonije ranije podvizavao.

Okanite me se, pagani: Sveti Sisoje, ni kriv ni dužan
Izvor: believenot.com

NEZLOBIVO JAGNJE ŠTO IZGONI ZLE DUHOVE: Teškim trudovima nad samim sobom toliko je ukrotio sebe da je bio krotak i nezlobiv kao jagnje. Zato mu je Bog dao veliku blagodat - mogao je da isceljuje bolesnike, izgoni zle duhove i vaskrsava mrtve.

SAMO PUSTINJA SISOJA PODVIZAVA: Sisoje se čitavih 60 godina podvizavao u pustinji i beše je kao izvor žive mudrosti svim monasima i ljudima koji su kod njega dolazili po savet.

KAD JE TEŠKO – SISOJE; KAD JE LAKO – PROMISAO BOŽJA: Sveti Sisoje učio je monahe: "Ma kakvo iskušenje da se dogodi čoveku, on bi trebalo da se preda volji Božijoj i prizna da se iskušenje dogodilo zbog njegovih greha. Ako se nešto dobro dogodi, trebalo bi govoriti da se dogodilo po promislu Božijem."

BOG VOLI PLAČIPIČKE KOJE BOLI UVO ZA TVAR: Monah je pitao Sisoja kako da ugodi Bogu i spase se. "Ako želiš ugoditi Bogu, istupi iz sveta, odeli se od zemlje, ostavi tvar, pristupi ka Tvorcu, sjedini se s Bogom molitvom i plačem i naći ćeš pokoj u ovom veku i u onom", glasio je Sisojev odgovor.

+++

Pošto smo se upoznali sa Sisojevim podvižništvom i priključenijima, sledi omiljeni deo svakog novokomponovanog vernika: narodni običaji na dan Svetoga Sisoja.

SREĆA NE PRATI SAMO HRABRE, VEĆ I ONE ČIJE MAJKE PRED SISOJEVDAN POSTE CELI TJEDAN: Većina običaja vezanih za svetog Sisoja, koji se u Srbiji i danas poštuju, vezana je za decu. Mnoge majke poste sedam dana pred ovaj praznik da bi se pričestile, a veruje se da će deca tako biti zdrava i da će ih u životu pratiti sreća.

Ne čitam Kurir, to je štampa za ove iz pakla: Sveti Sisoje, nastradamus
Izvor: believenot.com

KISNITE, DECO, I DAN I NOĆ, KIŠA JE ZDRAVLJE, KIŠA JE MOĆ - ALI ISKLJUČIVO NA SVETOG SISOJA: Ako na svetog Sisoja pada kiša, trebalo bi pustiti decu da istrče napolje i dobro pokisnu. U nekim krajevima Srbije sačuvalo se verovanje da je to voda koju sveti Sisoje sa neba šalje na njih i da će tako najbolje i najzdravije porasti.

RODITELJI, SLOBODNO PUSTITE DECU DA SE SAMA IGRAJU NOĆU, SVETI SISOJE IH ČUVA OD SVIH DEMONA I INIH NEČASTIVIH; JEDINO PRIPAZITE DA SLUČAJNO NE ZALUTAJU U CRKVU, JER JE ČAK I SVETI SISOJE OČITO NEMOĆAN PRED PEDOFILIMA: Stariji kažu da je sveti Sisoje najveći prognitelj svih đavola koji napadaju decu, pa se veruje da danas deca mogu ostati napolju i noću, jer svi demoni beže i kriju se.

RODI ME, MAJKO, NA SISOJEVDAN PA ME BACI NA ĐUBRIŠTE: Narod kaže da će sve što rodi na svetog Sisoja biti srećno i dugovečno.

star
Oceni
4.43
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak