Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Privatna kolekcija Dejvida Bouvija

Oko 300 umetničkih dela će se naći na aukciji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: 4.bp.blogspot.com

Privatna zbirka umetnina Dejvida Bouvija, gotovo 300 umetničkih dela, među kojima i ona Demijena Hirsta, Henrija Mura i Marsela Dišana, prvi put će biti izložena u londonskom Sotbisu, a na aukciji će biti ponuđena u novembru. Direktor Sotbisa za Evropu, Oliver Barker kaže da bi umetnine mogle da dostignu cenu od oko deset miliona funti

"Zbirka umetnina Dejvida Bouvija nudi jedinstven uvid u privatni svet jednog od najvećih kreativaca 20. veka", rekao je on.

Među umetničkim radovima je najviše dela britanskih umetnika 20. veka, uključujući platna Stenlija Spensera, Patrika Kolfilda i Pitera Laniona, ali i dela brojnih stranih umetnika. Skulptura Marsela Dišana "A Bruit Secret" bi, očekuju u Sotbisu, mogla da dostigne cenu od 250.000 funti.

Najvredniji eksponat na aaukciji biće slika "Air Power" američkog slikara Žan Mišela Baskijata koja bi mogla da se proda za 2,5 do 3,5 miliona funti.

Photo: www.themarysue.com

I Metju Kolings, umetnik i pisac smatra da kolekcija odražava Bouvijevu posebnost. "Reč je o boemskoj, romantičnoj, ekspresivnoj, emotivnoj umetnosti... umetnosti ispunjenoj osećajima, živopisnoj i uzbudljivoj. Bouvi nije kupovao umetnička dela zbog investiranja ili reputacije, već zbog istinskog interesa prema umetnosti." Kolings smatra da muzičar kolekciju umetnina nije nikad izložio u javnosti jer mu "nije bilo do toga da pokaže koliku vrednost drži kod kuće ili da pokaže svoju veličinu. Kao kolekcionar je bio istinski entuzijast."

Iako je Bouvi u intevjuu za BBC 1999. rekao da "opsesivno i zavisniči kupuje umetnička dela", dosad se malo znalo o njemu kao kolekcionaru.

Romanopisac Vilijem Bojd, veliki Bouvijev prijatelj kaže da kolekcionarstvo muzičaru nije bilo samo hobi, već i ozbiljan interes. "Pohađao je neke kurseve o umetnosti jer je želio da je razume i ozbiljno raspravlja o umetnicima, slikarima, njihovim motivima, umetničkim pokretima", kaže Bojd i dodaje da je umetnost Bouvija privlačila i zato jer je "bila toliko različita od njegove muzičke karijere i kilometrima daleko od njegove slave" i da mu je "služila za opuštanje".

Uz 267 slika i skulptura, na aukciji će se ponuditi 120 komada nameštaja dizajnera 20. veka. Među njima je i kutija za zvučnike iz 1960. koju su dizajnirali italijanski dizajneri Akile i Pjer Đakomo Kastiljoni. Prihod od prodaje ide Bouvijevoj porodici koja je kolekciju, kako je objavljeno, odlučila da ponudi na aukciji zbog nedostatka prostora, a ne zbog novca.

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak