Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Dunja Kusturica, princeza među selektoricama

Kapitalizam će pasti na Mokroj Gori

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Malo se uči, malo slavi život: Kusturice, zemljovlasnici i antiimperijalisti s kolena na koleno
Malo se uči, malo slavi život: Kusturice, zemljovlasnici i antiimperijalisti s kolena na koleno
Photo: banjalukain.com

Kustendorf ove godine, kaže selektorica, ima svoj apolonski i dionizijski efekat: malo se uči, malo slavi život, treće ne treba. Sreća da je u pitanju slavljenje života bez pompeznosti, bez glamura, jedino od ambijenta festival poseduje svoj feud, svoga bega, jednu princezu i nešto kmetova. Mladi autori će se, ističe Kusturica, tu zbližiti brzo i lako, oni će da porastu u slobodi, a možda tako bude i sa kmetovima, samo ako odslušaju predavanja subverzivnih autora. Kapitalizam će pasti na Mokroj Gori, druge mu nema

Dunja Kusturica, postavši samom providnošću Gospodnjom preko konkursa selektorica Kustendorfa, osveštenim Novostima dala je intervju koji pomalo šljašti kao novogodišnja jelka. Objašnjavajući program ovogodišnjeg festivala, ona je tom prigodom istakla jedan snažan stav protiv prokletih kolonizatora koji obaraju naše zdravstvo, naše obrazovanje i kulturu našu. Izgleda da se antiimperijalizam, pogotovo kad podriva njihov interes, kod Kusturica prenosi s kolena na koleno.

Wet Gora: Mesto otpora trulom kapitalističkom Zapadu
Photo: www.brodyaga.com

Ideja o slobodi, kaže Dunja Kusturica, biće gusto spakovana na svega nekoliko mokrogorskih hektara, a posebno će je valjda osećati kmetovi familije Kusturica. Da je Nemanja-beg Prvovenčani dobio još poneki hektar u svoje vlasništvo, ne sumnjamo da bi se sloboda još lepše razgranala, a otpor protiv kolonizatora svetleo bi još i jače, što bi kmetovi osetili na svojoj koži. Ovako samo ostaje da osvešteni filmski autori u toku Kustendorfa objasne mlađim generacijama kakav to zloćudan mehanizam nije dao Emiru da se proslavi u Holivudu.

Kustendorf ove godine, kaže selektorica, ima svoj apolonski i dionizijski efekat: malo se uči, malo slavi život, treće ne treba. Sreća da je u pitanju slavljenje života bez pompeznosti, bez glamura, jedino od ambijenta festival poseduje svoj feud, svoga bega, jednu princezu i nešto kmetova. Mladi autori će se, ističe Kusturica, tu zbližiti brzo i lako, oni će da porastu u slobodi, a možda tako bude i sa kmetovima, samo ako odslušaju predavanja subverzivnih autora. Kapitalizam će pasti na Mokroj Gori, druge mu nema.

Princeza Dunja među rojalistima: Ruše nam kraljevsku porodicu
Photo: Tanjug/Oksana Toskić

Da bi izveo Srbe iz ropstva, Kustendorf je doveo ove godine sa Istoka filmove, jer odatle, kako otkriva selektorica, dolazi sveža, jača energija, nasuprot trulog Zapada koji umire u svojim bolestimaIstok bi trebao osvetliti Srbiju, u kojoj, kao i u svakoj koloniji, podli neprijatelj prvo ruši zdravstvo i školstvo, zajedno sa kulturom. "Sa jedne strane imamo", poučava Dunja Kusturica, "potrebu da se grčevito uhvatimo za sopstveno nasleđe, sa druge su nametnute ideje kolonizatora. Kultura gubi identitet, tako što se bezuslovno ugleda na strane uticaje ili se previše oslanja na lokalno prestajući da komunicira sa svetom. Kustendorf se trudi da uspostavi ravnotežu, strance učimo našoj kulturi, od stranaca učimo o njihovoj". To učenje od stranaca ume da bude opasno, začas domaći umetnik bude kolonizovan, a da to nije ni primetio. Najbolji recept za očuvanje identiteta je kombinovanje: malo domaćeg kiča (recimo, Emir Kusturica), malo stranog (recimo, Nikita Mihalkov) i dobije se jedinstvena smeša, specijalno napravljena za Vladimira Putina.

U prošloj godini Dunja je pronašla čak dva ostvarenja koja su na nju ostavila utisak. Prvo ostvarenje: "Otkrila sam knjigu "Portret kolonizatora i portret kolonizovanog" francuskog autora Albera Memija. Knjiga je prvi put prevedena sa francuskog na srpski jezik, izdavač je Andrićev institut". Čudno da je otkrila knjigu koju je baš njen tata objavio, mora da je za to otkriće bio potreban nadljudski napor. Svejedno, knjigu je očigledno pročitala da bi imala šta da prepriča u intervjuu za Večernje novosti. Tu je i drugo ostvarenje: "Tu je i odlazak na koncert Nacionalnog mađarskog ciganskog orkestra, zamislite, tu sam čula svakojaku muziku osim ciganske i mađarske, pa se ova dva utiska međusobno dopunjuju i jedan drugog objašnjavaju". Tako reći, utisci se potiru, kao da se ništa nije dogodilo. Baš siromašna godina u kulturnom smislu.

Kako god, filmovi koje je izabrala selektorica obasjaće ceo svet, od Mokre Gore do Vladivostoka. Blago Srbljima koji imaju svoje nasleđe da se za njega uhvate, svoga bega, svoja radna mjesta na feudu, da ih zajedničkim snagama prevedu iz kapitalizma u feudalizam. Dok se to ne dogodi, celom srpskom narodu, kako je poručila princeza u novogodišnjoj poruci na kraju intervjua, ostaje da udari brigu na veselje.

star
Oceni
4.13
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak