Entertainment Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (21)

Desi se čudo: Prvo krštenje u Vojsci Srbije

Nakvasi me nežno

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Nabijanje glave u lonac s vodom: Krštenje, sportska disciplina bez disanja
Nabijanje glave u lonac s vodom: Krštenje, sportska disciplina bez disanja
Izvor: www.novosti.rs

U činodejstvovanju (dejstvovanje činom) episkopu Porfiriju su sasluživali kapetan Slađan Vlajić, glavni pop vojni, te vojni popovi iz drugih postrojbi i njihove nenaoružane, gotovo civilne kolege iz Eparhije niške. Ničim izazvan, Porfirije je ustvrdio i to kako "krštenje nije samo lep običaj koji neguje srpski narod, već je to ulazak u Crkvu Hristovu koja nadilazi sve granice i podele među ljudima"...

Veselnici: Spremni za vodenu torturu
Izvor: www.spc.rs

Doktor Porfirije, u crkvenim krugovima znan i kao episkop jegarski, krstio je 15. aprila 15 oficira, podoficira i vojnika Treće brigade Kopnene vojske, u crkvi Svetog Simona Monaha u Nišu, odnosno, kako taj obred sa izvesnim zakašnjenjem prevodi i objavljuje sajt SPC, preneo im je svetu tajnu krštenja. Opravdavajući budžetske novce za popovsko iživljavanje među mladom vojskom (episkop vranjski Pahomije, iako kvalifikovan, nije zaposlen u kasarni), Porfirije besediše kako je vraćanjem vojnih sveštenika u kasarne unapređena saradnja SPC sa Vojskom Srbije

Porfirije je ustvrdio i to kako "krštenje nije samo lep običaj koji neguje srpski narod, već je to ulazak u Crkvu Hristovu koja nadilazi sve granice i podele među ljudima".

Potom je ušao u srž problema: "Krštenje je samo početak života u Crkvi, koji podrazumeva trud i pokušaj čitavim svojim bićem da se neguju hrišćanske vrline, tj. da se ispunjavaju zapovesti Hristove, a hrišćanski život se potvrđuje kroz učešće u svetoj liturgiji. Između Crkve i Vojske ne samo da postoji saradnja, već se sa vojnim sveštenicima koji su prisutni u kasarnama radi o poslu na istom polju", izgovorio je episkop u jednom dahu.

Briši sveću, pali peškir: Kontradiktorne naredbe koristi neprijatelj
Izvor: www.spc.rs

U činodejstvovanju (dejstvovanje činom) Porfiriju su sasluživali kapetan Slađan Vlajić, glavni pop vojni, te vojni popovi iz drugih postrojbi i njihove nenaoružane, gotovo civilne kolege iz   Eparhije niške. Nežnom pljuskanju svetom vodom nazočio se brigadni general Želimir Glišović, o čijem krštenju nije izvešteno.

Neumoljiv: Porfirije vreba novu žrtvu za kofu
Izvor: www.spc.rs

Novokršteni potpukovnik Željko Petrović s pravom se prekrsti i reče da je "sam čin krštenja za njega i njegovu porodicu svečan i uzvišen događaj". Desetarica, pak, Ivana Simonović izgovori da je srećna što je učesnik prvog krštenja u vojničkoj crkvi Svetog Simona Monaha. Ta je građevina opevana oktobra prošle godine, kada su u Vojsci Srbije otvoreni i drugi bogomoljački objekti za kvašenje glave i brisanje peškirićima.

Kofa za udaviti: Relikvija ište čistilište
Izvor: www.spc.rs

Beše dirljivo; pogledajte slike i surovo se ispljuskajte! Sve za veru, čak veru za svetu vodicu!  

star
Oceni
3.17
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak