Entertainment TV
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Vinyl: Na Skorsezeovom zapadu ništa novo

Slaba priča, dobra muzika i kvalitetan kokain

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: www.imdb.com

Martin Skorseze i Mik poluvampir Džeger su udruženim snagama, tmurnim prisećanjima, izopačenim iskustvima i blekautovima iz mladosti, skrojili prvu sezonu genijalno rupičaste rokenrol serije. Zašto rupičaste? Jer bi onaj koga ne zanima kokainsko jevanđelje sa ulica Njujorka u sedamdesetim godinama XX veka i to kako su deca ulice postajala muzičari, trebalo da preskoči ovu seriju. Ali za sve ostale ljubitelje rokenrol kulture, ovaj muzički tobogan će biti prava doza

Izvor: www.imdb.com

Radnja je prosta, i u stilu okuraženog Skorseza režirana, tako da jednostavno iza svih mogućih kadrova na svim znojavim čelima se nalazi nevidljivi pečat “Made in Scorsese“. Tarantinovski sindrom je i ovde ubrizgan. Dakle, Riči Finestra (Booby Cannavale) pokušava svim mogućim sredstvima da održi svoju već uveliko propalu producentsku kuću, a što se više trudi, ona sve više tone. I naravno, uz čitavo to propadanje, ide i propadanje porodice, zamršenje sa italijanskim mafijašima kao i Fear and Loathing dekadencija – za koju u nekom trenutku glavni junak kaže da mu je potrebna da bi se izvukao iz svega – i koja daje posebnu nijansu, koja se može samo u Martinovim filmovima sresti. A to je da je skroz normalno imati napuderisan nos u svakom trenutku dana i noći.

Pored našmrkane ludnice, ubrzanih kadrova i nezaštićenog seksa, muzika je zaista poentirala, ali i zamaskirala sve daće i nedaće prve sezone. Čak, može se slobodno reći, da sve potencijalne greške, rupice i rane, kojih sigurno ima dosta, rokenrol prekriva poput čarobne prašine. Tako se kroz epizode može uvideti probijanje prađeda pank muzike, ali i neke truničice hip-hop kulture koja je još bila svedena na podrumske žurke. Zapravo je sjajno videti taj sijaset iz kojeg su plodovi rokenrola izrastali, i spektar raznolikih predaka današnjih muzičkih izroda. I to sve tako dobro našminkano i ulepšano, da sam morao par puta da ponovo odgledam neke scene.

Izvor: www.imdb.com

Što je najgore od svega, i da hoću da otkrijem bilo šta što bi moglo da upropasti uživanciju u gledanju Vinyla - ne mogu. I to ne bi trebalo da bude za neku veliku pohvalu. Zapravo je sramno. Jer, kao što napisah gore, tarantinovski sindrom je i ovde prisutan. Očigledno je da je Martin u svom zenitu, i da sve što iz njegovog lonca izađe, mora da bude spektakularno. Ali, to nije u ovom slučaju.

Koliki god fan sedamdesetih i svega što su donele bio, i koliko god me ono ubacivalo u tripoznu vožnju kroz kosmički rokenrol, ova serija je ipak prosek. Tarantinovski sindrom, odnosno njegovi simptomi se prepoznaju onda kada su svi likovi u filmu, ovog puta u seriji, previše pametni, sve znaju i previše dobro mogu da izađu iz svih situacija. Drugim rečima, svaka ličnost u ovoj seriji manjim ili većim delom glumi Skorsezea. Dok, sa druge strane, imamo jedan preterani cirkus: sa kvalitetnom muzikom, dobrom glumom i slabom pričom, koji samo što ne padne u nesvest od opijata.

star
Oceni
4.55
Ostali članci iz rubrike TV
image

Gledali smo, ne gledajte: „Praktična žena“, TV Prva

Ubi nas emancipacija

image

Remzi Bolton iz Igre prestola

Najzlobniji televizijski lik svih vremena

image

Vinyl: Na Skorsezeovom zapadu ništa novo

Slaba priča, dobra muzika i kvalitetan kokain

image

Henk Mudi i Dejna Skali

Dosije X kao „Dosije“ sa Prve

image

Alexandra Patsavas, žena koja bira pesme za TV serije

Kako muzikom ispričati priču

image

Jimmy Kimmel Live

Jugoslavija očima deteta

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak