Entertainment TV
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Henk Mudi i Dejna Skali

Dosije X kao „Dosije“ sa Prve

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: www.express.co.uk

Prošlo je već par godina od kako traje ekspanzija televizijskih serija, koje su žestoko uzjahale svetsku pop kulturu, toliko da se publika načisto davi u moru tih ostvarenja.Od „kraja“ omiljene nam Dosije X serije prošlo je oko petanestak godina, ali kada je autor serije Kris Karter najavio povratak Moldera i Skali za poslednji pozdrav - zbog kojeg smo se svi sumnjičavo radovali - nije nam rekao da će baciti ljagu na sve ono što je pravio pre toga sa njima

Radnja se nastavlja 14 godina kasnije, kada, naravno, zle i mračne vladine sile i dalje ne daju mira penzionisanom Foksu Molderu (Dejvid Dukovni) – kojeg u ovoj sezoni očigledno tumači Henk Mudi – i ponovo ga, dabome sudbinski, spajaju sa njegovom starom koleginicom, ženom, ljubavnicom, najboljom drugaricom i majkom njihovog vanzemaljskog deteta – Dejnom Skali (Džilijan Anderson). Ali, slobodno mogu da kažem, da me prva epizoda dugoiščekivane sezone naprosto oduvala. Jer je imala baš taj vajb novog talasa. Očuvala je taj paranormalni šmek, ali ga je digla za stepenik iznad, što je i bilo logično za takav povratak. Ali očigledno, kao i u njihovom paranormalnom svetu, logika im nije bila baš jača strana, pa smo, nakon sjajnog uvoda, do samog kraja dobili niz epizodičnih radnji i providnih zapleta. Toliko providnih da, po mom mišljenju, bolji zaplet imaju Kamiondžije kada Čutura sa Jaretom traži ko mu je ukrao brod.

Prvo, gluma je bila neobjašnjivo unazađena. Dosije X je počinjao da dobija skroz drugu konotaciju. Iz paranormalnog trilera prešla je u jednu fascinatno klozetarsku i humorističnu seriju. Samo bez humora. Više je podsećala na emisiju „Dosije“ sa Prve, jer gluma u seriji je više ličila na rekonstrukciju događaja nego na nešto što je poteklo iz holivudske kujne.

Izvor: www.blastr.com

Uplitanje kalifornikacijskog humora u sumornu ravnicu FBI agenata odavalo je utisak da serija ipak nije bila sprema za modernizaciju. Dejvid Dukovni odnosno Henk Mudi, više nije ličio na starog Moldera. Koliko god se trudio, njegova polubiografska glavna uloga iz Kalifornikacije je prskala na sve strane. Svakog trena se očekivalo da se u kadru pojave Keren sa njegovom ćerom Bekom. Od njegovih pokreta, smeškanja, unošenja u facu i flertovanja, preko bespotrebnog alkoholisanje i konstantnog dobacivanja kulovskih fora, pa sve do forsiranja seksualne tenzije tokom serije, dobija se utisak da je ukočeni i tvrdoglavi nerd Molder stvarno penzionisan. I da sve ovo više liči na jedan spinoff pijanog Henka koji pokušava Skali da odvede u krevet. Dok ona, za koju se čitava svetska javnost usaglasila, da osim što izgleda bolje nego ikada, ničemu više ne služi u ovoj seriji.

Za razliku njene uloge psihijatra u Hanibalu, gde je briljirala, ovde je ostala na samom početku svoje karijere. Njena uloga u čitavoj sezoni u odnosu na Henkovu, nit je unapređena, niti je otišla u rikverc, već je ostala na nivou tunjavog i nevernog Tome. Ne, nije nam bilo dovoljno da kroz devet sezona - iz epizode u epizodu - ne veruje Molderu da vanzemaljci, vampiri i kojekakve karakondžule postoje, već je njeno bandoglavo racionalizovanje i ovde školski isponavljano. I tako, s jedne strane imamo nedavno uposlenog pisca iz Kalifornije, Henka, a sa druge seksipilnu i apatičnu Skali, koja malo veruje, malo ne veruje, pa dobijamo neki nostalgični bućkuriš, koji bi trebalo da ipak nosi neku vrednost.

Izvor: www.express.co.uk

Naravno, priča nije daleko odmakla od teorije zavere. Jer taman kada sam pomislio da će svih šest epizoda biti povezano u kontinuiranu sezonu, serija konfuzno prekida zaplet nakon prve, i već u sledećoj vas uvodi u neki, k’o sa neba bačen, slučaj, za koji se sigurno prvo pitate: “Da nisam ja preskočio nešto?“. I kada vas IMDB uveri da niste, i pročitate da će priča iz prve biti nastavljena u poslednjoj epizodi, kvalitet povratničke sezone vidno počinje da pada u vodu. I od tog trenutka, epizode gracioznim naporima galopiraju ispod svakog mogućeg kriterijuma. Zapravo, kao i za svaku stvar danas, postojala je doza skepticizma i za ovu sezonu, ali to je više bilo zbog mere predostrožnosti nego što se verovalo da će podbaciti. Ali, ovakav potez, očigledno neiskusnog pokušaja da se svim mogućim silama Dosije X ugura u počasni hol modernih serija današnjice, sramotno je propao.

Epizode, prepune životnih poruka: od čovekolikog guštera kojeg ujede čovek, pa sve do muslimanskih mladića koji se dižu u vazduh sa razlogom, valjda su htele da nas podstaknu da razmislimo u kakvom svetu danas živimo, ali su mi više izazivale povremeni transfer blama i neurotičino lupkanje po tastaturi, ne bi li se epizoda što pre završila. Na jedvite jade, došlo se i do poslednje epizode, koju sam odgledao za deset minuta. Očito je da je strelica za desno igrala mnogo veću ulogu u, nadajmo se, poslednjoj sezoni ovog očajnog spektakla. Razumem da je režija imala cilj poslednjeg pozdrava sa vernom publikom, ali, složiće se ta ista, da će ova sezona biti svim snagama zaboravljena i šutnuta pod tepih, zajedno sa poslednjom iz Kalifornikacije.

star
Oceni
4.31
Ostali članci iz rubrike TV
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak