Entertainment TV
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Lukovićev tv blog

Resistance: Smrt fašizmu, sloboda Francuskoj

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: Stock

Da je neke sreće, a sreće nema, ova bi se serija emitovala na RTS servisu u udarno vreme, u osam uveče, šest dana nedeljno. Da povrati ljudima sećanje na fašizam koji nam se već godinama predstavlja maskom ovdašnjeg nacionalizma i rusofilizma; da ogoli emociju zašto voleti svoju zemlju i – konačno, da otkrije da svaka kolaboracija, svejedno da li je u pitanju maršal Peten ili Ljotić ili Nedić ili Čiča Draža – vodi u izdaju

Directed by: David Delrieux (Orteguy, Flowers for Algernon) Starring: Pauline Burlet (The Past, La vie en Rose), César Domboy (Borgia, The Princess of Montpensier), Tom Hudson (Resistance, Malavita), Richard Berry (Before the Winter Chill, 22 Bullets, The Valet), Fanny Ardant (Bright Days Ahead, 8 Women), Isabelle Nanty (Wrestling Queens, The Players, Serial Teachers, Amélie) Production:  Gaumont Télévision - Isabelle Degeorges & Légende - Alain GoldmanRESISTANCE (France): Zasićene novim ratovima, nacionalne televizije teško se ovih dana odlučuju da se posvete najstrašnijem od svih ratova – Drugom svetskom; scenografija je skupa, kostimi su skupi, rekonstrukcija prošlosti je najskuplja; povrh svega, kao da postoji uverenje da je to nešto passe, što nas se više ne dotiče. Valja odati priznanje Francuzima koji već godinama ne izbegavaju da serijalizuju Drugi svetski rat; njihova tv franšiza Un Village Francais koja je stigla do 54 epizode možda je nešto najbolje što je urađeno kao suočavanje sa strašnom prošlošću u vreme Višija i kolaboracije Francuske sa agresorom; kao da gay-Paris nije bio ono što mu ime kaže, vesela prestonica u kojoj je život bio kako-tako normalan, uz povremene akcije Pokreta otpora, atentate ili nešto što liči na beogradske „Otpisane“.

Srećom po sve nas koji ne znamo francuski, na britanski Channel 4 stigla je serija Resistance, šest epizoda rađenih po istinitim događajima, gde se otkriva ona prava Francuska koja se nikad nije pomirila sa hitlerovskim fašizmom. Ovo, da upozorimo, nisu Tihi i Prle koji su šampioni osvete; ovo su mladi ljudi, tinejdžeri, klinci, koji su iz uverenja da su žrtve okupacije samostalno krenuli u  borbu protiv nacista. Zato, Resistance više liči na dokumentarnu seriju čija je svaka epizoda strašna i strašnija; taman zavolimo lik, a posle deset minuta on bude uhapšen, mučen i obično streljan. Jer, dozvolićete, nešto što počiva na stvarim događajima nije predmet televizijske manipulacije; zato je Resistance antiserija hepienda, ona je slika i prilika naivnosti, lude hrabrosti, amaterizma, ali iskrenog uverenja da je neprijatelj taj protiv kojeg se mora boriti svim sredstvima. Pa čak i kad je krvavo, a jeste krvavo.

Suočavanje sa strašnom prošlošću: Scena iz serije Resistance
Izvor: Channel 4

Jedina zajednička nit serije koja objedinjuje epizode jeste Lilly, sedamnaestogodišnji devojčurak koji je veći ilegalac od Tihog i Prleta; ona je živa meta, hapšena u Lionu pod nacističkom rukom bestijalnog Klausa Barbija (decenije kasnije uhapšenog i osuđenog monstruma), kurirka koja je svoju mladost potrošila u Pokretu otpora, neko ko je ubio sopstvenu mladost, jer sve u tim životima počinje i završava rečenicom „a kad se rat završi“. Pauline Burlet, koja je igrala mladu Édith Piaf in u filmu „La Vie en Rose“, ovde tumači Lilly s nadnaravnim osećajem za emocionalnu depresiju; njen život u haosu kao da se čita na licu, ali pod kontrolom ideje da je, ipak, sve važnije od malog, privatnog života.

U raljama francuskih četnika: Heroine serije Resistance
Izvor: Channel 4

Da je neke sreće, a sreće nema, ova bi se serija emitovala na RTS servisu u udarno vreme, u osam uveče, šest dana nedeljno. Da povrati ljudima sećanje na fašizam koji nam se već godinama predstavlja maskom ovdašnjeg nacionalizma i rusofilizma; da ogoli emociju zašto voleti svoju zemlju i – konačno, da otkrije da svaka kolaboracija, svejedno da li je u pitanju maršal Peten ili Ljotić ili Nedić ili Čiča Draža – vodi u izdaju.

Resistance je tragična, užasavajuće teška priča o francuskim herojima pokreta otpora; ne smem ni da pomislim šta bi se desilo da neko u ovoj našoj državi napravi sličan poduhvat, pohvali partizane, a sjebe sjebane četnike u šest epizoda?  Javio bi se svaki četoliki partijski skot da nam se svima najebe partizanske majke.

Bila je čast gledati Resistance.

Viva la France koja je spremna da nam ovo kaže.

star
Oceni
4.54
Ostali članci iz rubrike TV