Entertainment Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Iz razuzdano pouzdanih izvora e-novina: Zatvoreni deo Sednice GO DS

Balkanski špijun među demokratama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Tvitovanje, ludom radovanje: Tadićeva poruka lične prirode Goranu Ješiću
Tvitovanje, ludom radovanje: Tadićeva poruka lične prirode Goranu Ješiću
Photo: Srđan Ilić/Tanjug

Kao i uvek u životu, pokazalo se da ono što je besplatno, svima dostupno, hiljadu puta ponovljeno i viđeno, nije ni izbliza zanimljivo, intrigantno i vredno kao sve ono što se plaća, što je namenjeno samo odabranima, napokon, što se odvija iza zatvorenih vrata, da bruka ne bude fatalno velika. Tako je i Glavni odbor DS bio podeljen na rečeni način, Tadićev dosadni govor koji je odisao nejakošću, i partijsku raspravu u kojoj su prštale optužbe, ucene, pretnje, tračevi i osnovane sumnje

Postiđeni činjenicom da, za razliku od nezavisnih medija poput švajcarskog Blica, specijalnog odeljenja u Kuriru, udbi bliskih Večernjih novosti, partijskog Danasa, čak i ludog Pressa, e-novine nemaju bliske, a još manje pouzdane izvore iz vrha Demokratske stranke, ili makar izvore bliske i upućene u dešavanja među Demokratama, rešili smo da povodom burnog Glavnog DS odbora infiltriramo e-specijalne izveštače s lica mesta, iz središta Strava centra.

Naši e-ljudi maskirani u Demokrate, u lister odelima, subotom bez kravate, rasporedili su se strateški, s boka i u poslednjim redovima, odmah iza Snežane Malović, pored nevidljivog Homena, do očišćenog Dulića i uz razvlašćenu ali seksepilnu Dželenu Trajvan koja je, za ovu svečanu priliku, glavu iskoristila za novu frizuru.

Među Tadićevim protivnicima koj čine dvotrećinsku većinu, mesto je u poslednjem trenutku rezervisao i Dušan Petrović, istupom koji je najviše iznenadio predstavnike medija:

Ja nisam naivan čovek. Pozvan sam u rekonstruisanu vladu da uzmem resor godinu dana pred kraj mandata ove vlade. Na tu sednicu krenuo sam pun nade, a kada sam se vraćao s nje, nisam mogao da potrefim put do Šapca posle svega što sam čuo. Međutim, ti dobro znaš da ja nisam čovek koji napušta prijatelje u teškim trenucima”, rekao je i spasio sebe bivši ministar poljoprivrede, osećajući potrebu da prizna kako su državni resursi korišćeni u stranačke svrhe: “Ti se dobro sećaš da sam srpskim poljoprivrednicima delio brojne subvencije. Bez toga, tvrdim, rezultat demokrata bi bio mnogo lošiji.

Poljoprivrednim subvencijama do glasova: Dušan Petrović, na putu za Zabelu
Photo: Beta

Izvinite nisam mislio da ćemo ovako da razgovaramo ali vi ste krivi. Stalno izazivate, ponižavate nas, vređate nas, a Đura ima slabe živce”, uspelo je da se razazna u delegatskom žamoru.

Znajući da je posao završen tamo gde treba, među odborima i članstvom, Bojan Pajtić, knez od DS Vojvodine, iskoristio je sednicu Glavnog odbora za finese završnog udarca:

Ja sam za što hitnije održavanje izborne skupštine, i to po delegatskom sistemu”, rekao je Pajtić i, valjda sažalivši se nad sedim čovekom, dodao: “Ali Tadić ne sme da bude linčovan zbog izbornih rezultata i ja to neću dozvoliti!

Ja mislim isto što i Pajtić i hteo bih samo da dodam da sam dnevno prelazio i po 400 kilometara u kampanji i da ne možemo biti podjednako svi krivi”, izneo je izdvojeno mišljenje Dragan Šutanovac, dodajući da mu je svejedno, naravno, ne da li će linčovati Tadića, već kada će i po kom principu biti održana Izborna skupština.

Kipteći u upadljivoj smirenosti i vođen mudrošću koju nosi pomirenost sa sudbinom, Boris Tadić je glasno upitao zabludele sinove partije:

Da li znate šta radite? Da li ste dorasli ovome u šta se upuštate? Imate li vi neki plan, strategiju, za dalje, ili mislite da je dovoljno tvitovati, kao što to ceo dan radi Goran Ješić?”, opravdano je upitivao prvi među Demokratama, obzirom da svoje saradnike poznaje kao zlu paru. I taman kada su prisutni pomislili da će se aktuelni predsednik stranke spasiti trojkom u poslednjoj sekundi (što je posebno uvežbavao na Adi Ciganliji uz pomoćnog trenera Nebojšu Krstića), usledio je još jedan logički “air-ball”: “Beogradski odbor Demokratske stranke i Dragana Đilasa, više se bavio Beogradom nego Srbijom, ali je i pored toga osvojio manje glasova nego 2008”, rekao je Tadić, nemoćan da uoči vezu Beogradskog odbora sa gradom Beogradom, ali i razmere sopstvenog poraza u odnosu na Đilasov lični trijumf u Palanci.

Nije da si mi predsednik, ali si genije!”, bio je komentar neidentifikovanog člana GO koji je replicirao s mesta.

Vidno iznerviran optužbom Tadićevog savetnika Krstića da je proterao, 'ajde Rome, nego i sve vrapce iz Beograda, reč je oteo Dragan Đilas: “Do juče nisam nameravao da se kandidujem, ali kada sam video koliko odbori vape za mojim likom i delom, rešio sam da ih usrećim i da izađem na crtu sadašnjem lideru.

Stric ovog zlikovca, retko fin čovek, za ovog našeg kaže - mala je ovo zemlja, koliki je on izdajnik!”, opet se oglasio onaj član GO veran Tadiću dok je na vlasti, makar i partijskoj, i tako ohrabren nastavio:

Vama je sigurno poznato, to su vam vaši rekli pre nego što ste se ovde doselili, da sam ja bio u zatvoru dve godine, ne znam da li su vam pominjali i Đuru, verovatno jesu, i on je bio preko četiri godine. E vidite, to što su vam rekli, to je tačno! I ja to priznajem! Kad god me neko pita, ja kažem: jeste, voleo sam ga. Tadić je za mene bio sve i svja. Njemu danas prepisuju svašta i to što je istina i to što nije istina. Optužuju ga za zločine koje nije učinio. Nešto jeste, to se zna i to priznajem. Ali onda, u ono vreme, pa ja sam mislio da je bezgrešan. Bio sam mlad, lud. Uzeo bih pušku i borio bih se misleći da ginem za svetsku pravdu.

Ove reči izazvale su bujicu demokratskih emocija i jetku kritiku na račun aktuelnog predsednika stranke, koju je iz kakofonije uspeo da zabeleži i otrgne iz zaborava, naš e-komandos:

Šta, boli vas? E pa Đilki ima tešku ruku. Ja ovo vama pričam iz prostog razloga što mislim da ste u sličnoj situaciji u kojoj je i Mićun bio pre mnogo godina. Ali prijatelju moj, nisi ti mlad pa da ne znaš šta radiš. U godinama si kada se ne prašta greška. Saberi se, ispovedi nam se, evo, a ja ti se kunem, sve što budeš nama rekao, kao čovek čoveku, ostaće između ova četiri zida. Čekaj, krišom sam bio uključio magnetofon... (klik) evo, ugasio sam ga! Ja znam da si ti kao dete morao da budeš na strani oca i to te pogrešno orijentisalo, zalut'o si u gustu šumu gde su te sačekali strani agenti koji vršljaju po našoj zemlji. To su sve Englezi organizovali. Dojavili Amerikancima, Amerikanci te sačekali u Parizu i uvukli u podzemlje. Jel tako bilo, jeste! A bio si mlad, prirodno je, hoćeš da jedeš, hoćeš da jebeš, a to košta brate...

Kada je drugi delegat dobacio govorniku da je ozbiljno bolestan, ovaj se još više osmelio:

Bolje je da lepo prizna, pa da sednemo u moja kola, odemo do SUP-a, gde ćeš stati pred lice zakona i reći – jeste, kriv sam, jeo sam govna! Baš tim rečima, bez moljenja. Jeo sam govna, radio sam to i to, jer sam bio slep pored očiju. Kaznite me da okajem svoje grehe, da ponovo budem čovek, da stanem na svoje noge!

Negde pred kraj sednice razdora, za reč se javila i Ružica Đinđić, članica stranke bez portfelja:

Dugo sam čekala da dobijem reč, pa sam zaboravila šta sam htela da kažem. Ah, da, mnogo je lep onaj most što je sagradio gradonačelnik. Ništa više.

Nakon svih izlaganja, zalaganja i zaleganja, pristupilo se glasanju. Za biranje po delegatskom principu iz udobne anonimnosti izjasnilo se 208 članova GO, dok je njih 144 bilo protiv, odnosno za neposredno biranje. Pre sednice GO članovi predsedništva su se izjašnjavali o izbornoj skupštini i načinu izbora rukovodstva stranke - delegatski ili neposredno. Predlog Dragana Đilasa podržalo je 15 članova predsedništva, dok je 11 članova bilo za predlog Borisa Tadića o neposrednim izborima.

star
Oceni
4.25
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi