Entertainment Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (49)

Game, set and match nacionalnog slavoljublja

Đoković dobio školu, Bora Stanković eliminisan

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Moja škola, moji đaci: Novak Đoković, vlasnik osnovne škole Novak Đoković, u razgovoru sa maloletnim obožavateljkama
Moja škola, moji đaci: Novak Đoković, vlasnik osnovne škole Novak Đoković, u razgovoru sa maloletnim obožavateljkama
Photo: Večernje novosti

Vest je potvrđena: osnovna škola "Bora Stanković" na Banjici pokrenuće inicijativu za promenu naziva ustanove u OŠ "Novak Đoković". U narednih nekoliko dana o ovome bi trebalo da se izjasni Školski odbor, a zatim će zahtev biti prosleđen Ministarstvu prosvete Srbije

Nikad na ATP listi: Bora Stanković, precenjen
Photo: Stock

Izvesni književnik Borisav Bora Stanković (1876-1927), za kojeg se navodno tvrdi da je predstavnik srpskog realizma, začetnik moderne proze, najpoznatiji pisac koji je u srpsku književnost uveo život svog rodnog kraja – Vranja, uskoro će ostati bez osnovne škole na beogradskoj Banjici koja, očito bezrazložno, još od 1953. nosi njegovo ime. Autor „Nečiste krvi“ i „Koštane“, posle 58 godina mentorstva ovoj školskoj ustanovi, moraće da ustupi mesto najpoznatijem živućem Srbinu: Novaku Đokoviću!

Kako javljaju „Večernje novosti“, osnovna škola "Bora Stanković" na Banjici pokrenuće inicijativu za promenu naziva ustanove u OŠ "Novak Đoković". U narednih nekoliko dana o ovome bi trebalo da se izjasni Školski odbor, a zatim će zahtev biti prosleđen Ministarstvu prosvete Srbije.

Prema rečima direktorke ove škole Zdravke Marjanović, ova fascinantna ideja potekla je od zaposlenih u školi, „kako bi se na neki način izrazila zahvalnost našem najpoznatijem teniseru za sve što je postigao u belom sportu, ali i za svoju zemlju“. Novak Đoković je, tvrdi Zdravka, zajedno sa svojom braćom, Markom i Đorđem, bio učenik ove škole, koju su pohađali dramska spisateljica Biljana Srbljanović, predsednik Udruženja teniskih prifesionalaca Srbije Vuk Jeremić, književnik Filip David i glumica Bojana Maljević.

U razgovoru za „Večernje novosti“ ponosna Zdravka kaže: „Obavestili smo porodicu Đoković tokom trajanja "Rolan Garosa" o našoj ideji. Novakova majka Dijana zahvalila se i rekla da sigurno postoje i druge znamenitije ličnosti čije ime bi škola mogla da ponese, pa i da sadašnje odgovara ustanovi. Neophodno je da o ovoj inicijativi, da škola ponese Novakovo ime, obavestimo i opštinu Voždovac, na čijoj se teritoriji nalazi“.

Moja prva škola, čekam Univerzitet: Novak Đoković, u trenutku kad je saznao da je Bora Stanković poražen već u prvom kolu
Photo: EPA/IAN LANGSDON / POOL

Marjanovićeva ističe da, kao i u svakom kolektivu, postoje i oni koji se protive ideji, ali da ih „nema mnogo“. Ona dodaje da je informisano nastavno-naučno veće škole, a posle izjašnjavanja Školskog odbora, sva neophodna dokumentacija biće prosleđena Ministarstvu prosvete, koje je već obavešteno o ovoj inicijativi: „Moramo na neki način da se zahvalimo Novaku za planetarni uspeh koji je postigao, tim pre što u Srbiji postoji već šest škola koje nose ime Bore Stankovića. Novak stalno posećuje našu školu i veliki je donator, što je dodatni razlog da mu se na neki način odužimo“.

EKSKLUZIVNO: BORA STANKOVIĆ O NOVAKU ĐOKOVIĆU

MITKA: I ja gu ne znajem. Samo gu u noć čujem i u s'n s'nujem. A pesma je moja golema: Kako majka sina imala, čuvala, ranila. Dan i noć samo njega gledala. Što na sina duša zaiskala, sve majka davala, a sin - bolan! Porasnaja sin. Došla snaga, mladost... Došle bašče, cveće, mesečina. - Zamirisale devojke!... Sin poleteja. Sve što iskaja, sve imaja. Hatovi, puške, sablje, žene... Koju devojku neje pogledaja, samo njene kose neje zamrsija i usta celivaja. Nijedna mu ne odreče, nijedna ga ne prevari, a on sve gi celivaja, sve varaja i - bolan, bolan bija. Bolan od kako se rodija. - Toj sam ja!... Pa od t'j bol, jad, - dert li je, prokletija li neka, - eve na nogu ginem. Idem, pijem, lutam po mejane, dert da zaboravim, s'n da me uvati. A s'n me ne vaća. Zemlja me pije... Noć me pije... Mesečina me pije... Ništa mi neje, zdrav sam, a - bolan! Bolan od samoga sebe. Bolan što sam živ. Od kako sam na svet progledaja, od t'g sam još bolan. (Seda. Gleda u Koštanu, čočeke, devojčice. Izvaljuje se, da ih bolje vidi). Eh, deca, deca slatka! Pojte! Puštite glas. Ali čist glas! Iskam da slušam vaš mlad, sladak, čist glas. Zašto, moje se je srce iskubalo, snaga rskomatala, ostarela... Žalno, teško da mi pojete!

* Citat Bore Stankovića iz „Koštane“, drame o tužnoj sudbini jednog vranjskog tenisera, preuzet u original(u)

star
Oceni
4.06
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak