Entertainment Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (18)

Novi spiskovi za odstrel

Islamofob, kako to cerićevski zvuči

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Primam čestitke poslednjih dana i moram priznati da mi prija. Prvi put u životu našla sam se na nekom spisku, u veoma probranoj ekipi koja mi imponuje. I, evo, već četvrti dan uživam u slavi i pomalo se zabavljam. No, tu zapravo cijela priča i prestaje. Jer pravljenje spiskova na balkanskim prostorima služi isključivo za obilježavanje nepoželjnih i kao lista za odstrel. Nije mnogo humaniji cilj ni spisak tzv. islamofoba na portalu islambosna.ba

Godina je 2011. Uspomene na spiskove nepodobnih koje su objavljivali mediji i time pozivali na linč poprilično su izblijedile; još se povremeno, a i to sve rijeđe, novinar Drago Hedl prisjeti huškačkog hrvatskog tabloida Slobodnog tjednika i njegovih objavljenih spiskova Srba od kojih je neke, ubrzo potom, znao da pojede mrak.

Bile su to devedesete godine, rat je bjesnio, mrzilo se sve što nije „naše“, a pojam „našeg“ diktirale su obične vucibatine i kriminalci obučeni u skupa odjela, neki okićeni lentama, a neki samozadovoljni svojom moći i crvenom kravatom.

U vremenu mira objavljivali su se drugi spiskovi, pa je hrvatski nedeljnik „Globus“ znao da objavi „tajni adresar“ LGBTQ ljudi u Hrvatskoj, a ostali mediji su nastavili staru praksu iz devedesetih ne imenujući određene ljude, ali ih svrstavajući u „nepoželjne” etničke pripadnosti u naslovima, čime se sugerisalo da, u najmanju ruku, nisu dobrodošli.

No, kao što rekoh, 2011. godina je. Podivljali nacionalizmi i drugi izmi u BiH nose dobre stare navike sa sobom, pa je došlo vrijeme da se zauvijek u istoriju interneta i islama upišu oni koji su javnom riječju ili djelom podržali odluku ministra obrazovanja Kantona Sarajevo Emira Suljagića da ocjene iz vjeronauke ne ulaze u prosjek. Doduše, odluka je povučena, on je podnio pa povukao ostavku, ali osnažena Islamska zajednica čiji se čelnik nije libio da pozove na rušenje državnog poretka i razni gmazovi iz mraka koji su sad izmigoljili na svjetlo dana, odlučili su da, ni manje ni više, naprave spisak nepodobnih. Po tim kokuzima, islamofobi su svi oni koji su branili osnovno ljudsko pravo djece da ne budu diskriminisana. I ni jednom riječju nisu uvrijedili ni vjeru ni vjernike.

Portal islambosna.ba napravio je listu islamofoba na kojoj se našlo 50-ak imena „izdajnika” koji bi valjda ovom vaspitnom mjerom trebali biti uplašeni. Nabrojano je tamo sve što se dotaklo vjeronauke, od bh. intelektualaca, novinara do NGO i državnih institucija. Emir Imamović, Alan Pejković, Samir Šestan, Amer Tikveša, Kenan Efendić, Faruk Šehić, Faruk Borić, Haris Pašović, Jasmila Žbanić, Nerzuk Ćurak, Ozren Kebo, Medija Centar Sarajevo, UG „Oštra ula”, centar za nenasilnu akciju, PEN centar, ACIPS... šest strana islamskih neprijatelja skupljenih sa svih portala i iz svih medija. Tu sam i ja, potpisnica ovog teksta, evo već danima ponosna što se našla u takvoj ekipi i prima čestitke te moli da se glasa. Ovakva prilika ne dobija se tako često. I da, za razliku od svih nabrojanih kolega, sretna je što ne živi u BiH.

Dakle, danas kada sam postala islamofob, svečano obećavam, ukoliko sabraća u vjeri sa katoličke i pravoslavne strane krenu istim putem pravljenja spiskova kršćano/hrišćanofoba da ću se svim silama potruditi da se nađem i na tom spisku. Jer ovakvo ponašanje nema veze ni sa vjerom ni vjernicima. Svaki nazovi vjernik koji na ovaj način propagira ljubav prema svom bogu, zaslužuje samo prezir.


star
Oceni
4.94
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak