Entertainment Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (10)

Ratna instalacija: Falsifikat "Večernjih novosti" u ulju

Pravda za Uroša Predića!

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Povodom silesije pohvala koje su stigle na adresu "Večernjih novosti" prigodom njihovog 56. rođendana u kojima ovaj državotvorni dnevnik članovi političke elite časte epitetima "objektivno, istinito, profesionalno" podsećamo na klasičan primer objektivnosti, istinitosti i profesionalizma "Večernjih novosti" iz devedesetih godina, kao i na to kako je prošle godine obeležen jubilej "Novosti" na našem portalu

U ratnohuškačkom zanosu "Večernje novosti" su za vreme rata u Bosni objavile nešto što su predstavile kao fotografiju dečaka na grobu "oca, majke i ostale rodbine koju su u ofanzivi pobili muslimani". Dečak s fotografije, međutim, nije postojao; štaviše, to uopšte nije bila fotografija. Radilo se o delu čuvenog srpskog slikara Uroša Predića iz 1879, čak jednoj od najpoznatijih njegovih slika, koja je i tog dana - kad je u "Novostima" svedočila o genocidu nad bosanskim Srbima - uredno stajala na zidu Narodnog muzeja, stotinak metara od redakcije "Večernjih novosti". Ovo je samo jedan primer kako je ovaj "ugledni" dnevni list koji Jeremić, Đelić i ostali tadići kuju u zvezde "objektivno izveštavao" u godinama kad je Miloševićeva ratna mašinerija radila punom parom, podržana teškim oruđem ratne propagande.

Tekst ispod slike Uroša Predića:
Najveće žrtve ratova su deca. Tako je i u ovom, najnovijem, u kojem srpski narod ponovo brani svoj goli opstanak. Slika koja je pre godinu i po dana obišla svet, sa groblja kod Skelana, na kojoj ovaj dečak - siroče očajava nad grobom oca, majke i ostale rodbine koju su u ofanzivi pobili muslimani, i dalje potresa sve koji znaju šta je dečja patnja. Dečaka sa slike u međuvremenu usvojila je jedna porodica iz Zvornika, i sada je on učenik prve godine srednje vojne škole.


+++

Da se podsetimo: prenosimo tekst objavljen na našem portalu pre tačno godinu dana povodom 55. rođendana "Večernjih novosti"

Greatest shits

Svi vole „Novosti”!

Povodom 55. imendana večito režimskog lista „Večernje novosti”, pomenuto glasilo u svečanom broju objavilo je na desetine pozdrava, čestitki, pisama podrške ili ushićenih izjava upućenih listu čiji je urednik Manojlo Manja Vukotić, jedini pravi naslednik legendarnog Dušana Čukića. Budući da ova vrste javne ankete u kojoj su učestvovali političari, pisci, slikari, pesnici, folk umetnici, sportisti, analitičari, vojnici, kontroverzni biznismeni, novinari, glumci, profesori i reditelji odavno nije viđena, bar ne sa toliko hvalospeva i poklonjenja, čitaoce e-novina moramo upoznati sa izvornim izjavama u čast Vukotićevog nacionalnog tabloida.

* Boris Tadić, odmeren kao uvek, otkrio je suštinu: „'Novosti' su narodni list sa svojim mestom u našoj javnosti”.

* Otac Nacije, Dobrica Ćosić, nije mogao da se kontroliše od uzbuđenja kad su Novosti u pitanju: „Koncepcija uređivanja lista je stabilna, demokratski i patriotski zasnovana. U informacijama je zastupljena teritorija čitavog srpskog naroda. Tematski su vrlo raznovrsne, zanimljive i za mladež i za penzionere.”

* Mirko Cvetković, jednostrano proglašeni premijer Srbije, otkriva tajnu svog uspeha: „Svakog jutra čitam 'Večernje novosti' i na taj način se informišem o svakodnevnim dešavanjima.”

* Cvetkovićev ministar Božidar Đelić otišao je mentalni korak dalje u svojoj nesebičnoj, materinskoj ljubavi prema omiljenom listu: „'Novosti' mi daju podsticaj da zajedno gradimo bolju Srbiju.”

* Poznati prijatelj novinara Velimir Ilić ne krije: „'Novosti' su jedine prave narodne novine u Srbiji.”

* Petar Škundrić, ministar nečega u Vladi Srbije, inače vizuelni tip, komentariše: „Dizajn je dobar, aktuelni ste, a istovremeno imate i dovoljnu dozu ekskluzivnosti.”

* Snežana Samardžič Marković, za koju neki tvrde da je ministarka za sport a pogotovo za omladinu, dosegla je pesničke visine sledećim otkrićem upućenim voljenom listu: „Pisana reč je nešto što ostaje zauvek kao podsetnik na prošla vremena.”

* Ministar policije Ivica Dačić nema ograda kad su u pitanju ove novine: „'Novosti' su institucija ove države i ovog naroda i ako bi neko želeo da upozna istoriju Srbije, svakako bi to mogao da sazna čitajući izdanja 'Večernjih novosti'.”

* Tomica Milosavljević, večni ministar zdravstva i jedinstva, hirurški precizno zaključuje: „'Novosti' imaju tu sposobnost da i sa malo reči kažu mnogo.”

* Zaboravljeni Vojislav Koštunica izgubio je svaku kontrolu pri pomenu svog omiljenog lista: „'Novosti' su ključna medijska institucija u Srbiji. (...) Svaki čitalac 'Novosti' zna da u ovim novinama može da pročita šta radi i misli vlast, a šta radi i misli opozicija.”

* Žarko Obradović, socijalistički ministar prosvete, sklon je analizama: „Ono po čemu su 'Novosti' prepoznatljive jesu kratke i sadržajne informacije, koje sa nekoliko rečenica kažu suštinu stvari.”

* Mihajlo Pantić, književni kritičar i član svih žirija, uhvatio se istorijske distance: „'Novosti' su svoj kvalitet i ugled stalno unapređivale.”

* Slavica Đukić Dejanović ima načelnu tezu: „Želim vam da informišete građane, a ne da stvarate javno mnjenje.”

* Svetko Kovač, načelnik Vojno-bezbednosne agencije, ne slaže se sa Dejanovićkom: „'Novosti' imaju odgovoran zadatak u oblikovanju javnog mnjenja.”

* Milorad Veljović, direktor policije, pronalazi ono što drugi ne vide: „Tekstovima štitite i nacionalne interese, a vodite računa i o bezbednosti zemlje.”

* Veselin Jevrosimović, vlasnik ComTradea, ima genetsku vezu sa slavljenikom: „Za Večernje novosti znam od kad sam rođen.”

* Milanko Šarančić, direktor železnica, poštenjačina, deli Jevrosimovićevo iskustvo: „Od najranijih dana, od vremena kad sam počeo da čitam štampu, jedine dnevne novine koje smo svakodnevno imali, listali i čitali kod kuće bile su upravo 'Večernje novosti'.”

* Bora Miljanović, direktor McCann Ericson PR, udara šaperovski direktno: „Vi ste jedan od nosećih stubova srpske javnosti, mada mi se čini da ni vi sami niste svesni svoga značaja.”

* Ksenija Jovanović, glumica, duhovno se vezala za glavnog urednika Novosti: „Manojlo Vukotić dao je listu bogatstvo tema, raznovrsnost pristupa, zanimljivost i objektivnost.”

* Mira Stupica ne stidi se da prizna: „Svako jutro se prvo sretnem sa 'Novostima' i kaficom: da progledam i sve saznam.”

* Goca Tržan, ugledna estradna umetnica, ekspertski ocenjuje: „'Novosti' cenim jer su dosledne i vidi se da u njima radi školovan kadar novinara.”

* Olja Ivanjicki, slikarka, u intimnoj erotskoj ispovesti odaje: „Volim sve što dugo traje, a 55 godina je 55 godina”.

* Aleksandar Timofejev, glavni i odgovorni urednik Studija B, primećuje edukativnu ulogu večernje škole: „Kada mojim mladim kolegama, studentima prenosim znanje često citiram naslove iz 'Novosti', kao nešto iz čega se može zaista mnogo naučiti.”

* Vuk Kostić, glumac, prenosi nam svoje vanzemaljsko iskustvo: „Ne čitam redovno štampu, ali 'Novosti' su super.”

P.S. Pozivamo čitaoce da se svojom komentarima pridruže opštenarodnom slavlju povodom ovog značajnog društvenog jubileja.

star
Oceni
4.73
Povezani članci
Ostali članci iz rubrike Tema