Entertainment Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

EU u Srbiji: Burazeri iz inostranstva

Evropske pare za srpske jajare

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Gde Dežer stade, ja produžih: Majkl Devenport, britanski aparatčik nedorastao EU nameštenju
Gde Dežer stade, ja produžih: Majkl Devenport, britanski aparatčik nedorastao EU nameštenju
Photo: Sava Radovanović/Tanjug

Od nekakvih egzemplarnih glupana Delegacije Evropske unije za Srbiju ili Evropske komisije, koji finansijska sredstva dodeljuju na osnovu broja ćevapčića i kilograma jagnjetine poždranih u društvu nepismenih urednika ovdašnjih nazovi medija, gluplji su samo oni kontrolni organi pri EU (ako nešto takvo uopšte postoji) koji dopuštaju svakojakim dežerima i devenportima da ćerdaju novac evropskih poreskih obveznika, na notorne budalaštine kakve su Panovićev Danas, švajcarski bušan Simonovićev Blic, ili na mutne firme poput Fonda B92, Mreža i Balkanska istraživačka mreža intriga - BIRN

Mene ste zaboravili: Ljiljana Smajlović, razočarana kao Ugrica
Photo: Stock

Kako piše Politika Ljiljane Smajlović, a ta je vazda bila upućena gde je novac pothranjen, u poslednjih desetak godina Delegacija Evropske unije u Srbiji dodelila je ovdašnjim palanačkim medijima neverovatnih 16,5 miliona evra, kao da se te medijske svinjarije ne mogu obavljati i za manje pare, ali pod uslovom da se ne “ugrađuju” baš svi koji odlučuju o uludo bačenom evropskom novcu u privatne džepove.

Izjava portparolke Evropske komisije Maje Kocijančič kako, tobož, EU podržava nezavisno i odvažno novinarstvo, zvuči još blesavije nego u prvi mah, groteskno čak, ako se ima u vidu da su donacije proćerdane na: dnevnik Danas, čiji je urednik Zoran Panović znameniti član medijskog štaba Lopovske demokratske stranke u stečaju; Tajanstveni Fond B92 u okviru komercijalne grčke TV B92; Dnevnik Blic u vlasništvu siromašne korporacije Axel Jerry Springer ili već tako nekako; privatna firma PG Mreža u vlasništvu grupe novinara koje predvodi većinska vlasnica (31,25%) Lila Radonjić; Nedeljnik Vreme koji se štampa u relevantnih 5.000 primerka, uz beznačajnu remitendu od 2.500 komada ove štampane tvari; Istraživačka mreža intriga BIRN koju finansira čitava bulumenta donatora; Asocijacija B92 friendova ANEM od koje pošten gledalac/slušalac zanemi i razni drugi “odvažni” informatori.

Nemam, a i da imam, odakle mi: Veran Matić, humanista
Photo: Stock

Fond Verana Matića B92, na primer, dobio je u periodu od 2006. do 2010. svega 330.524 evra, a da nitko pojma nema, jer nikakvog izveštaja nikad nije bilo, gde se pametno investirao taj silni novac.

Tjednik (bijednik?) Vreme, čiji je većinski vlasnik, formalno, Dragoljub Žarković, primio je od Evropske komisije u periodu 2006-2012, samo 265.471 evro, valjda da urednik završi kuću na moru i da se Pančić dovoljno najede slanine.

Dnevnik Danas primio je na ruke u periodu 2010-2012 mizernih 200.397 evra, samo da bi urednik Panović mogao da prisustvuje derbiju Inter – Milan i drugim svetskim manifestacijama, što je značajno doprinelo demokratizaciji Srbije i još više jačanju uloge fudbala u Devenportovom nogometu.

Blic koji jedva sastavlja švajcarski kraj s krajem, ohrabren je sa 90.805 evra u kriznoj 2012, baš u vreme kada je valjalo spasavati šta se spasti može od Lopovske demokratske stranke.

PG Mreža Lile Radonjić, Olje Bećković i ostale ekipice, primila je od EU u periodu 2008-2012 lijepu svoticu od 180.900 evra.

BIRN, kao najnovije mezimče pravdoljubivog Majkla Devenporta, samo u 2012. godini dobio je na poklon 125.108 evra, ni manje ni više nego za “studiju” - “Jačanje uloge medija u obezbeđivanju vladavine prava”, kao da ta grupa zna bilo šta o medijima, i “ulozi” koja u uređenim društvima ne pripada secikesama koje ucenjuju odabrane mete za još para kojih nikad dosta.

Članovi komisije ne procenjuju kvalitet medija koji aplicira za dodelu sredstava za određeni projekat, već nacrt projekta, njegov značaj, mogućnost ostvarenja i da li je kandidat ispunio sve propisane uslove”, oprali su ruke N.N. predstavnici EU, uvek spremni da pametno ulože novac u “značajne studije”, makar i u medijima koji se i bez njih razbijaju od sumnjivih para kojima se gubi svaki trag, čim pređu urednički prag.

Osim debilne “studije” ala “Jačanje uloge role u stvaranju preduslova za vladavinu prava koju treba da obezbede baš mediji, a ne državne institucije”, novac evropskih obveznika je ćerdan i na tupavije projekte od pomenute BIRN akcije.

Ma šta kažeš, Evropska komisija dala pare tebi i meni: Mišković i Žarković, evropski miljenici
Photo: Beta

Našlo se, naime, dovoljno novca da novinska agencija Beta radi “Promociju integracija manina u Sandžaku”. Čak i da Fond B92, jer nema prikladnije institucije, po osnovnim i srednjim školama “predaje” nastavu o “ljudskim pravima”, kao da Veran Matić uistinu zna nešto o tome. Ili još luđe, da “Jačanje slobode medija” bude povereno Veselinu Simonoviću koji bi i sopstvenu slobodu prodao, pod uslovom da ga zadovolji neslobodna svota u čvrstoj valuti.

Razume se da su zbog svega ovoga konkursi Evropske komisije obavijeni velom tajne koja stvara korisne nejasnoće u slučaju da se netko doseti, pa krene u proveru poslovanja Majkla Devenporta i njegovog vrlog prethodnika Vensana Dežera. Zvanično, ne zna se ni identitet članova komisije, navodno, da se na njih ne bi uticalo, iako Tout Belgrade zna o kome se radi i koga treba podmititi da bi se Evropska komisija bacala na raznorazna “jačanja nečeg”.

A kada je reč o famoznim “konkursima” Evropske komisije koje smo u nekoliko navrata imali na uvid, u dilemi smo da li su budalastiji “projekti koji su u ovom trenutku poželjni”, učešće medija od 20 odsto ulaganja ili količina dokumentacije koju treba priložiti, i to samo da bi se stvorio privid stručnosti i važnosti koji tim imenovanim predstavnicima EU obezbeđuju sjajne zarade u zemlji gde elitne kurve traže samo 400 evra.

Igračica na šipki Majkla Devenporta: Gordana Igrić, regionalna dirtektorka BIRN
Photo: mc.rs
star
Oceni
3.32
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi