Entertainment Tema
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (11)

Miša Đurković, ruska drhtulja

Pali me pravoslavno hrišćanstvo

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: srbin.info

Na špijunskom okruglom stolu pod KGB-nazivom „Aktuelna pitanja spoljne politike Rusije i Balkana” održanom u Beogradu, u organizaciji Srpskog koda, Ruskog instituta za strateška istraživanja i Nove srpske fašističke misli, dirljivo putinovsko izlaganje imao je Miša Đurković, kolumnista “Politike” i viši naučni saradnik Instituta za evropske studije. Najbolesnije delove njegove govorancije prenosimo uz tople sibirske međunaslove

Rodila se ljubav: Miša o vezi sa Rešetkinjikovim
Photo: riznicasrpska.net
MOSKVA SE BRANI U BANJALUCI: Hteo bih da prvo pozdravim naše ruske prijatelje, koji su ovde uvek dobrodošli, kao i naše prijatelje koji su došli iz Podgorice, Banjaluke i ostalih srpskih krajeva. U vreme kada se cepa ovaj prostor, mi se trudimo da sačuvamo makar duhovno i kulturno jedinstvo srpskog naroda.

ZALJUBIO SAM SE U ŠPIJUNA, ZAPANJEN SAM KOLIKO SAM EMOTIVNO SAZREO: Pre godinu dana sam upoznao Leonida Petroviča Rešetnjikova. Mogu da kažem da sam zapanjen time koliko se stvari u međuvremenu desilo.

KOMADANJE UKRAJINE ZOVE SE “DINAMIKA”: Svedoci smo velike dinamike i u područjima oko Rusije, ali i u globalnom svetu, kao i velike refleksije tih dešavanja ovde na Balkanu.

MOJ VOLJENI REŠETNJIKOV ZNA ŠTA SRBIJU ČEKA: Srbija je pre tri dana dobila Vladu, a čovek koji je ministar privrede je čovek koji je bio zadužen za ukrajinsku ekonomsku situaciju. Gospodin Rešetnjikov je malopre govorio koliko je užasna ekonomska situacija u Ukrajini i iz toga jasno možemo naznačiti šta nas u našoj domovini čeka.

SOROŠEVI LJUDI DOĆI ĆE NAM GLAVE: Prema premijerovom ekspozeu, treba da se privatizuju Telekom, EPS i druga strateška javna preduzeća. U Srbiji za pet godina više neće imati šta da se proda. Dalje, ministar za nauku je čovek iz modela Džordža Soroša, koji će da nastavi da na taj način redefiniše naučno-prosvetni prostor u Srbiji.

DO JAJA SAM POSVEĆEN TRADICIONALNIM VREDNOSTIMA REŠETNJIKOVA: Za nas na Balkanu, ali i za tradicionaliste na Zapadu, vrlo je važno iskustvo Rusije kao predvodnika pobune, nekoga ko brani hrišćanstvo, porodicu i tradicionalne vrednosti i ko ima snage da uvede zakone protiv ideologije homoseksualizma, ko može da donese zakone kojima će braniti svoj prostor od stranog uticaja.

TKO DA NAM IZ DUŠE OTME MAJČICU RUSIJU: Narod na Balkanu gleda na Rusiju kao na jedan od poslednjih modela kako je uopšte moguća odbrana da bi, za početak, moglo da se preživljava.

ZAPADNI STRAH JE SRPSKA SREĆA: Najpre, naši „zapadni prijatelji“ sve više pokazuju ogroman strah od ruskog prodora na Balkanu. Rusija je preuzela dominaciju u preradi nafte, proizvodnji naftnih derivata i lancima naftnih pumpi. Posledica su sve izraženiji pritisci, a Bugarska i Srbija su pod direktnim udarom! Traje pravi rat oko Južnog toka…

DOĐE MI DA POLUDIM: U Srbiji, sa ovakvim rusofilskim stanovništvom, nemamo ni jednu stanku u parlamentu – a to nije slučajno – koja je protiv NATO.

Srbi su uvek voleli gole Ruse: Omiljeni poster Miđe Đurkovića
PHOTO:Flickr
HOĆE DUŠU DA NAM UZMU: Treća stvar su izraziti pritisci za ubrzano pakovanje Crne Gore i Srbije u NATO, da bi već u naredne dve godine postale članice alijanse. Od ovih država se traži da osude rusku „agresiju na Ukrajinu“ i da Rusiji uvedu sankcije. Nikoga ne zanima što to ne samo da je suprotno tradicijama ovih država i što to direktno ugrožava njihove ionako devastirane ekonomije.

CELO SELO RUSKO BELO: U Srbiji danas svako drugo domaćinstvo na selu živi zahvaljujući mogućnosti da prodaje svoje proizvode u Rusiji.

TVRDO NAS KONTROLIŠU: Još jedna posledica je sve tvrđa medijska kontrola koju imamo danas, pre svega u elektronskim medijima gde vidimo kontrolu koja dolazi od stranih interesa, od Amerikanaca i Nemaca.

Bašare, Srbine: Voli te tvoj Miša
Photo: EPA/ROBERT GHEMENT
KRIJE SE ISTINA O TOM DIVNOM ČOVEKU ASADU: U izveštavanjima, na primer o Siriji, mediji na Balkanu imaju usklađenu terminologiju sa zapadnim medijima (Asad je tiranin koji pravi masakre, krši ljudska prava i krivac je za humanitarne katastrofe) koju su oni koristili pre 15 godina kada su pravili medijsku pripremu za rat 1999. godine.

PODRŽAVAJU SE NACISTI, MRZE SE RUSI: U Ukrajini se u medijima ignoriše fašistička i neonacistička prošlost uličnih ratnika iz Desnog sektora i Svobode, a o Rusima sa istoka i jugoistoka se govori kao o separatistima. U isto vreme zapadni analitičari tvrde kako će Rusi nastojati da destabilizuju Balkan.

SREĆOM, DOĆI ĆE RUSI I DO BALKANA: Da rezimiram: postoji osećaj da su Rusi polako krenuli, da je Krim prva stanica i da će preko Pridnjestrovlja polako stići do balkanskih krajeva. Otuda veliko nezadovoljstvo i žurba da se u ojađenim balkanskim narodima pojača aktuelnost evropske perspektive – koja opada čak i po naručenim i lažnim istraživanjima javnog mnjenja.

KAKO SE KAŽE – PIZDESTROVLJE ILI PRIDNJESTROVLJE: Takođe je jako važno i Pridnjestrovlje. Jer, tamo se na narod sprema veliki pritisak, čak i fizički. Ali, to na čudan način može imati veliku ulogu i u budućim odnosima Srbije i Rusije.

* Ovo erotsko izlaganje Miše Đurkovića objavljeno na ruskom portalu Fakti. Međunaslove poslao Đorđe Vukadinović.

star
Oceni
2.84
Ostali članci iz rubrike Tema
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak