Entertainment Reportaža
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Nova verzija izveštaja
sa promocije E-novina

Naš mali jeretički medij

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Ovo nije objektivan medij, ne zanima me šta o bilo čemu ima da kaže tzv. druga strana, osim kao povod i inspiracija za sprdnju sa politikom ludila i pljačke, koja se u Srbiji dosledno sprovodi već više decenija, rekao je Petar Luković, glavni i odgovorni urednik portala e-novine, na promociji održanoj u petak uveče u novosadskom Radio kafeu.

Piše: Liberalni deo moderatorske ekipe

Jedan potpuno uništen sendvič i dve čvoruge (mada se spekuliše da ih je bilo tri) rezultat su najnovijeg napada na slobodne medije u Srbiji, koji se odigrao nadomak Novog Sada, baš u vreme dok je 70 odsto redakcije e-novina slavilo dobre rezultate dnevne čitanosti, hitajući ka svojoj prvoj promociji.

Uteha

Kako smo ekskluzivno i istraživački saznali, u isto vreme, samo nekoliko desetina metara niže od Radio kafea, svoju kontra-promociju držali su Koštunica Vojislav, Čavoški Kosta i popova par. Njima se na putu iz Beograda ništa nije desilo, što je konačan i neoboriv dokaz da Bog postoji i da voli Srbe koji se bore za Kosovo.

Na mestu udesa – na nekoj od deonica-u-večnoj-izgradnji iz Veljine putne zaostavštine za spas Kosova, univerzuma & svega ostalog – bio je mrkli mrak, pa se nije dobro videlo ko je kriv za iznenadni i nadasve mučki tresak otpozadi. Policija je u mrklom mraku rutinski vešto izvršila uviđaj, ali hrabra redakcija nije imala vremena da čeka na rezultate istrage, pa je nastavila svoje neizvesno putovanje ka Novom Sadu (poznatijem kao srpska Atinity). Još uvek pod stresom, izazvanim saznanjem da je kesa puna piva ostala u razlupanom vozilu našeg slobodnog medija, ekipa e-novina konačno je stigla u Radio kafe, gde je dočekana burnim ovacijama desetina vernih čitalaca. Ili bar onih koji su primetili da smo konačno stigli.

Našeg dragog direktora, koji je pokušao da nas doveze do Novog Sada, ostavili smo na putu da se sam snalazi sa policijom, napadačima, mrklim mrakom i promajom u autu. Ume on to, heroj naš.

***

Dame i gospodo, Petar Luković, glavni i o(d)govorni urednik e-novina i njegov zamenik, prvo pero nove generacije političke satire, Tomislav Marković! (huk oduševljene mase). „Naravno da filtriramo vesti” (aplauz). „Ne treba nam dvosmerna komunikacija sa čitaocima” (ovacije). „Ma kakva druga strana?!” (stadion je eksplodirao).
„Ovo je jeretički medij”, pojasnio je T. Marković, „mešavina magazina, nedeljnika, dnevnika i news portala”. „Čitavog života sam želeo da vodim novine koje neće biti objektivne”, poentirao je P. Luković.

***

E-novine su tokom nekoliko letnjih meseci utrostručile posetu, a čitanost posebno raste u zemljama regiona, pre svega Hrvatskoj i BiH. Na portalu je ponovno okupljen Feralov dream team – Heni Erceg, Viktor Ivančić (koji je ovde našao mesto za svog Robija K, omiljenog komentatora društveno-političke zbilje), Boris Dežulović i Predrag Lucić. Za portal, između ostalih, pišu i Andrej Nikolaidis, Filip David, Mirko Kovač i mnogi drugi. Redakcija okuplja desetak mladih urednika i novinara iz Beograda, a deo medijske kuće čini i Novi Radio Beograd, internet radio koji uređuje Milutin Petrović.

Naši čitaoci

Tekst o inicijativi da se jedan pasaž u Novom Sadu nazove po Srđanu Aleksiću, mladiću koji je ’92. ubijen u Trebinju zato što je branio svog druga, Bošnjaka - već danima je jedan od načitanijih na portalu. Ta činjenica mi dovoljno govori o inteligenciji i dobronamernosti naših čitalaca. Imamo super čitaoce, ne bih ih menjao ni za šta, rekao je Luković.

Svakodnevica u maloj redakciji e-novina, u kojoj se radi sa uživanjem, oseća se i na portalu. „I to nam je cilj – da čitaoci osete da nam je dobro dok radimo, da je kod nas uvek veselo. Živimo u zemlji u kojoj se svakog dana dešava neko ludilo i nemamo problema sa inspiracijom i temama”, rekao je Luković. Šta je tačno time mislio demonstrirao je potom zajedno sa Tomom, live izvođenjem najnovijeg teksta posvećenog novoj programskoj šemi RT-božepravde-S-a.
Tehničko osoblje Radio kafea moglo je da odahne, u stavu mirno.

U dva sata kvalitetnog programa stala je i priča o tome kako je Rodik ekskluzivno na E-novinama ušao u polufinale; zašto Srbin iz dijaspore, posle prijatnog dana na poslu, u politički korektnoj atmosferi sa svojim raznovrsnim sugrađanima, kod kuće natiče šubaru na glavu, počinje da lupa po tastaturi i svima nam jebe majku što ne branimo Kosovo; šta je spiritity-afera značila za autorsku motivaciju; zašto obožavamo da se sećamo i podsećamo na ljude i na pojave, kad su bili zločini, ubistva, kreteni i đubrad...

-.-PHOTO: MILICA JOVANOVIĆ-.-Oči u oči sa čitaocima: Sa promocije u Radio kafeu
Došlo je uskoro i vreme za pitanja iz publike (uz važno upozorenje: „Nemojte samo o dizajnu, molim vas”), pa su pristojni Novosađani preko svog zvaničnog predstavnika postavili nekoliko zanimljivih, od kojih je jedno izazvalo posebno veselu deonicu:

- Hoće li biti istraživačkog?
- Čega?
- Novinarstva?
- Ne.

Ne pada nam na pamet. Šta istraživačko novinarstvo znači u Srbiji? Da vam policija, stranačke birokrate i debeovci povremeno dojavljuju prljavštine jedni o drugima, pa kad se posle pomire, vama ostane prazna afera bez epiloga – a ima ih milion.

Gde u svetu ima istraživačkog novinarstva čiji se rezultat objavi na naslovnoj strani – našli nekog crnca sa ogromnim penisom. Ekskluzivno otkriće. A imaju i dve strane, jednog belog i jednog crnog, pa mere čiji je duži ili tako nešto (snimak je ovde loš, ovo je rekonstrukcija po sećanju – Toma šuška hartijama preko diktafona, publika se preglasno smeje; možda je rekao da mere čiji je kraći, proverićemo).

Drugu vrstu istraživanja, ankete za ispitivanje „glasa naroda”, rade tako što skrate put od istraživanja do rezultata, pa sede po kancelarijama i izmišljaju.

„Većeg efekta ima ta vrsta zajebancije i pravljenja sprdnje povodom nečega”, zaključio je Luković i na opšte oduševljenje naveo niz primera nečega – od večnog ministra Milosavljevića, lokalnih vizija Evrope, preko NSFM Antonića (kome je u odsustvu dodeljena godišnja čitalačka značka e-novina), do žirafe i ostalih tekućih dogodovština u našoj zemlji čuda...

***

Eto, dakle, te obećane opširnije verzije priče o promociji u prepunom Radio kafeu.
I, naravno, ostanite uz nas.PS. Kućama smo vraćeni u automobilu sa novosadskim tablicama, pa nas autonomaši više nisu dirali. A naučili smo i da kažemo „Živeli slobodni vojvođanski novci!”

Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Reportaža
Tagovi