Entertainment Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Šoping: Dragan Đilas u Dablinu

Kićenje plaćenim nagradama

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Cijena nagrade, prava sitnica: Šef, Tatjana Pašić i Sir Oliver, u cvijećari nagrada
Cijena nagrade, prava sitnica: Šef, Tatjana Pašić i Sir Oliver, u cvijećari nagrada
Photo: cin/cins

Pojedinci i firme iz BiH i Srbije su dobili nagrade Evropske poslovne skupštine iz Oxforda koje nisu rezultat stvarnog kvaliteta, već je za njih plaćeno po nekoliko hiljada eura na ime troškova “izrade”, otkrili su centri za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda

Skriven iza platana: Đilas, "Najbolji menadžer"
Photo: Tanjug/Tanja Valić

Institucije, privatne firme i pojedinci iz Bosne i Hercegovine i Srbije godinama dobijaju nagrade Evropske poslovne skupštine (EBA) iz Oxforda i to predstavljaju kao značajan rezultat, ostvaren u prestižnoj konkurenciji. Međutim, novinari centara za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva i Beograda otkrili su da se iza dodjele nagrada krije unosan biznis.

Nagrade i učestvovanje na ceremonijama dobitnici plaćaju u iznosima od po nekoliko hiljada eura. U nekim slučajevima novac za pokriće troškova je izdvojen iz javnih budžeta. Kriteriji za izbor nigdje nisu precizno objašnjeni.

Grad Beograd je u julu 2012. godine dobio nagradu Najbolji grad, a gradonačelnik Dragan Đilas nagradu Najbolji menadžer godine. Nagrade su uručene na svečanosti u Dablinu, glavnom gradu Irske. Po odobrenju gradonačelnika Grad je iz budžeta isplatio blizu 11.000 eura za učešće na ceremoniji. Samo za nagrade plaćeno je oko 7.300 eura.

U Dablin su putovale zamjenica gradonačelnika Tatjana Pašić i stručni saradnik u Službi za informisanje Sonja Stojanović. Pašićeva kaže da je Grad Beograd nekoliko mjeseci unaprijed dobio obavještenje o nagradi, ali ne zna kako je tekla procedura odabira.

„Uobičajeno je da se plate različite kotizacije za ta predavanja, seminare i ostalo što je bilo sadržano u tome, plus izrada same nagrade. Nagrada je stvarno kvalitetno napravljena. Ja sam to svuda nosila sa sobom“, kaže Pašićeva.

Kiosk na Oksfordu: Viršle, cigarete, nagrade, kondomi, zemičke...
Photo: cin/cins

Dan nakon dodjele, gostujući u Dnevniku 2 Radio-televizije Srbije, gradonačelnik Đilas je izjavio da nagrada koju je Beograd dobio pripada svim građanima Srbije, a nagrada koju je on lično dobio cijelom timu koji je u prethodnom periodu vodio Beograd.

Novinari su utvrdili da je u proteklih nekoliko godina EBA dodijelila veći broj nagrada pojedincima i institucijama iz BiH i Srbije, a e-novine izdvajaju omiljenog, i to dvostrukog laureata, Miću Jovanovića, u naučno-obrazovnim krugovima poznatog kao Mića Rektor.

Evo kako je povodom kupovine prestižne nagrade reagovao Đilasov bivši drugar Dušan Petrović, ali ne Šane:

Nećete me prevariti, hoću svoj deo nagrade: Dušan Petrović, samostalni umetnik
Photo: Tanjug/Zoran Žestić

 

star
Oceni
4.24
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak