Entertainment Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (18)

Vapaj šumskog predsjednika

Građanizacija prijeti Srbima

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: S.Pašalić

Ono što je za bivšeg splitskog gradonačelnika bila sintagma “urbani Jugoslaveni”, to je za predsednika manjeg bh. entiteta Milorada Dodika izraz “građanizacija”. Prva glava Banjaluke je u opširnom peting-razgovoru sa novinarom podobne Srne otkrila tajno bošnjačko oružje u specijalnom, nikad završenom, ratu protiv Srba i srpstva koji će, smatra Dodik, izumreti građanizacijom

Milorad Dodik nastavlja da koristi svaku priliku za podrivanje Bosne i Hercegovine. Najnoviju inspiraciju našao je u građanskim protestima u Sarajevu, to jest u pridevu “građanski”, omraženom među političarima koji obitavaju na teritoriji Dodikovog mentalnog entiteta. On smatra da je veoma smišljeno sada na sceni "građanizacija" Bošnjaka, što se može vidjeti i na primjeru posljednih protesta u Sarajevu, u kome živi 96 odsto Bošnjaka muslimana.

"Ono što su tražili takozvani građani iz Sarajeva vidljivo je u zahtjevima svih političkih partija iz Federacije BiH. Oni su sastavni dio politike Bošnjaka već duže vrijeme s ciljem da se razgradi dejtonska struktura i da se napravi unitarna BiH... I onda pokušavate da Bošnjake pretvorite u građane, a oni onda da kažu 'hoćemo državu za građane'. To smo već slušali. Srbi i Hrvati valjda nisu toliko politički i istorijski naivni da bi takve stvari prihvatili, ali vidjećemo kako će se to sve kretati", rekao je Dodik.

On je napomenuo da je evidentno da se od protesta u Sarajevu ili onih u Banjaluci pokušala napraviti priča o "građanskom otporu", što bi po logici stvari trebalo da eliminiše priču o naciji.

"A kasnije, kada se to konstituiše kao eventualno opštedruštevni stav, onda bi se pravila država za građanina, a ne za ljude koji pripadaju nacijama. Naravno da je to iluzija i da to ne može više da prođe", rekao je predsjednik Srpske.

On je istakao da su i kolektivna prava - građanska prava. "Osjećati se kao pripadnik naroda nije ništa manje građanski nego reći da ne pripadate nijednom narodu", naveo je Führer i time se kandidovao za spoljnog saradnika Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).

Što se tiče banjalučkih protesta, Dodik kaže da je očigledno da postoje i određeni pokušaji da se sve nezadovoljne strukture objedine oko pojedinih pitanja i da se napravi neka vrsta političkog pritiska.

On je istakao da u toj priči ima i takozvanih nevladinih organizacija, koje se finansiraju novcem iz inostranstva, što samo po sebi pokazuje da su te organizacije itekako zavisne i da vrlo često moraju da rade kako njihovi sponzori nalažu.

"Naravno, mi ćemo u Srpskoj sada pokušati da, kao što to rade u Americi, propišemo određena pravila ponašanja i finasiranja takozvanog nevladinog sektora", rekao je Dodik i poručio da Srpska nema razloga da strepi od tih nastojanja.

Prema nezvaničnim saznanjima E-Novina, predsednik Republike Srpske održao je prethodnog vikenda sastanak sa članovima Akademije nauke i umjetnosti RS (ANURS), uz telefosnko ukljčenje srbijanskih akademika, sa kojima je dogovorio strategiju za ukidanje prideva “građanski” iz rečnika na 49 odsto teritorije BiH.

Ova lingvistička odredba bi, kako su nam rekli izvori bliski Kabinetu predsjednika Srpske, mogla da stupi na snagu već iduće sedmice, nakon čega će biti zabranjeno štampanje ove riječi u javnim publikacijama, dok će one u kojima se “građanski” već pojavljuje biti povučene iz prodaje i ponovo objavljene u novoj verziji.

star
Oceni
2.63
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi