Entertainment Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (102)

Teofil Pančić u potrazi za izgubljenim glasovima

Štetica i megamućka

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Glasam, dakle postojim: Teofil Pančić, filozof palanke
Glasam, dakle postojim: Teofil Pančić, filozof palanke
Photo: Stock

Opušten do nonšalantnosti koja razoružava prostodušne i naoružan Istinom koja onespokojava misleće, zavaljen, u najtananijem značenju te reči, u tesnu fotelju omiljenog B92, u emisiji “Hoću da znam” koju vodi tradicionalno očajna domaćica Nataša Odalović, gostovao je ludog četvrtka Teofil Pančić, samoproglašeni denuncijant razmaženih i privilegovanih salonskih intelektualaca iz Kruga dvojke koji ne nose duge kose kao tužni junak naše priče

Brigica zbog štetice: Pančić, ovih dana
Photo: Stock

Naime, i pored pregršt reči koje je Pančić izrekao, ne samo u ovoj emisiji, u povodu spontane akcije “Beli listići”, ostalo je do kraja i potpuno nejasno šta ovaj novinar i ugledni književni kritičar zapravo zamera simpatizerima i zagovornicima poništavanja glasačkih listova? Toliko kontradiktornosti, nedorečenosti i zbunjenosti govori samo o tome da je Pančić natrčao na rudu, ispao glup u društvu i onda počeo da se vadi, a poznato je kako to ide sa kockanjem ugleda, vađenjem i pripadajućim karanjem.

Uostalom, usudite se i prosudite sami, jer ćemo vas povesti putevima Teofila Pančića, preko krivudavih misli i kroz klizave zaključke koji vode do uzbudljive mentalne napukline iz koje odjekuje – Čeda ne može da čeka!

Izbori

U globalu”, Teofil je očekivao ovakav razvoj događaja jer je poznat kao najbolji prognozer u redakciji Vremena. Oduševilo ga je što je Tadić u prvom krugu predsedničkih izbora osvojio više glasova od Nikolića, uz zaključak dostojan inspektora Kluzoa, “što pokazuje da je deo glasača strateški glasao za Tadića”, dok je onaj drugi deo, valjda, iz taktičkih razloga glasao za Nikolića. Glede pomenutog “strateškog glasanja”, kazao je da “to iskustvo crpi iz kontakta sa prijateljima”. Nažalost, nije rekao kojim, pa da analiza bude još ubedljivija.

Biračko telo sazreva!” naredna je impresija analitičara Vremena u trenutku kada su neofašisti na pragu cenzusa, klerofašisti već u pojedinim skupštinama, a cela desničarska Srbija na stravičnih 55% jer tu, jebiga, e-novine računaju i SPS na čelu sa Malim Slobom koji je, imitirajući ga, nepogrešivo nanjušio večnu srpsku žal za vođom sa suncem u kosi.

Dačić sebe pozicionira kao čoveka modernizovano-čvrste ruke”, rekao je Pančić, naglašavajući, dakako, “da se protiv toga bori celog života”, ali da, eto, glasačima odgovara ta vrsta retorike, ne reče, i ta vrsta hapšenja kao u dobra stara vremena. Dodao je i kako će “Dačić te glasove odnetu u miraz Tadiću”, želeći valjda da poruči da će istopolni brakovi biti legalizovani, a i da će Srbija nastaviti istim, sigurnim korakom ka Evropi.

Zanimljiv fenomen: Dveri u parlamentarnoj akciji protiv drugačijih
Photo: EPA

Dveri su zanimljiv fenomen”, večernja je škola mišljenja kojoj pripada i Pančić. Nisu ni fašisti, ni klerofašisti, niti su pripadnici Službe, još manje antisemiti, nikako rasisti, već, pažljivo bira reči kolumnista - “Fenomen”. Kakav fenomen, pa “zanimljiv”. Onakav protiv kakvog se ambiciozni Pančić celog života borio i za redovna tri obroka izborio, te tako sit nastavio: “Obavili su svoju štetočinsku ulogu i snizili rejting DSS-a. To, naravno, njih nije instalirao 'zli režim' nego, eto tako.

Izborne krađe

Sa izrazom lica kartaroša koji blefira sa “daskom” u rukama, Pančić je smirenim tonom koji ne dopušta osnovanu sumnju, umirio javnost: “Meni to izgleda kao ono 'ko gubi, ima pravo da se ljuti'. Imali smo te priče koliko puta? Ne kažem, možda je bilo mućke, ali ne mega-mućke.” Dakle, sve dok je u domenu kraduckanja, Pančiću dovoljno za koreniti Preokret i nastavak demokratizacije.

Beli listići

Porukica: Olovka piše srcem
Photo: Stock

Višestruko nadaren u raznim oblastima rada i zalaganja, Pančić je pokazao da je vrstan matematičar koji je pronicljivo izračunao da “Pokret (Teofil neku tajnu zna?) belih listića uzima veći procenat nego što mu pripada, a to je svega 2,5 odsto jer dva procenta spadaju u uobičajeni broj nevažećih listića”. Kojom statističkom metodom, na kom slučajnom uzorku je gradio ovu teoremu, Pančić je ljubomorno sačuvao za sebe.

Velika pompezna priča kako će oni da kazne političku elitu, i moralno da je zgrome, pokazala se kao statistička greška, jer je ceo taj pokret bio jedna nesvesna sprdnja i to se sada pokazalo”, izbacio je jed Teofil Pančić, usput laskajući i sebi i političkoj eliti, umišljajem da bilo ko normalan računa ozbiljno na njihov moral.

I taman kad je u eksperimentalnim uslovima ustanovio da je reč o “statističkoj grešci” i “sprdnji” koja izlazi iz domena njegove skučene definicije racionalnog, Pančić je alchajmerovski nastavio: “Ali to ne znači da nigde nisu uspeli da naprave šteticu. Oni su ostavili LDP izvan beogradskog parlamenta. Čak i slave, što potvrđuje onu staru narodnu izreku 'čega se pametan stidi...” Nakon bezrazložne i, na osnovu rečenog, ničim potkrepljene tvrdnje da spada u red pametnih, Pančić je zaključio: “To će omogućiti Đilasu i SPS da vladaju, o, ho, ho, maaašala, komotno, praktično da rade šta hoće, jer neće imati nikakav korektiv unutar same vlasti”. Za one koji nemaju monitor u boji, pod korektivom Pančić podrazumeva da svi mislimo na Ranđića i družinu koja više neće moći da, kao do sada, nadzire rad gradonačelnika za čijeg stranačkog predsednika Pančić navija kako raspaljena cheerleadersica. WTF?!

Ovako je glasala Hadži Prodanova: Size does matter!
Photo: Stock

To je ostavilo direktnu štetu”, odustaje Pančić od posprdnog deminutiva jer to podseća na očajničku RTS “šačicu”, “naročito u Beogradu, jer je to od početka priča salonskih intelektualaca iz Kruga dvojke, pripadnika materijalno i statusno privilegovane elite društva koji se navodno bore protiv vlasti, a sastavni su deo te iste vlasti, iste te familije.” Rekapituliraćemo za čitaoce e-novina koji nisu navikli na ovakvo verbalno karabudženje. Prema zaista skromnom mišljenju novinara Vremena, salonska intelektualna elita oličena u Srbijanki Turajlić, Vesni Rakić-Vodinelić i Srđi Popoviću, grupica u domenu statističke greške, izazvala je šteticu koja neodoljivo podseća na direktnu štetu, osobito u Beogradu, od kojeg se, preko korektora iz LDP doo, Pančić nadao zasluženoj nagradici za prikazani predizborni trud.

LDP

LDP je prošao solidno, ali ne više od solidnog”, rekao je Pančić iznova se prepuštajući opsesivno-kompulsivnim strastima, “jer ih je Pokret belih listića nešto malo okrunio”, u Beogradu do te mere da im je u ruci ostao samo klip.

Biće zanimljivo videti hoće li oni uspeti da se uguraju u novu vladu”, na kraju se zapitao Pančić glumeći, o strahote, naivnu francusku sobaricu. Nakon što se jedva oporavio od zamišljenog prizora, Analitički centar e-novina mu poručuje da ne brine previše za LDP jer je ovaj odavno premazan miomirisnim uljima koja olakšavaju “uguravanje”, već da se raspita u kojoj apoteci se može nabaviti ovaj preparat. Da ne nastane štetica.

Umesto zaključka

Meni je sve to super. Neka veruje ko u šta hoće, ali prosto stvarnost pokazuje kako stvari sa tim stoje”, rekao je na kraju Pančić buljeći u crni brushalter koji se nazirao ispod bele i providne bluze zgranute Nataše Odalović.

Da, rekao je nešto i tome kako se nada da još nije odrastao, da je, valjda, tek sićušni dečak zarobljen u velikom telu, Petar Pan ili muškarac koji odbija da odraste, šta li? Neprocenjivo, ali na vašu odgovornost:

"Hoću da znam", gost Teofil Pančić, voditeljka Nataša B. Odalović


star
Oceni
2.99
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak