Entertainment Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Iz života poznatih: Predsednik Udruženja priređivača igara na sreću

Evropski rulet Vanje Bulića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: novosti.rs

Poznati TV voditelj i istraživač koji u biografiji navodi da „živi od novinarstva“ ne bavi se priređivanjem igara na sreću, a „čak je i poželjno da se predsednik Udruženja priređivača igara na sreću ne bavi priređivanjem igara na sreću“

Neka se okreće: Vanja Bulić, igrač na sreću
Photo: mc.rs

Udruženje priređivača igara na sreću (UPIS) ohrabreno je vešću da je Srbiji dodeljena kanditatura za članstvo u Evropskoj uniji, te je odlučilo da to i obznani, doduše, kad se oduševljenje zbog proevropskog koraka ove države stišalo, da ne kažemo u ovo predizborno doba i zaboravilo. Ovlašćen da oduševljenje prenese pučanstvu bio je predsednik UPIS-a Vanja Bulić, jedan od najpoznatijih ovdašnjih novinara, književnik i publicista. On je ustvrdio da „za industriju igara na sreću, kao i za sve ostale privredne grane, kandidatura predstavlja siguran znak da će doći do poboljšanja poslovne klime i da će investicije ulagača biti dodatno zaštićene evropskim zakonima i evropskim pravilima poslovnog ponašanja“.

„Udruženje priređivača igara na sreću, u pravom smislu reči, ohrabreno je činjenicom, da je našoj zemlji dodeljena kanditatura za članstvo u Evropskoj uniji. Za nas u Udruženju to znači siguran nagoveštaj da će evropski standardi u poslovanju biti u potpunosti primenjeni. Konkretno, to znači optimalni uslovi poslovanja, stimulativne poreske stope, ravnopravnost na tržištu, ukidanje svih monopola, sigurnost investicija, poboljšana zaštita prava igrača i suzbijanje nelegalnog tržišta.

Udruženje priređivača igara na sreću će nastaviti sa zalaganjem za što bržu primenu evropskih standarda, kako po pitanjima iz domena normativno-pravne regulative, tako i po pitanjima ukupnih uslova poslovanja“, kazao je Bulić, a Udruženje uputilo redakcijama.

U optimističkom duhu, što je, naravno, uslov za sreću u igrama, Udruženje i predsednik očekuju „da će u narednom periodu doći do razvoja industrije igara na sreću i povećanja društvene odgovornosti priređivača, kao i celokupne društvene zajednice“.

„UPIS će nastaviti da se zalaže, kao i do sada, za savremene evropske antimonopolske zakone i nada se da će članstvo Srbije u evropskoj porodici država doneti mnogo više sigurnosti priređivačima, kao i da će cela industrija biti zaštićenija primenom proverenih evropskih modela o zakonima igara na sreću“, stav je UPIS-a i predsednika Bulića.

Popularni TV voditelj i scenarista poznat najviše po literarnom predlošku za film „Lepa sela lepo gore“ Srđana Dragojevića, predsednik je Udruženja koje čine „Mozart“, „Meridijan“ i „Atlantik“ od jula 2010, saznaju e -Novine od direktora UPIS-a Radeta Karana. Naš sagovornik ističe da se Vanja Bulić koji u biografiji navodi da „živi od novinarstva“ ne bavi priređivanjem igara na sreću i da je „čak i poželjno da se predsednik Udruženja priređivača igara na sreću ne bavi priređivanjem igara na sreću“. Nije, dakle, reč o promeni posla ili nekakvoj stilskoj figuri duhovitog kolege, nešto kao novinarstvo je igra na sreću par excellance, direktor raščisti sve dvojbe; pomenute kompanije priređuju igre na sreću, Udruženje se bavi „operativnim delom, normativnim poslovima, odnosima sa državom i javnošću“, sa ciljem da „na legalan i demokratski način utiče na bolje uslove poslovanja“.

Photo: zenskikafe.com

Sad je jasno zašto je za predsednika izabran Vanja Bulić, još je jasnije ako pogledamo njegovu autobiografiju u kojoj kaže da je „strastveni je igrač preferansa“ (poželjno). „Imao je rok sastav, igrao je odbojku, ceo radni vek je proveo u novinarstvu – pisanom i elektronskom. Pisao je u gotovo svim prestižnim novinama druge Jugoslavije, a zlatni period je doživeo kao urednik Duge. Kao TV stvaralac je uradio više od dve hiljade jednočasovnih emisija, a bio je scenarista i tri TV serije: Jugovići (1988, RTS), Drugo stanje (2006, BK televizija) i Javlja mi se iz dubine duše (2007, TV Košava). Koscenarista je filma Lepa sela lepo gore i scenarista filma Drugo stanje. Radio je i dokumentarne filmove. Napisao je zbirku priča Kako sam gajio blizance, romane Tunel – lepa sela lepo gore, Ratna sreća, Zadah belog, Vrele usne, Parada strasti, Drugo stanje i Oko otoka. Živi od novinarstva. Otac tri sina. Član je Udruženja književnika Srbije. Za emisiju Biseri osvojio je brojna novinarska i voditeljska priznanja, a 2006. godine dodeljen mu je i Zlatni beočug, najveće priznanje u oblasti kulture u Beogradu sa obrazloženjem "za trajni doprinos kulturi Beograda”.

Ko nije gledao najgledanije Bisere ili čitao najvažnije poglavlje Bulićeve knjige ima sreću u e-Novinama, uz pomoć priređivača (Press). Reč je o Bulićevoj ekskluzivi, priči o poznanstvu sa obudovelo životnom saputnicom ratnog zločinca Željka Ražnatovića, komandanta državne formacije Srpska dobrovoljačka garda, u narodu (srpskom) popularnih „Tigrova“.

Kako sam blenuo u Cecu

„Cecu, jednu od najvećih srpskih estradnih zvezda, upoznao sam 1993. godine. Njen tadašnji menadžer uporno me je ubeđivao da je dovedem u emisiju „Biseri". Rat se zahuktao, pa sam se dvoumio, jer se tih dana svašta pričalo o pevačici iz Žitorađe. Godinu i po dana živela je u Švajcarskoj, tako se šuškalo - maltene kao robinja Hare Samardžića, stasitog Bosanca, vlasnika nekoliko restorana i estradnog menadžera. Navodno, pevala je samo u muslimanskim kafanama ispod zastave sa polumesecom. U Beograd je došla sa kratko ošišanom kosom, dečačkom frizurom, što je bio povod za priču da ju je do glave ošišao Arkan, komandant Srpske dobrovoljačke garde. Većina njenih kolega, doduše ne javno, tvrdila je da se Ceca drogira. Nabrajali su i dilere, tada viđenije momke sa asfalta, njene navodne snabdevače svežom robom u prahu. Pristao sam da bude gost 'Bisera', ali uz jedan uslov: da postavim sva pitanja proistekla iz glasina koje su pratile svaki njen korak u Beogradu. Tada sam prvi put video Cecu uživo. Bila je izuzetno lepa, skladno građena i izazovna devojka. Na licu je imala razoružavajući osmeh. Uočio sam i strah. ' Nije mi svejedno kada čujem šta sve pričaju o meni. Znam da je glavni razlog to što sam sa Harom... Ja sam Srpkinja, on musliman, a ratuju Srbi i muslimani', rekla je Ceca.

Bilo je to vreme kada se najviše manipulisalo nacionalnim osećanjima. Postala je svesna da karijeru jedino može da potvrdi u Beogradu, a život s momkom druge nacionalnosti mogao je sve da uništi.

Imala je samo 20 godina, a dve godine ranije, na samom početku rata, bila je prva pevačica narodne muzike koja se slikala u maskirnoj uniformi srpskog vojnika, sa borbenom kapom na glavi. Njena estradna biografija je vrvela od kontradiktornosti, što je samo uvećavalo njenu harizmu. Tada sam upoznao i njenog momka Hara, visokog gotovo dva metra, skladno građenog i izuzetno lepog čoveka. Iskreno rečeno - ja sam blenuo u Cecu, a moja supruga u Hara. Zbog tog lepog momka Cecu su koleginice ogovarale, zanemarivši činjenicu da su pre rata čekale ispred 'Šumatovca' u redu da bi se samo upoznale s njim.U emisiji sam se smejao dok je pričala dogodovštine petnaestogodišnje devojčice. Ispostavilo se da su sva ogovaranja, osim činjenice da je godinu i po dana živela sa Harom u Švajcarskoj, obične izmišljotine. Ubrzo je Džej Ramadonovski upoznao Cecu sa Željkom Ražnatovićem Arkanom. Bila je to ljubav na prvi pogled ratnog komandanta, do tada srećno oženjenog oca četvoro dece, i pevačice, koju je ljubav vodila između dve zaraćene strane. Posle udaje nije smela da dođe ni u jednu moju emisiju, jer je Arkan to izričito zabranio“.

Rastanka se našeg sećam

„Jedno jutro, pre 20 godina, na naslovnoj strani 'Večernjih novosti' pojavila se fotografija hotela na Borskom jezeru, ispod koje je pisalo 'Ovako je izgledao dok u njega nisu ušli Ilići'. Posle nastupa u Boru, prespavali smo na jezeru. Ilić i ja, dobro zagrejani, počeli smo čašama da gađamo prekidače, jer smo hteli tako da ugasimo svetlo. Pa smo onda gađali lustere... Sve što je bilo od stakla, našlo se na patosu. I najbolji pevači narodne muzike najviše zarađuju na svadbama, krštenjima, slavama. Neki od njih to zovu - koncert. Pozovu Miroslava da peva na jednoj svadbi u okolini Negotina. Raspita se ko su domaćini. Mlada i mladoženja dugo su radili u Nemačkoj, pa su poželeli da u rodnom kraju bogatom svadbom pokažu rodbini i prijateljima da nisu godine uzalud proveli u inostranstvu.

'Malo sam zakasnio. Dok sam parkirao kola, čuo sam muziku i vesele svatove. Prostrana sala, stolovi poređani onako kako dolikuje slavlju, u pročelju mlada i mladoženja. Ona visoka, jaka, on malen, poguren. Kad sam ušao u salu, ona je ustala, zadigla venčanicu i preskočila astal. 'Gde si ti, Iliću?!', rekla je uz nekoliko reči neprikladnih za televiziju. 'Vidim ti po očima da bi želeo da pobegneš. Ali ne pokušavaj, jer smo ti kola zagradili sa dva kombija', prepričao je Miroslav.

Onda je mlada naručila pesmu 'Rastanka se našeg sećam'. Mladoženja je gledao u zemlju. Mlada je sipala vino u veliku čašu. Pevala je zajedno sa Miroslavom. Kraj pesme. ' A sada mi pevaj 'Rastanka se našeg sećam', rekla je mlada i napunila drugu čašu. Kad je Miroslav završio pesmu, mlada je pokazala rukom da je ponovi. 'Tog dana sam 52 puta otpevao pesmu „Rastanka se našeg sećam". Svi su se veselili osim mladoženje. Shvatio je da se mlada pesmom oprašta od devojaštva. Mlada je ustala, pozvala me u drugu kuću, isplatila po dogovoru, zahvalila, naredila da pomere kombije, ja sam ušao u svoja kola i krenuo ka Beogradu, a ona mi je mahala“, rekao je Miroslav Ilić.

Neposredno nakon proevropskog stava UPIS-a , iz Kompanije „Meridijan“ stigla je informacija da je ovaj korporativni kladioničarski lanac u akciji ’’Glasaj za bebe’’ prikupio četrnaest hiljada potpisa za ukidanje PDV na bebi opremu. Direktorka Kompanije Koviljka Lončar rekla je da potpisi predstavljaju logičan nastavak podrške prošlogodišnjoj akciji ’Bitka za bebe’ u okviru koje je „Meridijan“ donirao četiri inkubatora za porodilišta u Srbiji. Javnosti, međutim, sada nije teško da ispod ove humanosti prepozna rukopis predsednika UPIS-a Vanje Bulića.

star
Oceni
3.09
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak