Entertainment Ličnosti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (98)

Podrška za rat iz Amerike

Obrad Kesić, balvan u mozgu

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Samo vi ratujte, pratiću razvoj situacije iz Vašingtona: Obrad Kesić na analitičarskoj distanci
Samo vi ratujte, pratiću razvoj situacije iz Vašingtona: Obrad Kesić na analitičarskoj distanci
Photo: Stock

Politički analitičar teške kategorije Obrad Kesić, koji živi u kletoj Americi da bi bolje upoznao neprijatelja iz prve ruke, oglasio se intervjuom u listu “Alo” pod zapaljivim naslovom “Tadićeva izjava zapalila Jarinje”, u patriotskoj nameri da odbrani piromansku politiku Srba na severu Kosova i naučno objasni da je najveći problem srpske države što su na vlasti, narodskim, neanalitičarskim rečnikom rečeno – obične pičkice. Kesićev uradak prenosimo u ozabavljenom obliku, sa balvanima u obliku međunaslova

DOSTA JE BILO USTUPAKA REALNOSTI, VREME JE DA MOBILIŠEMO SVE NADREALISTIČKE SNAGE: Na Zapadu postoji mišljenje da Srbija može neprekidno da menja sopstvene stavove koji su privremeni i nemaju neku težinu. Jednostavno, očekuje se da ona uvek bude ta strana koja pravi ustupke i prihvata “realnost” koja se stvara. Nemoguće je da Americi i Zapadu Kosovo sa 1.700.000 građana bude važnije od Srbije. To je nerealno, ali nije nerealno da se kaže da oni više strepe od albanskog nezadovoljstva nego od srpskog. Sve to govori koliko je aktuelna politika Srbije loša i koliko je doprinela sadašnjem stanju.

AKO PREDSEDNIK NEĆE DA RATUJE, IMA KO JE UVEK RASPOLOŽEN ZA PALEŽ I GRABEŽ:
Mislim da je ta izjava (Borisa Tadića da Srbija neće ratovati na Kosovu) izazvala paljenje prelaza na Jarinju. I ministar policije Ivica Dačić je neposredno pre toga rekao da hrvatski Kfor svojim helikopterima prebacuje albanske policajce. Nije pametno da jedan državnik u situaciji kada su ugroženi bezbednost i životi njegovih građana kaže da ta zemlja nije spremna da koristi sve moguće mere da ih zaštiti. To je poruka onoj strani koja koristi nasilje da može bez bilo kakvih posledica to da radi i ja se plašim da je to neodgovorna izjava koja garantuje da ćemo imati još gore situacije na severu nego što smo imali ovih dana.

MALO NAS JE, ALI ČVRSTO DRŽIMO SVOJ BALVAN U SVOJIM RUKAMA:
U kontekstu državne politike, takve podele nisu dobre, ali u kontekstu sadašnje situacije, kada je državna politika Srbije loše definisana ili čak nije ni definisana niti su nikome jasni njeni ciljevi, te podele idu u korist Srba koji žive na Kosovu. Srba na Severu ima samo oko 70.000, ali su oni spremni da svoju sudbinu preuzmu u svoje ruke i zbog toga i Priština i međunarodna zajednica moraju malo drugačije da razmišljaju.

SRBIJA NIJE SPREMNA ZA NOVE POKOLJE, TO JE ONO ŠTO NAS JEBE: Možemo reći da Albanci to namerno rade da bi sabotirali pregovarački proces. Ipak, oni ne bi krenuli u ovu akciju da je bilo procene da je rizik prevelik. I Albanci i Amerikanci, kao i dobar deo EU, procenili su da je politika Srbije neodlučna i da će se pasivno odnositi i onda smo, nažalost, dobili situaciju koja je kulminirala paljenjem Jarinja. Ako ne postoji kontraosećaj rizika koji predstavlja Srbija kao država, onda to, nažalost, ostavlja još veći manevarski prostor nasilju i ovakvim unilateralnim potezima. Srbija je posle paljenja Jarinja stavila sebe u poziciju najjačeg saveznika Prištine jer je glavni argument koji je Priština koristila bio da specijalna policija treba da ide na granicu zbog šverca i kriminala. Ako zvanični Beograd potvrđuje Tačijeve reči da su na severu huligani i kriminalci, onda to Prištini daje argument za svaku narednu akciju i možemo ih i očekivati.

Ovako se brani Srbija: Jarinje u plamenu analize
Photo: BETA
OPET NAM SVET RADI O GLAVI, SEME MU SE ZATRLO: Imao sam razgovore sa mnogim ljudima iz američke administracije i mogu da kažem da je Tači bio potpuno u pravu kada je rekao da se konsultovao i sa predstavnicima američkih vlasti i sa nekim predstavnicima EU. Znači, on ovo nije sam uradio i najmanje što su oni znali bilo je da će specijalci pokušati da zauzmu granicu. Američki ambasador u Prištini je imao najmanje dva razgovora sa Hašimom Tačijem pre nego što je donesena odluka da se počne s akcijom. To što EU i Amerika nisu odmah osudile ovaj unilateralni potez znači da su u najmanju ruku dale zeleno svetlo da se to uradi. Nisu odmah reagovale jer su čekale da Priština to brzo uradi i onda kada se stvori nova realnost, Srbi više ne bi imali izbora nego da je prihvate.

NITKO NIŠTA NE ZNA, KRHKO JE ZNANJE: Ne, mislim da se u tome preteruje. Postoji aktivno i pasivno znanje. Srpskim vlastima to sigurno niko nije rekao, ali je indikativno da je ministar policije Ivica Dačić samo nekoliko dana pre ove akcije izjavio da tako nešto može da se dogodi i čak je to povezao sa hrvatskom operacijom “Oluja”. U kontekstu tog znanja, ako vlasti u Beogradu sada daju izjave da Srbija nije spremna da se ponaša kao država, da nije spremna da odlučno odgovori na svako nasilje, onda to jeste to. Da nije tako, Tači bi sigurno drugačije razmišljao.

NE U NATO, MOJ SRPSKI BATO: Nikako. To ne bi rešilo ništa. Sve države u okruženju imaju tu ambiciju, a ako su svi članovi, onda nema koristi. Veća je vrednost ne biti član nego biti. Evropa i Amerika ne žele problem i za njihove vitalne interese ključna je stabilnost. Nažalost, kada se procenjuje rizik, Srbija je uvek na gubitku jer ne predstavlja nikakvu pretnju za interese Zapada.

MNOGO SMO MEKI, NIKO NAS SE VIŠE NE PLAŠI, DA NIJE SRBA SA SEVERA SVI BI MISLILI DA SMO PIČKICE: Strateški cilj Albanaca jeste da ovladaju celokupnom teritorijom i granicama Kosova. To što ne kontrolišu 10 odsto teritorije predstavlja jak argument za podelu Kosova. Tačijeva vlada ima tanku većinu i pod jakim je pritiskom zbog toga što je započela pregovore sa Beogradom. Ako uzmete u obzir i istrage zbog njegovih kriminalnih afera, onda Tačiju kao jedina mogućnost ostaje neki populistički trik da dokaže kako vodi patriotsku politiku. Taktički cilj vlasti u Prištini je bio da se pokaže EU da Kosovo ima mogućnost da koristi silu jer su se Albanci uplašili da Srbija dobija prednost u odnosu na njih u saradnji sa EU. Za nas je najgora ta percepcija na Zapadu da je mnogo gore da Albanci budu nezadovoljni nego da Srbi budu nezadovoljni. Ona je nenormalna i jedino sa ponašanjem Beograda dobija legitimitet, a jedino što je poljuljalo njihovu sigurnost jeste ponašanje lokalnih Srba na severu.

*Svi citati preuzeti u balvanoidnom originalu iz lista “Alo”; međunaslovi vlasništvo pacifističke družine od vješala iz e-novina
 

star
Oceni
2.58
Ostali članci iz rubrike Ličnosti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak