Entertainment Događaj
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (13)

Kult vođe i Volođe: Oči u oči sa Putinom

Pinki je video Staljina

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Posle njega se ne govori: Vladimir Putin, naš mesija
Posle njega se ne govori: Vladimir Putin, naš mesija
Photo: EPA

Nije lako ni ruskokolonašima, pogotovo novinarima koji pripadaju ovoj verskoj sekti. Izvesna Olivera Ikodinović, novinarka Sputnjika, obrela se po zadatku na međunarodnom forumu povodom 75. godišnjice od osnivanja Sovjetskog informacionog biroa, danas medijskog giganta — MIA „Rosija sevodnja“, kome pripada i narečeni Sputnjik. Sve bi prošlo mirno da jedan od govornika na forumu nije bio i veliki vođa Vladimir Vladimirovič Putin. Kako iskazati ljubav prema lideru vaskolikog neslobodnog sveta? Kako dočarati atmosferu koja okružuje njegovo visočanstvo? Gde naći reči da opišu to čelo, taj pogled, taj vojnički korak lak, tu mudrost koja izbija iz svake pore na Putinovom licu? Nije nimalo lak zadatak, antologije udvoričke poezije bi pomogle, ali Sputnjikovcima je zabranjeno da čitaju knjige koje nije odobrio Glavni Baćuška, pa to otpada. Mora reporterka da se osloni na sopstvene nejake snage i da napiše odu velikom vođi slobodnim stilom, svojim rečima. Srećom, radi se o vanserijskom talentu, pa njen besprimerni izveštaj prenosimo u celini, sa prigodnim međuanslovima

ZAPAMTITE GDE STE STALI, NEĆETE NASTAVITI KASNIJE: Izvinite, moram da vas prekinem, obraća se moderator govorniku na forumu „Nova epoha u novinarstvu: Rastanak sa mejnstrimom“...

DVERI, OTVORITE SE: Vrata se otvaraju...

PUTIN UMARŠIRAO U SALU: Brzim, žustrim, gotovo vojničkim hodom kroz njih prolazi Vladimir Vladimirovič...

APLAUDIRAJTE SPONTANO, PO NAREĐENJU: Salom se prolama aplauz…

BRZINA SVETLOSTI JE LAKO DOSTIŽNA SVAKOM RUSKOKOLONAŠU: Brzinom svetlosti ljudi se hvataju za svoje fotoaparate, mobilne telefone, ajpodove…

APARATUJU ŠKLJOCE, BLICAJU SEVE: Škljockaju aparati, sevaju blicevi…

Vežba za susret s novinarima i obožavaocima: Putin u prirodi, pomalo naoružan
Photo: blogspot.com

BAKO, BAKO, ZAŠTO IMAŠ TAKO VELIKE OČI? DA BOLJE VIDIM PUTINA, GOSPODARA NAŠEG: Oči su širom otvorene, svi pogledi su upereni u predsednika.

AKO OVO POTRAJE, BIĆE MRTVIH: Skoro da niko ne diše…

VELIKI VOĐA NEMA OBIČAJ DA SE OBRATI ODSUTNIMA: Putin staje za govornicu, obraća se prisutnima…

IMA PROBLEM SA AKCENTOM, ALI LOGOPED NE SME TO DA MU POMENE DA NE BI ZAVRŠIO U SIBIRU: Govori odsečno, energično, gotovo da naglašava svaki slog…

SVE OVO DO SADA BIO JE MOJ NADAHNUTI PRIKAZ DRUGOG DOLASKA NAŠEG MESIJE: Tako je izgledao ulazak ruskog predsednika u Veliku salu pres-centra MIA „Rosija sevodnja“, gde se održavao međunarodni forum povodom 75. godišnjice od osnivanja Sovjetskog informacionog biroa, danas medijskog giganta — MIA „Rosija sevodnja“, kome pripada i „Sputnjik“.

KO SE PREPUSTI SLUČAJU, MOŽE SLUČAJNO I DA NASTRADA: Za dolazak ruskog predsednika u goste pripremalo se danima unapred … Ništa se ne prepušta slučaju.

Službena novinarska uniforma: Putin na majici i u srcu

TAJNA UPUTSTVA O PONAŠANJU U PRISUSTVU PUTINA (NE DIŠI, APLAUDIRAJ, NE KAŠLJI, NE TRESI NOS, NE ČEŠKAJ SE, POKUŠAJ DA BUDEŠ NEVIDLJIV ALI PRISUTAN): Svi zaposleni su dobili „određena“ uputstva… Kakva?! Ostaće tajna. Nije baš državna, ali je ipak tajna.

KAD VIDIM STASITOG BEZBEDNJAKA, ODMAH MI PRORADI EROTSKA ŽUDNJA: Nakon prolaska prve „barijere“, prolazi se kroz dvorište i ulazi u glavno zdanje — tu sve vrvi od bezbednjaka. Zgodni stasiti momci u tamnim odelima i belim košuljama, sa bubicama na ušima, raspoređeni su duž hodnika, pored liftova, na stepeništu… Ima ih na svakom koraku.

DOK PUTIN BESEDI, NEMA PIJENJA KAFICE:
Kafići koji inače rade unutar firme — danas su bili zatvoreni.

KO PUŠI U VOĐINOM PRISUSTVU, TAJ JE ODAVNO ISPUŠIO: Nije se čak moglo izaći ni u dvorište, gde se nalaze mesta naznačena za pušenje.

VIŠE VOLE DA POPUŠE PUTINA, NEGO CIGARETU: Pušači kriziraju, ali se ne žale — pa ne dolazi im predsednik baš svaki dan u goste

KROZ PROZORE MILE GLEDA GDE SU MARVA, GDE GOVEDA:
Novinari i svi drugi zaposleni sede na svojim mestima — rade, ali svaki čas znatiželjno ustaju i proviruju kroz prozore ne bi li „uhvatili“ trenutak kada predsednik stigne.

POGLED IZ NAJBOLJE VIP LOŽE:
U drugom krilu zgrade, u pres-centru, slika je drugačija. Tu su domaćini iz MIA „Rosija sevodnja“, akreditovani novinari, glavni urednici „Sputnjika“ koji su stigli iz svih krajeva sveta i brojni gosti iz inostranstva.

PINKI JE VIDEO STALJINA: Oni su, reklo bi se, povlašćeni — imaće priliku da Putina vide izbliza.

Pouka: Da služe kafu u ovakvoj ambalaži, kafići bi radili

NEĆEMO PRATI RUKE DO KRAJA ŽIVOTA: Možda čak i da se rukuju sa njim.

EKSPERTI ZA PUTINOFILIJU, PUTINOLJUBLJE I PUTINOMANIJU:
U Velikoj sali pres-centra MIA „Rosija sevodnja“ održava se forum na temu „Noviji mediji: garanti slobode informacija“. Govore eksperti iz nekoliko stranih zemalja.

PUTIN JE KAO SMRT, NIKAD SE NE ZNA KAD ĆE DA NAIĐE: Očekuje se Putinov ulazak, ali niko ne zna tačno u koje vreme će stići.

KAD NOVINARI UTIHNU, BEZBEDNJAK ŠAPUĆE: U jednom trenutku, otvaraju se vrata. Izlazi jedan od bezbednjaka, prilazi moderatoru, nešto mu šapuće.

ČEKAJUĆI HAZJAJINA VRPOLJIMO SE KAO DA SU NAS UHVATILI PUNDRAVCI: Svi već naslućuju da će i Putin uskoro ući, vrpolje se na stolicama i kao hipnotisani poglede usmeravaju na ta ista vrata kroz koja je pre samo nekoliko trenutaka prošao pripadnik Putinovog obezbeđenja.

FOTOAPARATE POD HITNO POHAPSITI I PRAVAC GULAG: Putin govori, ali gotovo da se od škljocanja fotoaparata ništa i ne čuje (mada je ozvučenje sasvim dobro radilo).

DOBAR NOVINAR SE PREPOZNAJE PO TOME ŠTO JE U STANJU DA UHVATI I NAJMANJI TITRAJ PUTINOVE MIMIKE I GESTIKULACIJE: Svi, bez izuzetka, pokušavaju da uhvate ama baš svaki trenutak, svaki njegov pokret, gestikulaciju i da te snimke što pre podele sa svojim redakcijama, prijateljima, da ih objave na društvenim mrežama.

RUKUJU SE, RUKUJU ONI KOJI PUTINUJU: Kada je završio govor, Putin se rukovao sa učesnicima foruma i ubrzo napustio salu.

Službene novinarske uniforme, letnja varijanta: Isprsi grudi dok ti pogled ka Putinu bludi

BILO JE I NEKOLIKO ORGAZAMA, ALI ME SRAMOTA DA TO POMENEM: Oni koji su unutra ostali bili su kao omađijani.

CELO STADO KRENULO ZA PREDVODNIKOM: Stekao se utisak da istog trenutka svi žele da napuste salu i pođu za predsednikom.

POSLE V.V. PUTINA SE NE GOVORI: Za njih je to označilo i kraj foruma.

JESTE DA GA SVI OBOŽAVAMO, ALI BI NEKO U NASTUPU STRASTI MOGAO DA SKOČI NA PUTINA, ŠTO BI BILO POGREŠNO PROTUMAČENO KAO ATAK:
Međutim, bezbednosne mere i protokol nameću drugačija pravila — niko ne može napustiti svoja mesta i salu dok predsednik sasvim ne napusti zgradu.

KO GOVORI POSLE VOĐE, TAJ BAŠ NEMA SREĆE SA RASPOREDOM:
Forum je nastavljen, ali više niko nije slušao ono što se govori.

Telefon kojim se prave najbolje Putinove slike: Hvata svaki vođin pokret

PROVERITI KO ZBIJA ŠALE. PRIVESTI, ISPITATI, POSLATI U LOGOR: Svi su listali fotografije na svojim telefonima i proveravali da li su dobro ispale, zbijali su šale, komentarisali…

ZNA SE KO JE PRVI OBJAVIO GOVOR, PA AKO ME SE SETE ZA DAN BEZBEDNOSTI – SETE SE: A kada su se vrata ponovo otvorila svi su požurili da se dokopaju interaktivnih tabli u holu pres-centra i pročitaju na njima ono što je „Sputnjik“ upravo objavio — govor koji je pre samo nekoliko minuta izneo Putin.

star
Oceni
3.88
Ostali članci iz rubrike Događaj
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak