Entertainment Događaj
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Oj, Kosovo, Kosovo

Maturanti u Pljevljima, srpske patriote

Veličina slova: Decrease font Enlarge font

Oko toga da li je Kosovo, realnosti na terenu unatoč, i dalje sastavni deo Srbije, kako tvrde profesionalne “patri(j)ote”, ili je ipak neovisna država, kakvim ga smatraju trezvene i racionalne individue, još se i može polemisati. Teško je, međutim, da će se iko pri čistoj svesti i (makar elementarno) zdravoj pameti usuditi da bivšu srpsku pokrajinu tretira delom Crne Gore, s obzirom da ni pre proglašenja svoje samostalnosti nikada nije bilo u njenom sastavu

Kako je onda moguće da se pevanje pesama o tobože “srpskom” Kosovu od strane crnogorskih srednjoškolaca naziva “patriotizmom”, zapitali smo se pročitavši jednu kontroverznu vest iz Pljevalja. Izgleda da je ipak moguće, ali samo pod uslovom da ste uposlenik ili lobotomizirani čitalac “Večernjih novosti”, montenegrofobičnog portala IN4S ili sličnog (pseudo)medijskog smeća.

“Maturanti pevali ‘Oj, Kosovo, Kosovo’, direktor zvao policiju”, sugestivno nam se priopćava u naslovu budalastog članka u Dmitrovićevom naci-glasilu. U uvodu, odmah tu ispod, stvar već kreće da se konkretizuje; onako, tipično krigerovski: “Nezabeležen incident na severu Crne Gore, u Pljevljima. I pored pretnji, srednjoškolci nastavili sa pesmom”.

Jadna dečica, pomislio bi netko baš naivan, mozga odavno ispranog svakodnevnom konzumacijom ovakvih manipulativnih sadržaja. Mušterija takoreći idealna da joj se kao od šale proda svaka besmislica, posebno ako je upakovana u patetično treš-pakovanje, a i doza nacionalističke pristrasnosti više je nego dobrodošao sastojak: “Da su mladi u Crnoj Gori privrženi srpskim korenima i vrednostima istinske Crne Gore, pokazali su krajem prošle nedelje maturanti Srednje stručne škole u Pljevljima. Oni su, kako je preneo portal In4S, pevali o srpskom KiM”.

Photo: blogspot.com

To je, bre, omladina za ponos, ljubi ih čika Kriger! A kad on završi s celivanjem, bezmoždanu pljevaljsku balavurdiju će u topli očinji zagrljaj prihvatiti kolege sa već pominjanog četnolikog IN4S, čiju će “stručnu” ocenu Večernjih novosti, u znak velikosrpske sloge i fašisoidnog saglasja u stavovima, na ovom mestu tek ponosno citirati: “Dok je taj patriotski gest maturanata za svaku pohvalu, za osudu je sramno ponašanje direktora te škole koji je pozvao policiju”.

Ma, tko jebe i dišu i panduraciju, sve je to Milova antisrpska kamarila! Pokažite im, deco, šta je prava srpska mladež za primer, neka vide na na kakve su se junačine namerili: “To, međutim, nije sprečilo maturante da još više i glasnije pokažu svoj patriotizam”.

Zastanimo sada na trenutak sa zajebancijom. Ma koliko nam ponašanje tih jedva punoletnih bilmeza delovalo iritantno, ako su uistinu samo pevali pesme u kojima se iskazuje (svakako iracionalna) ljubav prema prevaziđenim mitovima ili privrženost tuđoj državi bez pozivanja na nasilje ili pretnji njime prema bilo kome, onda bi se taj nedozreli čin možda mogao podvesti pod kategoriju prava na slobodu mišljenja i izražavanja.

Ali da li je bilo baš tako? Sudeći po ostatku vesti, koji su Večernje novosti lukavo ostavile za kraj, kada je njihov prosečni čitalac po pravilu uveliko navučen na huškačku priču, biće da medalja itekako ima i onu poslovičnu drugu stranu, a na koju ukazuje izjava neposrednih očevidaca: “Stanari zgrade koja se nalazi preko puta škole, međutim, tvrde da informacija u medijima da je intervencija policije na proslavi maturanata usledila zbog pevanja srpskih pesama ne odgovara istini. ‘Pevanje srpskih pesama i pesama o Kosovu trajalo je više sati. Policija je došla tek kada je situacija, podgrejana većim količinama alkohola, pretila da se otrgne kontroli’, kaže jedan od stanara koji je zahtevao da ostane anoniman. ‘Na kraju proslave lupano je po parkiranim automobilima i sve je bilo na ivici tuče’”.

Ups, šta to bi?! Ispada da “deca” nisu samo pevala gluposti nego su ih i pravila. Što na kraju krajeva nikoga valjda ne bi ni trebalo da iznenadi. Ona narodna da “ko peva, zlo ne misli” ionako je u praksi još davno demantovana, o čemu svedoče brojni primeri.

Poseban osvrt zaslužuju Večernje novosti zbog svojih dvostrukih aršina, premda ni tu nema ničeg novog, još manje neočekivanog. Simptomatično je, naime, kako oduševljeno reaguju na ispoljavanje lojalnosti tuđoj državi od strane građana druge zemlje, ali samo onda kada je ta tuđa država Srbija.

S druge strane, da bi državljanina Srbije proglasili “izdajnikom” ili “srbomrscem”, on uopšte ne mora da iskaže ni simpatiju, kamoli neku jaču emociju, prema drugoj državi; štaviše, ako je reč o Rusiji, takav je stav još i poželjan. Elem, da biste u očima raznih dmitrovića postali “loš Srbin” i tome slično, dovoljno je da ne delite njihov fašisoidni pogled na svet.

Potrebno je, drugim rečima, samo da budete normalna osoba.

star
Oceni
4.39
Ostali članci iz rubrike Događaj
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak