Ekonomija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Evropa u štrajku

Neredi i nasilje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Bliski susret države i poreskog obveznika: Santjago de Kompostela, Španija
Bliski susret države i poreskog obveznika: Santjago de Kompostela, Španija
Photo: EPA:Lavandeira

Ekonomska kriza, spori oporavak, oštre mere radi smanjenja budžetskih deficita, raspalili su plamen radničkog nezadovoljstva koji se širi po gradovima Evrope. U sredu je proglašen generalni štrajk u Španiji, prostestvuje se i Belgiji, Poljskoj, Slovačkoj, Sloveniji. Srbija je izašla iz krize, saopštio je ministar ekonomije, tako da nema brige zbog socijalnih nemira

Prvi put posle osam godina u Španiji je na snazi generalni štrajk ili, u najtežim egzistencijalnim slučajevima, juriš na samoposluge. Radničko nezadovoljstvo isprovocirano je rigidnim ekonomskim merama socijalističke vlade premijera Zapatera, kojima su siromašniji slojevi stanovništva izloženi zbog pohlepnosti bankara. Mere uperene protiv budžetskog deficita podrazumevaju smanjenje plata funkcionera i državnih službenika, u proseku pet procenata, ali i zamrzavanje penzija u 2011, što bi do kraja naredne godine, prema zvaničnim procenama, trebalo da smanji rashode za 15 milijardi evra.

Vodeći radnički sindikati su objavili da se štrajku odazvalo preko 70% zaposlenih u celoj Španiji i verovatno svih 20% nezaposlenih (od ukupnog broja radno sposobnih) koliko je evidentirano od početka ekonomske krize krajem 2008. Demonstracije su se odvijale u većini španskih gradova, a u mnogim od njih je dolazilo do dramatičnih sukoba radnika i policije, ali i radnika i štrajkbrejkera. U Madridu je povređeno na desetine protestanata i potvrđeno je da je policija upotrebljavala vatreno oružje. Neredi su eskalirali i u Barseloni gde su demonstrati jurišali na policiju pokušavajući da probiju blokade na Trgu Katalonije i Univerzitetskom trgu. Uhapšeno je preko pedeset štrajkača koji su palili policijska vozila. U Malagi su snage reda i zakona čuvale ulaze u najveći lokalni šoping-mol.

Barselona...
Photo: EPA/Estevez

Sreda radničkog nezadovoljstva srušila se i na Brisel, administrativno sedište imperije blagostanja, gde je više desetina hiljada besnih demonstranata iz Belgije, Francuske, Poljske, Slovačke i Nemačke, defilovalo uz zvuke vuvuzela i petardi, protestujući protiv ekonomskih mera koje se sprovode u Evropi. Briselska policija nije sedela skrštenih pendreka već je, baš kao u Spilbergovom SF-u Minority Report, pristupila preventivnim hapšenjima (svega 148) jer su štrajkači nosili “neprikladne predmete” ne precizirajući o kakvim lascivnim pomagalima je reč.

Odazivajući se pozivu na protest protiv evropskih ekonomskih mera štednje koji je uputila Evropska konfederacija sindikata, više hiljada poljskih nezadovoljnika je izašlo i na ulice Varšave. Zastave sindikata Solidarnost ponovo su se zavijorile i podsetile na vremena kada nismo imali šta da izgubimo, dok je slogan “Ne preko naše grbače” ukazivao na sadašnjost u kojoj nemamo šta da dobijemo. Iako je Poljska jedina članica EU koja je održala rast (1,7%) u 2009, stopa nezaposlenosti dostigla je neprijatnih 9,9%.

Štrajkovalo se i u Sloveniji, ali ublaženo. Tamošnji sindikat je pronašao zlatni protestni kompromis - “Štrajk će biti zaoštren, zaposleni će raditi, ali sporije.” Gde nego na graničnim prelazima prema Hrvatskoj, gde se u oba smera čeka u proseku oko tri sata.

Varšava...
Photo: EPA/Pawel Supernak

Bunt se kao bauk širi Evropom, vrišti iz svake obespravljene favele i donosi miris paljevine. Napetost kulja evropskim ulicama, pištaljke svuda zvižde na uzbunu i poručuju da neće dobro završiti. Dobro, ne baš svuda. Ima jedno malo parče planete, Tadića plac, gde cvatu hiljade holandskih lala i kosovskih božura. Ljudi su tamo svesni prolaznosti i besmislenosti života, pa tako milion njih ispod granice siromaštva, i još milion nezaposlenih, nemaju primedbe na životni standard, paralizirajuće poreze, monstruozne monopolske marže, najnižu zaradu u regionu, nestašice elementarnih životnih namirnica, najavljena i prećutana poskupljenja, parazitsku državnu upravu, kolabirani saobraćaj, Dinkićeve pesme i sve ostalo. Blaženi mir naruši tek po koja vest o sportskom porazu i lopovskom suđenju.

Barozo, tornjaj se: Brisel
Photo: EPA/Olivier Hoslet

 

star
Oceni
4.86
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak