Ekonomija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Prodaja Telekoma

Žurba vlasti obara cenu akcija

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photomontage: Instruktor

Namera Borisa Tadića da prodajom 40 odsto akcija Telekoma ubrizga neophodnu infuziju svojoj posustaloj vladajućoj mašineriji naišla je na prvu prepreku. Nemački Dojče telekom, tačno procenivši vremenski tesnac u kome se našao srbijanski režim, nastoji da značajno spusti cenu po kojoj će doći do većinskog paketa vlasništva akcija Telekoma Srbija

Analitička kuća Internešnel komunikejšns partners (International Communications Partners ICP) objavila je da je Dojče telekom u ovom trenutku spreman da za 40 odsto akcija Telekoma Srbije ponudi manje od 800 miliona evra. Kako se navodi u analizi te kuće, koja se bavi i istraživanjem i analizom ekonomskih, socijalnih i političkih kretanja u zemlji i regionu, ostaje da se vidi da li će Vlada Srbije u direktnim pregovorima uspeti da dobije više novca.

Država je preko PTT Srbija vlasnik 80 odsto Telekoma Srbije, a 20 odsto je u vlasništvu grčke kompanije OTE čiji je suvlasnik, sa 30 odsto, Dojče telekom. Vlada Srbije odlučila je da proda samo 40 odsto akcija Telekoma Srbija, a jasno je da samo Dojče telekomu odgovara da uđe u takvu privatizaciju, jer sa 20 odsto akcija koje već poseduje, nemačka kompanija bi postala vlasnik 60 odsto akcija Telekoma Srbija.

U ranijim izjavama zvaničnici Vlade Srbije iznosili su procene da 80 odsto akcija Telekoma Srbija vredi između 2 i 2,5 milijardi evra, što znači da za 40 odsto akcija očekuju izmedu 1,1 i 1,2 milijarde evra.

U analizi se navodi da bi mišljenje konsultanta za proces privatizacije moralo da bude relevantno u odnosu na mogućnost da se proda i vise od 40 odsto akcija Telekoma, kao i pitanje obaveznih investicija, socijalnog programa i tarifne politike. Analitičari ICP ističu da bi Vlada morala da obezbedi budućnost zemlje insistirajući na striktnim obavezama novog vlasnika u pogledu obaveznih investicija, jer kompanija koja kupuje Telekom ne kupuje samo kompaniju već i strateški resurs i telekomunikacionu infrastrukturu od koje zavisi budući razvoj srpske privrede. Budući većinski vlasnik Telekoma mora da nastavi da investira, jer ako ne bude investicija, privatizacija će biti neušpesna, sa štetnim posledicama po privredu i korisnike.

"Novog kupca bi trebalo obavezati na desetogodišnji investicioni ciklus koji ne bi smeo da bude manji od 2 do 2,5 milijarde evra. Tako će se obezbediti dalji razvoj telekomunikacija u Srbiji i ulaganje u srpsku privredu", navodi se u analizi ICP-a, čiji je zaključak da ukoliko Vlada utvrdenom tarifnom politikom u narednih nekoliko godina ne bude zaštitila stanovništvo, cene usluga će biti višestruko više, poput onih u susednim zemljama. Više cene, međutim, zbog manjeg tržišta i oligopolskog položaja na tržištu telekomunikacija ne bi nužno značile i nove investicije koje bi doprinele boljem kvalitetu usluga i uvođenju novih tehnologija.

star
Oceni
4.78
Povezani članci
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak