Ekonomija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Cvetković najavo prodaju Telekoma

Za dinar dam, samo da prodam

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photomontage: Instruktor

Konačno i to da čujemo iz usta nekog zvaničnika, i to ne bilo kog već izravno iz usnih duplji premijera koji u intevjuu za "Politiku" rekao da bi bilo “pametno” prodati Telekom ove godine. Nije da je premijer instanca koja se nešto pita i odlučuje, ali nije isto ako o tome priča neki fićfirić zaposlen u Vladi Srbije ili onaj koji makar sedi na vrhu te piramide

Ekonomska politika koju vodi ova Vlada nije da ne postoji, ima nje, ali je toliko katastrofalna da je bilo samo pitanje vremena kad će se neko setiti da bi valjalo prodati još toga malo što vredi, a u državnom je vlasništvu.

EPS, kao što smo imali prilike da čujemo ne prodajemo ni za Tadićevu glavu. On se tome izričito protivi. Galenika se jadna muči, a o JAT-u ne vredi trošiti reči. Sve je nedavno rekao direktor. Sledi novi krug zaduživanja. Pitanje je koliko će jednoj takvoj kompaniji finansijski moćnici izaći u susret kad im se obrate sa planom. A ako se obrate Vladi, e to je druga stvar. Odseći JAT-u krila značilo bi isto ko i sebi ruke. Samo Vlada nema para.

Pa čak ni akcizna politika ne daje rezultate. Nagledali smo se ovih dana priloga gde vidimo kako Srbčad odlazi u susednu Bosnu kako bi tankala rezervoare, kupovala namirnice, pa čak i uz PDV od 22 odsto, koliko iznosi u BiH, roba je jeftinija no u Srbiji.

Dakle državna kasa je sve tanja i tanja. Rebalansa budžeta ove godine teško da će biti. Ne bi zvučalo dobro nakon prošlogodišnja tri. A kako ga održati, kako namaći novca za konglomerat Vlade Srbije koji apetite nije smanjio.

Pa prodajmo Telekom. 'Ajmo, 'ajde, šta čekamo? Pa to je bilo izlazno rešenje odavno, samo šta...došla kriza pa se nije isplatilo. Sačuvan je monopol. Ona smešna igra sa davanjem licence Telenoru samo je mazanje očiju javnosti jer se još dugo ništa neće izmeniti na tržištu fiksne telefonije, mada ovaj Cvetković kaće da je ukidanjem monopola na fiksnu telefoniju ove godine "otvorena suštinska mogućnost i potreba privatizacije Telekoma".

"Telekom će se prodavati na tenderu. Inače, ja sam bliži modelu da se jedan deo Telekoma sada proda, a drugi deo bih zadržao u državnom vlasništvu", rekao je Cvetković kao da će njega iko išta pitati.

Kao što rekosmo indikativno je što se o ovom pitanju oglasio upravo premijer i da priča o privatizaciji Telekoma konačno izađe iz magle koja ju je obvijala poslednjih godina.

Malo je preostalo još koka zlatnojajonesilica, a Telekom je, uz EPS, jedna od njih. Valja biti pametan i ne žuriti, uklopiti sve sa eventualnim izborima kako ne bi sebi na vrat nabacili nekliko stotina hiljada krvožednih radnika i penzionera, a posle toga preostale su samo ulice.

star
Oceni
4.20
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak