Ekonomija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (17)

Ideja iz Bona

Podelimo troškove

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/Pasquale Stanzione

Na elektronsku adresu naše redakcije stigao je zanimljiv e-mail Nenada Bireševa iz Bona studenta master studija informatike iz ovog nemačkog grada. Nenad nam je u kratkim crtama predstavio svoj projekat - veb sajt - izrađen po ugledu na slične već postojeće portale iz zemalja Evropske unije(EU) koji su tamo već godinama aktuelni. Funkcija veb-sajta je da služi kao mesto za postavljanje oglasa potencijalnih putnika i vozača u cilju njihovog međusobnog dogovara oko deljenja troškova tokom njihovog eventualnog zajedničkog putovanja.

Dok se u zemljama Evropske unije prednost ovakvog vida putovanja vidi u smanjenju zagađenja životne sredine, akcenat u "srpskoj" verziji bi bio na finansijskom momentu, a šta drugo.

Nenad Birešev kaže, da je ovaj sajt napravio u cilju deljenja troškova puta između vozača i putnika u doba ekonomske krize kada su autobuske karte i gorivo na benzinskim pumpama preskupe za većinu građana u Srbiji, a naročito za studente.

"Ideju sa sajt sam video u Nemačkoj, a u celoj Evropskoj uniji se već tri godine koristi ovaj način međusobnog ´pomaganja´ vozača i putnika", kaže Birešev.

Birešev primećuje da je u EU osnovni razlog za praktikovanje ovakvog vida ustvari borba za smanjenje zagađenosti životne sredine pošto bi se smanjio broj vozila, samim tim i štetnih gasova koje automobili proizvode.

No, u slučaju Nenadovog projekta glavna funkcija sajta je da pronalazi oglase vozača i putnika u Srbiji, dovede do  kontakta između istih, i svima pruži priliku da uštede deleći troškove putovanja.

Korišćenje, odnosno registaricija na veb-sajtu je besplatna. Registracijom na sajtu dobijate mogućnosti postavljanja oglasa. Na veb-sajtu postoji i stranica Forum gde se nakon registacije možete uključiti u diskusiju, ili postaviti pitanja tematskog karaktera.

Adresa sajta: www.podelitroskove.rs

star
Oceni
4.83
Ostali članci iz rubrike Vesti