Ekonomija Vesti
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Novac u rukama terorista

Novčanica od 500 evra predstavlja potencijalni problem

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Wiki

Evropska centralna banka (ECB) bi trebalo da iznese predlog kako da smanji bezbednosne rizike povezane sa novčanicom od 500 evra koja može biti korišćena za finansiranje terorizma, izjavio je danas šef evrogrupe i holandski ministar finansija Jerun Dajselblum

"Zatražićemo od ECB da razmotri gotovinu koja je u opticaju i dostupnost novčanice od 500 evra. Postoji opasnost da bi se krupne novčanice i ogromne sume novca mogle lako koristiti za finansiranje terorizma", rekao je Dajselblum uoči sastanka ministara EU u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Skoro 30 odsto od preko 1.000 milijardi evra gotovine u opticaju, prošle godine je bilo u apoenima od 500 evra, pokazali su nedavno objavljeni podaci ECB-a.

Ova novčanica je jedna od najvrednijih u svetu, sa vrednošću koja je trenutno za preko pet puta veća od najveće američke novčanice u opticaju od 100 dolara.

Zahtev za pokretanje istrage u vezi sa novčanicom od 500 evra dolazi u trenutku kada je Evropska unija pokrenula borbu protiv svih sredstava plaćanja koja bi mogla biti korišćena za finansiranje terorističkih aktivnosti.

Evropska komisija je predložila prošle nedelje da se poveća kontrola platnih kartica, virtuelnih valuta poput bitkoina i drugih potencijalnih sredstava koja mogu biti korišćena za finansiranje terorističkih organizacija.

Takođe je upozoreno na rizike povezane sa novčanicom od 500 evra, a jedan od visokih zvaničnika EU je u januaru pozvao na njeno ukidanje. Komisija je saopštila i da se razmišlja o mogućem uvođenju ograničenja na gotovinske isplate, i dodaje se da je ECB zadužena za donošenje odluka o novčanicama denominovanim u evrima.

star
Oceni
3.83
Ostali članci iz rubrike Vesti
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak