Ekonomija Analiza
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Beobuild radionica o saobraćaju po meri građana

Nova rešenja za bolji prevoz

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Beobuild radionica: Poboljšanje prevoza u Beogradu
Beobuild radionica: Poboljšanje prevoza u Beogradu
Photo: Beobuild Workshop

U nedelju 29. maja uspešno je završena prva Beobuild radionica, koja je sa temom optimizacije gradskog saobraćaja završena na kreativnom festivalu Mikser 2011. Tokom pet dana koliko je festival trajao, posetioci Beobuild radionice mogli su aktivno da učestvuju u planu reorganizacije saobracaja ili da sami iznesu svoje sugestije za unapređenje efikasnosti sistema javnog prevoza

Želim ovde da se zahvalim svim učesnicima Beobuild radionice koji su svoje vreme posvetili radu na poboljšanju prevoza u gradu, forumašima koji su kroz konstantne diskusije u proteklim godinama doprineli da ova radionica stekne podlogu i motiv za rad, našim gostima na predavanjima čije je učešće doprinelo jos stručnijem karakteru radionice i dodatno pojačalo njen legitimitet. I naravno, posebnu zahvalnost članovima C.S.I. na dragocenoj pomoći prilikom organizacije radionice i neprekidnom prisustvu tokom njenog trajanja.

Predavanja:

Istoričar Miloš Jovanović, dočarao je svojim predavanjem percepciju gradskog prevoza u Beogradu od njegovog nastanka krajem devetnaestog veka pa do danas, kako od strane građana i korisnika, tako i posetilaca, i time istakao suštinski razlog naše radionice: neophodnost učešća građana u planiranju gradskog prevoza i saradnja sa nadležnim gradskim organima.

Mirjana Božidarević, predsednica opštine Stari Grad, opisala je situaciju saobraćaja na području užeg centra Beograda, rastući konflikt u ograničenom prostoru između kolektivnog i individualnog prevoza, različite potrebe lokalnog stanovništva i ostalih građana, i podržala inicijative čiji je cilj ublažavanje tih sporova.

Stanko Kantar iz Direkcije za Javni Prevoz, pokretač projekta gradske železnice BG:voz i glavni akter njegove realizacije, izložio je istorijat razvoja tog projekta, poteškoće, uspehe, i buduće planove za razvoj. Povodom inicijative Beobuild radionice, naglasio je da je gradskim organima potrebna neophodna protivteža u civilnom sektoru i da je saradnja građanskim incijativama kao što je naša i te kako poželjna. Nakon predavanja, još nekoliko sati je sa prisutnima razgovarao o zaključcima radionice i rado odgovarao na brojna pitanja.

Hvala jos jednom svima troma, i kao pojedincima i kao predstavnicima institucija, što su prihvatili naš poziv, podelili sa nama svoj pogled na situaciju javnog prevoza u Beogradu, strpljivo odgovarali na pitanja i podržali našu inicijativu za obrazovanje saradnje između građana i institucija u planiranju i razvoju gradskog prevoza.

Radionica:

Pet dana mozganja, crtanja, rasprave i smeha proizvelo je veliku količinu kako teoretskog tako i grafičkog materijala. U narednim sedmicama pokušaćemo da od toga napravimo čitko i korisno štivo kako bi mogli rezultate radionice da objavimo i podelimo sa širom stručnom i laičkom javnošću.

Program radionice bio je fokusiran na tri najvažnije teme, kada govorimo o mogućnostima razvoja mreže javnog prevoza. Imajući u vidu uslovljenost svih promena koje se tiču reorganizacije tako velikih sistema, teme su bile prilagođene okolnostima, pa su konceptualno podeljene u tri faze razvoja:
- optimizacija mreže: lista sitnih promena koje već sutra mogu da učine postojeću mrežu efikasnijom
- reorganizacija mreže, glavna tema radionice: kompletna reorganizacija mreže ali isključivo uz postojeće kapacitete (nema novih tramvajskih/trolejbuskih trasa, metroa itd...)
- planovi za budućnost: nova infrastruktura, metro, mostovi itd; time nismo ni stigli mnogo da se bavimo.

Prva faza predstavlja listu sitnih promena koje je moguće implementirati u kratkom roku bez značajnih investicija, a koje bi značajno doprinele povećanju efikasnosti i funkcionalnosti sistema.

Druga faza je podrazumevala konkretnu reorganizaciju mreže, gde bi ceo sistem dobio novu šemu baziranu na potpuno novom konceptu organizacije. Iako ova faza uključuje neke vrlo radikalne promene i ona je kreirana isključivo koristeći postojeće infrastrukturne kapacitete, što znači da ne podrazumeva izgradnju novih tramvajskih ili trolejbuskih, odnosno metro linija. Dakle u pitanju je nova arhitektura sistema sa postojećom mrežom infrastrukture.

I konačno treća faza, koja je osvrt na budućnost sistema kroz izgradnju novih mostova, saobraćajnih pravaca, metroa i ostale transportne infrastrukture. Radi se o konceptu budućnosti, kao viziji razvoja kroz mogućnosti i potrebe sistema u godinama koje dolaze.

Jednostavna i primenljiva rešenja: Učesnici Beobuild radionice
Photo: Beobuild WorkshopNavešću ovde glavne principe reorganizacije mreže gradskog prevoza koje smo identifikovali i postavili:

- Novi sistem naplate karata omogućiće presedanja i sadašnji princip gomilanja linija na pojedinim pravcima radi sabiranja taktova i množenje linija kako bi svaki kraj imao direktnu vezu sa svakim drugim postaju prevaziđeni.

- Reorganizacija podrazumeva i renumeraciju.

- BG:voz postaje okosnica gradskog prevoza kao vid prevoza nezavisan od ostatka gradskog saobraćaja i najvećim kapacitetom.

- Osam čvorova za vezu između prigradskih i gradskih linija (Pančevački most, Ustanička, Voždovac, Rakovica, Železnička stanica Novi Beograd, Blok 45, Tošin bunar, Zemun Novi Grad) kako bi se izbeglo opterećenje užeg gradskog područja i pojačala pouzdanost i efikasnost prigradskih linija. Većina ovih čvorova vezana je za BG:voz ili tramvajsku mrežu.

- Šest ekspresnih prigradskih linija koje povezuju velika prigradska naselja sa terminalom na Ušću (umesto Zelenog venca, Glavne železničke stanice, itd):
1. Borča (Pančevački most-Despota Stefana-Brankov most-Ušće)
2. Kaluđerica (Ustanička-autoput-Gazela-Ušće)
3. Sremčica/Železnik (Savska magistrala-novi most na Adi-Ušće)
4. Surčin (Vojvođanska-Tošin bunar-opština Novi Beograd-Ušće)
5. Zemun Polje
6. Batajnica
gde ekspresne linije imaju samo dve do tri stanice od čvora do Ušća.
(za vezu između Ušća i centra pogledajte princip hiper-centar linija malo niže).

Poruka iz Beobuild radionice: Jug Cerović
Photo: Beobuild Workshop

- Razvoj BG:voz mreže: nove linije sa južnog kraka (Rakovica/Resnik) ka Pančevačkom mostu i Novom Beogradu.

- Tramvaji: Jedna trasa - jedna linija - jedna okretnica, koliko god je to moguće kako bi se umesto sabiranja taktova nekoliko linija na pojedinim kracima obezbedio pouzdan i jak takt na nezavisnim linijama, primer: linija 7 Ustanicka-Blok 45 sa taktom 3min i nezavisnom trasom, poklapanje sa linijom 12 samo u Nemanjinoj dobijamo 4 tramvajske linije:
Linija 3: Kneževac-Glavna Železnička stanica-Karađorđeva-Beko
Linija 7: Ustanička-Blok 45
Linija 10: Banjica-Slavija-Beogradska-27.marta-Beko
Linija 12: Omladinski stadion-Ruzveltova-Kraljice Marije-Beogradska-Nemanjina-Banovo Brdo.

Postavlja se pitanje zadržavanja tramvajske linije broj 2 u funkcionalnom smislu, sentimentalni i simbolički je naravno druga priča, uz napomenu da za ovaj princip reorganizacije tramvajske mreže ne postoji konsenzus iako uživa široku podršku.

- Resavska i stari Savski most (tramvajski) rezervisani isključivo za gradski prevoz.

- Gradske autobuske linije: 15-16 jasno identifikovanih linija sa jakim taktom čine osovinu autobuskog prevoza i pokrivaju glavninu teritorije centra grada (područje unutar kruga koji čine čvorovi) i u principu ne izlaze iz njega:
8 linija povezuje međusobno čvorove,
8 linija pokriva ostale pravce,
linije su ravnomerno raspoređene po mostovima,
trase linija se što ređe poklapaju.

Nova organizacija treba da omogući nekoliko kombinacija u prevozu za svako pojedinačno putovanje, sa izborom kroz centar ili ne.

- Lokalne linije opslužuju ostale krajeve grada i vezane su za glavne gradske linije.

- U hiper centru (širi krug “dvojke” do Ušća) kratke visoko-taktne linije pokrivaju najprometnije pravce: Studentski trg-Slavija, Ušće-Vukov spomenik. Te linije ne izlaze iz hiper centra i obezbeđuju pouzdan i brz prevoz (veza od terminala na Ušću do Terazija/Vuka, parkiraj na obodu centra pa nastavi prevozom, veza BG:voz stanica Vuk - Trg Republike/Terazije).

O trolejbuskom prevozu nije bilo puno reči mada i na njih mogu da se primene isti principi kao i za tramvaje.

Želimo da se zahvalimo svima koji su nam pomogli u organizaciji ove radionice, kao i svim učesnicima i posetiocima koji su dali svoj doprinos u formulisanju jednog efikasnijeg i modernijeg sistema. Zahvaljujući svim tim ljudima uspeli smo da se približimo novom konceptu koji će biti pravljen po meri i potrebama ljudi koji ga koriste. Radionica je juče uspešno završena, a rezultati i predlozi koji su nastali tokom trajanja radionice će biti vrlo brzo zaokruženi i predati Direkciji.

*Autor je diplomirani arhitekta i član Beobuild Foruma

 

star
Oceni
4.17
Ostali članci iz rubrike Analiza
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak