Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Beograd

Okrugli sto o položaju žrtava silovanja

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Izvor: ibtimes.com

U okviru kampanje „Sprečimo silovanje! Primenimo Istanbulsku konvenciju!“, koja je posvećena položaju žrtava silovanja, u hotelu Zira, u Beogradu je održan okrugli sto u organizaciji Autonomnog ženskog centra, Mreže žena protiv nasilja, Mreže za EWL i European women's LOBBY, javlja dopisnik Anadolu Agency

U okviru kampanje bit će organizovana i akcija „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, koja će posebnu pažnju posvetiti položaju žrtava silovanja.

Silovanje predstavlja jednu od najrazornijih formi rodno zasnovanog nasilja, a ipak je često tabuizirano i o njemu se ćuti, moglo se čuti tokom okruglog stola. Evropska istraživanja pokazuju da se samo dva od 10 posto svih slučajeva silovanja prijavljuju policiji. U Srbiji ne postoje reprezentativna istraživanja državnih institucija o seksualnom nasilju.

„Podaci istraživanja Autonomnog ženskog centra iz 2003. godine, pokazalo je da samo šest posto žena sa teritorije Beograda je prijavilo seksualno nasilje od partnera“, rekla je Tanja Ignjatović, direktorka Autonomnog ženskog centra i dodala: „U Srbiji je 2012. godine za krivično delo silovanja prijavljeno 121 punoletno lice, a osuđeno ih je 67.“

Kao konkretan i najsveobuhvatniji način postizanja promena u cilju iskorenjivanja svih oblika muškog nasilja nad ženama, i posebno silovanja, Tanja Ignjatović je navela primenu Konvencije Saveta Evrope o prevenciji i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici – Istanbulsku konvenciju, koju je Srbija ratifikovala 31. oktobra.

Konvencija je zasnovana na razumevanju činjenice da je nasilje nad ženama forma rodno zasnovanog nasilja koje se čini protiv žena upravo zato što su žene. Ono što se ističe konvencijom jeste da prava ravnopravnost među ženama i muškarcima ne može postojati ukoliko žene širom sveta trpe nasilje, a državne institucije i ustanove žmure pred ovim problemom.

Po pitanju seksualnog nasilja i silovanja, Istanbulska konvencija obavezuje države potpisnice da prilagode krivično zakonodavstvo i uključe definiciju silovanja koja podrazumeva nedostatak pristanka kao element zločina i ukida uslov korišćenja fizičke sile.

Na okruglom stolu zaključeno je da adekvatna implementacija ove konvencije će proizvesti dalekosežne promene na putu ka efektivnijoj rodnoj ravnopravnosti. Iako je Srbija ratifikovala ovaj dokument, još uvek domaće zakonodavstvo nije usaglašeno sa Konvencijom, što bi trebalo da se učini u narednom periodu, većim angažovanjem institucija sistema.

star
Oceni
3.20
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak