Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (4)

Na birališta 1. prosinca

Hrvatski sabor raspisao homofobni referendum

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Aktivisti desničarske udruge U ime obitelji
Aktivisti desničarske udruge U ime obitelji
Photo: Facebook/U ime obitelji

Referendum o ustavnom definiranju braka održat će se 1. prosinca, odlučio je Sabor. Za tu odluku glasovalo je 104 zastupnika, 13 ih je bilo protiv, a petero suzdržanih, javljaju hrvatski mediji

Dio članova HNS-a je bilo protiv ove odluke, a dio ih je bio sudržan. Potvrđena je tako inicijativa "U ime obitelji", potkrijepljena s oko 700.000 potpisa.

Građani će na referendumu odlučiti žele li da se brak Ustavom definira kao zajednica muškarca i žene. U slučaju da građani potvrdno odgovore na referendumsko pitanje, definicija braka kao zajednice muškarca i žene unijela bi se u članak Ustava kojim se štiti obitelj.

Odbijen je zaključak zastupnice Jadranke Kosor da se referendumsko pitanje 'Jeste li da se u Ustavu brak definira kao zajednica muškarca i žene' pošalje na ocjenu Ustavnom sudu. Nezavisna zastupnica Jadranka Kosor začuđena je odbijanjem njezina zahtjeva i kaže kako ne može razumjeti čak ni politički razlog vladajućeg SDP-a zbog čega odbijaju zatražiti ocjenu Ustavnog suda.

Inače, Kosor se odredila i rekla da će na referendumu glasati protiv ustavnog definiranja braka kao isključive zajednice muškarca i žene.

Nakon toga HNS-ovi zastupnici tražili su pauzu. Jozo Radoš rekao je da je HNS bio spreman glasovati za raspisivanje referenduma, ali da su odlučili da ipak to neće učiniti jer Sabor nije poslao zahtjev za ocjenu ustavnosti pitanja.

"Kako nemamo mišljenje nadležnog tijela, Ustavnog suda, smatramo da ovaj proces nije valjan i klub HNS-a neće glasati za raspisivanje referenduma", rekao je Radoš.

Željko Reiner (HDZ) je kazao kako se protiv referenduma vodi medijska kampanja te poručio da su "vremena jednoumlja iza nas". Podsjetio je da definicija braka kao životne zajednice muškarca i žene postoji i u Obiteljskom zakonu te da zbog toga nitko nikad nije rekao da je neka skupina diskriminirana.

Ako se održi, ovo će biti treći državni referendum u hrvatskoj povijesti, a prvi koji se raspisuje na temelju prikupljenih potpisa građana. Nakon što su zastupnici izglasali odluku o raspisivanju referenduma, svaki građanin RH ima mogućnost da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti.

Nakon udruga koje promiču prava seksualnih manjina, pučke pravobraniteljice i pravobraniteljice za ravnopravnost spolova, nakon predsjednika države i predsjednika Sabora, gotovo 1400 građana svojim je potpisom od Sabora zatražilo da od Ustavnog suda zatraži ocjenu ustavnosti referendumskog pitanja.

Premijer Zoran Milanović cijelu priču koju je pokrenula inicijativa "U ime obitelji" nazvao je ružnom epizodom koja ima svoje uzroke - zbog nepostojanja ustavnog okvira svako pitanje vezano uz promjenu Ustava moguće je postaviti na referendumu. Predsjednik Ivo Josipović kazao je kako odredba o definiranju braka kao zajednice žene i muškarca ne pripada u Ustav. Ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić smatra kako je ovaj referendum suvišan i da će se na njega potrošiti gotovo iznos jedne mjesečne potpore za socijalne naknade.

star
Oceni
3.40
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi