Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Protest zbog rata u Siriji

Zaustavite stradanje nedužnih

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG

Potpuno su neprihvatljivi izgovori za vojnu intervenciju, a pre svega oni da se njome navodno brane „demokratija i ljudska prava“. Očigledno je da bi vojna intervencija predstavljala kršenje međunarodnog prava, intervencija je isključivo u funkciji politike geostrateških interesa, profita vojno-industrijskog kompleksa i trgovine oružjem

Aktivistkinje i aktivisti Žena u crnom protestovali su u sredu na Trgu Republike u Beogradu zbog rata u Siriji i najave vojne intervencije SAD u toj zemlji, ukazujući da u ratu najteže stradaju deca i

žene, koje su i žrtve nebrojnih seksualnih zločina.

"Šaljemo poruku solidarnosti civilnom drusstvu u Siriji i odlučno se protivimo vojnoj intervenciji jer će u njoj najviše stradati nedužni civili. Najteže stradaju deca i žene, kaže koordinatorka Žena u crnom Staša Zajović.

Stop ratu u Siriji! Prekinite rat odmah! Ne napadajte Siriju! Solidarnost sa civilnim stanovništvom u Siriji! neke su od poruka koje su istaknute na protestu, napisane na srpskom, engleskom i arapskom jeziku.

"Napad hemijskim oružjem u kojem je stradalo oko 1 500 ljudi izvršen je 21. avgusta u okolini Damaska. Još uvek nije dokazano da li su ga počinile režimske ili pobunjeničke snage, a taj napad može da posluži kao povod za vojnu intervenciju protiv sirijskog režima. Na osnovu izveštaja UN o hemijskom napadu nameće se zaključak o potrebi rešavanja sirijske krize pregovorima i mirnim putem. To zahteva ogroman procenat građanstva u svetu, pre svega mirovni pokreti.  I mi se pridružujemo tim zahtevima. Neophodno je da se hemijsko oružje u Siriji bez odlaganja uništi, ali ne samo u Siriji nego svugde u sveti (naročito u Rusiji i SAD, koje raspolažu najvećim zalihama tog oružja). Odlučno se protivimo vojnoj intervenciji jer će u njoj najviše stradati nedužni civili.

Potpuno su neprihvatljivi izgovori za vojnu intervenciju, a pre svega oni da se njome navodno brane „demokratija i ljudska prava“. Očigledno je da bi vojna intervencija predstavljala kršenje međunarodnog prava, intervencija je isključivo u funkciji politike geostrateških interesa, profita vojno-industrijskog kompleksa i trgovine oružjem. Vojnom intervencijom ratni sukob bi se iz Sirije proširio na celu bliskoistočnu regiju, sa ozbiljnom opasnošću po ionako krajnje krhki svetski mir", ističe se u pismu koje su Žene u crnom uputile domaćoj i inostranoj javnosti.

Organizacija je izrazila "solidarnost sa civilnim stanovništvom Sirije, sa svim nenasilnim i miroljubivim pokretima u Siriji i celom Bliskom istoku".

star
Oceni
4.88
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak