Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (9)

Tko je odgovoran?

Poricatelji genocida na hrvatskoj Wikipediji

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: www.visit-croatia.co.uk

Već na temelju par primjera, vidimo da su administratori hrvatske Wikipedije upleteni u više kaznenih djela. Čitav jedan narod proglašavaju Vlasima. Grubo trivijaliziraju Jasenovac. Poriču genocid u NDH. Veličaju ustaše. Za to postoji odgovarajuća pravna kvalifikacija. Ukoliko ti poricatelji genocida i ljubitelji nacističkih pomagača žive u Hrvatskoj ili Srbiji, onda su sigurni. Ovdje je njihovo kazneno djelo nekažnjivo. Mada, možda ne još zadugo. Okvirna odluka Europske Unije za borbu protiv rasizma i ksenofobije iz 2007. godine nalaže da se poricanje teških zločina kažnjava zatvorom u svim državama članicama EU

Enciklopedizam, koji u Hrvata ima zavidnu tradiciju, ovih dana je dotaknuo svoje dno. U javnost su isplivale sve prljavštine koje su se godinama taložile na hrvatskoj Wikipediji. Vidjeli smo stravične primjere zataškavanja zločina, nipodaštavanja žrtava i slavljenja upravitelja logora.

Nakon što je sve izišlo na vidjelo, nitko ne želi preuzeti odgovornost. Prokazani administratori Wikipedije uputili su javnosti nekakav demanti kojim tvrde da nemaju nikakve veze sa sadržajem, niti za njega su odgovorni. Oni kažu:

“Wikipedija je slobodna enciklopedija... To znači da je svaki suradnik Wikipedije odgovoran za svoje doprinose, ne postoji odgovornost hrvatskih admina za nešto što piše na hrvatskoj wikipediji.”

Fokusirajmo se na odgovornost. Na temelju dugogodišnjeg iskustva, znam da je Wikipedija strogo kontroliran sustav, gdje teško može proći bilo što mimo volje administratora. Pažljivim pregledom povijesti članaka, lako se može utvrditi odgovornost.

PHOTO:Stock

SRBI U HRVATSKOJ

U članka Srbi u Hrvatskoj saznat ćete rezultate posljednjih popisa stanovništva, ali ne i zašto se broj Srba tako drastično smanjio. 20. veljače 2008. jedan korisnik je, koristeći svoju slobodu doprinijeti Wikipediji, pokušao to objasniti:

Ta je razlika rezultat etničkog čišćenja koje je desno orijentirana hrvatska vlast provela na kraju građanskog rata 1995. godine. (...) Za napomenuti je i da je dan danas protjeranim Srbima otežan povratak svojim kućama, a Hrvatska vlada poduzima sve ali nažalost, samo na papiru. Ono malo Srba što se vratilo su uglavnom starci koji su došli da ih pokopaju tamo gdje su i živjeli, a mladi Srbi su po povratku suočeni sa šikaniranjem i bojkotiranjem bilo kakve pomoći od strane organa vlasti i pravosuđa. ”

Nakon manje od minuta administratorica hrvatske Wikipedije "Roberta F. " je uklonila sve navedeno! Iz ovog primjera jasno vidimo koliko administratori Wikipedije nemaju odgovornost za sadržaj članaka, koje "slobodno uređuju korisnici".

No, to nije kraj. 8. veljače 2010. jedan od administratora hrvatske Wikipedije, tzv. "Kubura" odlučio je dodati da Srbi u Hrvatskoj zapravo ne postoje, da nisu Slaveni, da su potomci Vlaha. U članak je unio krajnje pretencioznu rečenicu: "Većina današnjih Srba u Hrvatskoj su potomci balkanskih Vlaha koji su doselili u Hrvatsku u ranom novom vijeku za vrijeme turskih osvajanja", koja stoji u enciklopediji i dan danas .

LOGOR JASENOVAC

19. srpnja 2010. neki korisnik je bez ikakvih izvora u članak o Jasenovcu unio hrpu nebuloza o kulturnom životu, orkestru, priredbama, nogometnoj momčadi i dresovima za svaku logorsku ekipu ("Logor je imao orkestar i razne priredbe. Navodno je svaka radionica imala svoju nogometnu momčad i dresove") , kao i žrtvama koje su pobili partizani. Sutradan, prvi čovjek hrvatske Wikipedije SpeedyGonsales (punim imenom Darko Čokor) je pregledao i odobrio njegove nepotkrepljene unose.

Photo: direct-croatia.com

4. rujna 2012. neko iz mase je dodao jezivu rečenicu o broju žrtava: "481 je broj žrtva koji je jedini empirijski potvđen", pozivajući se na neke opskurne publikacije. Ovo je članku dalo finalni ton, da su od par stotina potvrđenih žrtava Jasenovca, velik broj ubili partizani .

Kao Srbin porijeklom iz Hrvatske, osjetio sam se prilično nelagodno čitajući da je Jasenovac bio mjesto sporta i razonode .

KAZNENA ODGOVORNOST

Već na temelju par primjera, vidimo da su administratori hrvatske Wikipedije upleteni u više kaznenih djela. Čitav jedan narod proglašavaju Vlasima. Grubo trivijaliziraju Jasenovac. Poriču genocid u NDH. Veličaju ustaše. Za to postoji odgovarajuća pravna kvalifikacija.

Poricanje genocida i nacističkih zločina je u mnogim europskim zemljama ozbiljno kazneno djelo. Ukoliko pomenuti urednik hrvatske Wikipedije živi u Austriji, podložan je zakonu o zabrani nacional-socijalizma, koji kažnjava zatvorom od jedne do deset godina svakoga:

"Tko god negira, grubo prikriva, odobrava ili pokušava opravdati nacional-socijalistički genocid i druge nacional-socijalističke zločine protiv čovječanstva, u tiskanoj publikaciji, javnom emitiranju ili drugim medijima."

Ukoliko neko od tih pametnjakovića živi u Belgiji, stići će ga zakon o negacionizmu koji kažnjava grubo minimiziranje nacističkog genocida:

"Tko god negira, grubo minimizira, pokušava opravdati ili odobrava genocid počinjen od strane njemačkog nacionalsocijalističkog režima tijekom Drugog svjetskog rata, kaznit će se zatvorom od osam dana do godinu dana, i novčanom kaznom od dvadeset šest do pet tisuća franaka."

Photo: Stock

Ozbiljna je to stvar, zataškavati zločin. Zločin koji ne zastarijeva. Onaj tko zataškava zločin je saučesnik.

Ukoliko netko od dotičnih urednika živi u Francuskoj, podložan je zakonu koji kažnjava osporavanje nacističkih zločina zatvorom od jednog mjeseca do jedne godine ili novčano. Još teže kažnjava odgovorne za publikaciju ili javno izraženo mišljenje koje potiče pravdanje nacističkih zločina (uključujući suradnju), zatvorom od jedne do pet godina ili novčanom kaznom.

Ako netko od wiki pisaca koji slave nacističku okupaciju živi u Njemačkoj, neće se dobro provesti. Njemački zakon predviđa zatvorsku kaznu do tri godine ili novčanu kaznu za svakoga "tko napada ljudsko dostojanstvo žrtava odobravajući, poričući ili prikazujući bezazlenom nasilnu i proizvoljnu nacionalsocijalističke vladavinu". Pod tom vladavinom su otvarani logori u NDH, i drugdje diljem okupirane Europe.

Onaj tko na Wikipediji grubo trivijalizira genocid u Jasenovcu neće dobro proći ukoliko živi u Lihtenštajnu. Krivični zakonik Lihtenštajna (član 283 o rasnoj diskriminaciji) kažnjava poricanje genocida i teških zločina zatvorom do dvije godine:

"Tko javno negira, grubo trivijalizira ili pokušava opravdati genocid i druge zločine protiv čovječnosti riječju, tekstom, slikom, elektroničkim prijenosom, gestama, nasilnim aktima ili na drugi način, kaznit će se zatvorom do dvije godine."

Neće biti dobro po kolege s Wikipedije ni ako žive u Portugalu. Portugalski Zakon o rasnoj diskriminaciji za njihovo djelo predviđa zatvorsku kaznu do pet godina:

"Svatko tko u pisanoj formi, putem masovnih medija ili računalnih sustava, širi klevete i uvrede na račun pojedinca ili grupe lica... osobito putem poricanja ratnih zločina ili onih protiv mira i čovječnosti... kaznit će se zatvorom od šest mjeseci do pet godina."

Ako netko od tih negatora genocida slučajno živi u Švicarskoj, lako može završiti u zatvoru, po Zakonu o rasnoj diskriminaciji:

"Tko javno riječju, tekstom, slikom, gestom, aktom nasilja ili na drugi način negira, minimizira ili grubo nastoji opravdati genocid i druge zločine protiv čovječnosti... kaznit će se do tri godine zatvora ili novčanom kaznom."

Međutim, ukoliko ti poricatelji genocida i ljubitelji nacističkih pomagača žive u Hrvatskoj ili Srbiji, onda su sigurni. Ovdje je njihovo kazneno djelo nekažnjivo. Mada, možda ne još zadugo. Okvirna odluka Europske Unije za borbu protiv rasizma i ksenofobije iz 2007. godine nalaže da se poricanje teških zločina kažnjava zatvorom u svim državama članicama EU:

"Javno odobravanje, poricanje ili grubo trivijaliziranje zločina genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina definiranih Statutom Međunarodnog kaznenog suda... Države članice će osigurati da ova ponašanja budu kažnjiva kaznama između 1 i 3 godine zatvora."

Što da vam kažem, kolege enciklopedisti iz Europske Unije, čuvajte se .

Svojim kolegama sa srpske Wikipedije želim što prije da srede članke vezane za rat u Bosni i Hercegovini, koji prilično srozavaju enciklopedijski standard. Ukoliko trebate pomoć, uvijek sam na raspolaganju.

*Organima Wikipedije autor je poznat kao Mladifilozof

 

star
Oceni
3.67
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak