Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (12)

Veličanje ustaštva na internetu

Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO:Stock

Hrvatsku Wikipediju optužuju za šovinizam i reviziju prošlosti, i izjavljuju da to neće mirno promatrati *U članku "Ustaše" možete pročitati: "Je li ipak Ustaški pokret svijesno desno-radikalan, rasistički, možda i totalitaran? Odgovor na to je niječan."

Ovih dana se na Fejsbuku pojavila inicijativa pod nazivom Razotkrivanje sramotne hr.wikipedije, koja “razotkriva neoustaške članke, tiraniju admina koji je drže u šakama, laži i pristrane izvore koje koristi sramota zvana hr.wiki.” Grupa je za samo nekoliko dana prikupila preko 800 ljudi, koji javno diskutuju o svim nepravilnostima i zloupotrebama na hrvatskoj Wikipediji. Oni tvrde da je hrvatska Wikipedija profitirala od ugleda međunarodne Wikipedije na engleskom jeziku, iako nema nikakvog pokrića za tako nešto.

“Na račun slave međunarodnog projekta oni imaju veliku vjerodostojnost većine lakovjernih korisnika. No istina je sasvim drukčija. To je jedan nacionalistički ostrašćen projekt, koji nudi samo pristrana gledišta i eliminira sve one koji žele pridonijeti malo širem pogledu na stvari.” 

Oni podsećaju da se i pored gomile katastrofalno loših članaka, hrvatska Wikipedija kotira na samom vrhu Google pretrage, a mnogi neupućeni čitaoci joj bespogovorno veruju. Hrvatsku Wikipediju optužuju za šovinizam i reviziju prošlosti, i izjavljuju da to neće mirno promatrati. Oni navode da hrvatsku Wikipediju vodi nekolicina nacionalistički ostrašćenih administratora, koji su potpuno izgurali većinu drugih “koji se nisu slagali s njihovim maltretiranjem korisnika, osobnim napadima i nepoštivanjem osnovnih pravila wikipedije.”

Okupljeni oko ove inicijative tvrde da je sustav hrvatske Wikipedije “prezatvoren da bi mogli išta konkretno napraviti unutar njega”. Zbog toga su odlučili izaći u medije i zainteresirati javnost za ovaj problem. Oni priznaju da ima časnih izuzetaka, kao što je projekat zagrebačkih studentata umetnosti. Meta njihove kritike su pre svega istorijski članci. Na svojoj stranici svakodnevno objavljuju citate članaka koji odišu šovinizmom:

U članku Ustaše možete pročitati: "Je li ipak Ustaški pokret svijesno desno-radikalan, rasistički, možda i totalitaran? Odgovor na to je niječan."

U članku Srbi u Hrvatskoj se navodi da Srbi u Hrvatskoj ne postoje, da nisu Sloveni, da su uglavnom potomci romanskih Vlaha: “Većina današnjih Srba u Hrvatskoj su potomci balkanskih Vlaha koji su doselili u Hrvatsku u ranom novom vijeku za vrijeme turskih osvajanja.”

Hrvatska Wikipedija ima osobite reči hvale za ustaške vođe iz doba NDH. U članku o vođi zloglasne Crne legije Juri Francetiću možete saznati da je bio „veliki rodoljub, osobno neobično hrabar i pošten”. U članku o Anti Paveliću možete saznati da je on osnovao ustaški pokret, “no organizacija u svome programu nije imala rasnu mržnju”.

Štaviše, nakon što je Pavelić osnovao Hrvatsku pravoslavnu crkvu, status Srba se poboljšao, “posebice u urbanim dijelovima države.” U članku o Maksu Luburiću, zapovedniku koncentracionog logora Jasenovac, možete saznati da je “general Luburić čovjek koji se na svoj način posvetio borbi za Hrvatsku”, te da je “desetine pravoslavne siročadi spašeno i smješteno u institucije koje u svom trošku održava Ustaška obrana”.

Vrhunac mučnine osetićete čitajući članak Sabirni logor Jasenovac. Tu ćete otkriti da su partizani u Jasenovcu fotografisali ljude koje su sami pobili, navodeći da su to “žrtve ustaškog režima”. Saznaćete još da je u Jasenovcu “postojao glazbeni orkestar i izvodile su se razne priredbe, te je svaka radionica imala svoju nogometnu momčad i dresove”. U zaključku članka o Jasenovcu navode se razne brojke, ali se napominje da je “481 broj žrtva koji je jedini empirijski potvđen.”

Učesnici ove inicijative već su primili prve pretnje zbog njihovog raskrinkavanja.

Da ne ispadne da je hr.wiki izuzetak, podsećamo da su e-novine još pre nekoliko godina objavile tekst kojim se kritikuje nacionalistička politika srpske Wikipedije, posebno u člancima o istoriji Kosova, ratnim zločinima, opsadi Sarajeva i slično.

Inače, na našem jezičnom prostoru trenutno postoji čak četiri Wikipedije. Izbeglice sa srpske i hrvatske Wikipedije se već godinama okupljaju na zajedničkoj srpskohrvatskoj Wikipediji. Oni ponekad bivaju bukvalno oterani tamo rečima: “Želio bih vas obavijestiti, ako vam je promaklo, da se titoisti i slavitelji antifašističkih pokolja okupoljaju na sh Wikipediji.”

Smrt fašizmu! Sloboda Wikipediji!

star
Oceni
4.12
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi