Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

Povorka ponosa u centru Beograda

Zona slobodna od mržnje

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: TANJUG

Šetnja centrom Beograda povodom 27. juna, Međunarodnog dana ponosa, protekla je mirno, a sa tog skupa koji je organizovan pod sloganom "Zona slobodna od mržnje" poručeno je da će se borba protiv nasilja nad svim ugroženim grupama nastaviti i ubuduće

Ovu akciju zajednički su organizovali Žene u crnom (ŽUC), Gej strejt alijansa (GSA), IDAHO Beograd, Gej lezbejski info centar (GLIC), Asocijacija "Duga", Novosadska lezbejska organizacija (NLO), a pridružili su im se i aktivisti drugih nevladinih organizacija.

Skupu koji je počeo u 12 časova i koji je okupio oko 150 učesnika su između ostalih prisustvovali i zamenica Zaštitnika građana Tamara Lukšić Orlandić, dramska spisateljica Biljana Srbljanović, prva trans osoba u Srbiji koja je javno govorila o svom životu u dokumentarnom filmu "Ja kad sam bio klinac, bila sam klinka" Gordana Mitrović, kao i predstavnici međunarodnih organizacija i civilnog sektora.

Mesto na kome je ubijen Bris Taton
Photo: TANJUG

Okupljeni su od Trga Republike prošetali Knez Mihailovom i Zmaj Jovinom ulicom do stepeništa na Obilićevom vencu, gde je 17. septembra 2009. pretučen francuski državljanin Bris Taton, koji je 12 dana kasnije preminuo od posledica povreda. Taton je tada u Beograd došao na utakmicu svog kluba Tuluza i u atmosferi mržnje i pojačanih društvenih tenzija pred najavljenu Paradu ponosa brutalno je pretučen od strane ultra desničarskih huligana.

Učesnici šetnje su nosili veliki transparent na kome je pisalo "Zona slobodna od mržnje" i zastave duginih boja. Skup je obezbeđivala policija, a mnogi građani su tokom šetnje pozdravljali kolonu, pružali svoju podršku, dok su se i pridružili. Skup je završen bez ijednog incidenta.

Lazar Pavlović, predsednik GSA, rekao je da su se aktivisti nevladinih organizacija okupili na Trgu Republike kako bi obeležili Međunarodni dan ponosa LGBT osoba, poslali poruku protiv nasilja, ali i da bi se solidarisali sa svim drugim ugroženim grupama u društvu koje trpe nasilje. "Želimo da se solidarišemo sa njima i da pokažemo da mi to ne prihvatamo i da ćemo se protiv toga boriti nenasilnim sredstvima", rekao je Pavlović i istakao da LGBT osobe u Srbiji žele da žive dostojanstveno kao i svi drugi građani i građanke, a ne pod teretom sramote.

"Nasilje i mržnja su ogroman problem čitavog društva i u njegovo rešavanje se moraju uključiti mnogobrojni društveni i politički činioci. Zato LGBT pokret u Srbiji uz podršku drugih organizacija na ovaj način, ali i kroz razne druge pojedinačne i zajedničke akcije, želi da ukaže i na preko potrebnu izgradnju i jačanje društvene solidarnosti, kako one između različitih manjinskih grupa tako i solidarnosti i tolerancije u celom društvu", poručio je Pavlović.

star
Oceni
4.38
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak