Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Dodeljene nagrade Hrvatskog novinarskog društva

Nataši Škaričić priznanje "Novinar godine"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: facebook

Hrvatsko novinarsko društvo je ove godine prvi put dodelilo priznanje za internet novinarstvo, a dobitnice su novinarke portala Net.hr Ana Benačić i Jelena Šimac

NASTAVAK SUDSKE BORBE
Zbog svog beskompromisnog rada, Nataša Škaričić je 2009. bez obrazloženja dobila otkaz u Slobodnoj Dalmaciji. Nakon višegodišnje pravosudne borbe, u kojoj nije dobila poršku novinarskog esnafa, Škaričićeva je 2011. dobila spor na sudu koji je presudio da je otkaz bio nezakonit. no, Vrhovni sud je krajem 2012. ukinuo tu presudu i vratio proces na početak.
“To je vrlo iscrpljujuća i besmislena pravna borba u kojoj moram dokazivati neke notorne stvari, kao na primjer jesam li bila u radnom odnosu sa Slobodnom ili ne. Sramota je da su se uopće doveli u tu situaciju”, kaže Nataša Škaričić.
Nagrada “Novinar godine” za 2012, koju dodeljuje Hrvatsko novinarsko društvo, u petak je dodeljena novinarki Slobodne Dalmacije Nataši Škaričić. Otkrivanjem afere Farmal, Škaričićeva je, kako se navodi u obrazloženju, “ponovo dokazala vrhunsku profesionalnost kao novinar istraživač”.

“O razmjerima njene stručnosti govori i činjenica da je DORH u istrazi koristio podatke koje je ona otkrila tijekom svoga istraživačkog rada. Afera je odjeknula u svim zemljama bivše Jugoslavije, ukazujući po prvi put u javnosti na to kako točno izgleda korupcijska veza između farmaceutske industrije i liječnika, koji su njezini razmjeri i kakve su posljedice. Škaričić je jasno opisala i dokazala da je ovaj vid korupcije u zdravstvu sastavni dio sustava na kojemu se razvija farmaceutski biznis, a s druge stane sastavni dio sustava hrvatskog zdravstva koji ništa ne čini da se ta sprega prekine”, navodi se, između ostalog, u obrazloženju HND.

“Ovo je svakako vrijedno prizanje struke, kojemu se jako veselim, posebno zbog toga što se ne osjećam baš prihvaćenom u Hrvatskom novinarskom društvu, pa mi je tim veseliji ovaj cijeli događaj”, rekla je Nataša Šakaričić u izjavi za naš portal.

Nataša Škaričić je u 2012. godini objavljivala i mnoge druge članke koji su potresli hrvatsku javnost i nadležne institucije. Pored dobitnice, za ovo prizanje bili su nominovani novinar Novog lista Ladislav Tomičić te član redakcije Večernjeg lista Marinko Jurasić.

Hrvatsko novinarsko društvo je ove godine prvi put dodelilo priznanje za internet novinarstvo, a dobitnice su novinarke portala Net.hr Ana Benačić i Jelena Šimac. U razgovoru za naš portal, Ana Benačić ističe da je za njen i uspeh njene koleginice bilo važno to što im je uredništvo dalo dovoljno vremena za rad.

“Mi smo dobile nagradu za nešto za što smo imale vremena kao da radimo u tradicionalnom mediju. Imali smo jedan dan da napravimo intervju – od pripreme, dolaska do sugovornika, razgovora, 'skidanja' intervjua, ubacivanja u CMS i tako dalje. To je vrijeme koje novinari na internetu inače nemaju, osim ako njihovo uredništvo ne odluči da im je to bitno, kao što je to odlučilo naše. Bitno im je bilo uložiti svoje novinare u to i dati im vremena da se to napravi kako treba i to je sad nagrađeno”, kaže Benačićeva.

Internet novinari su konačno primećeni kao deo profesije: Ana Benačić (levo) i Jelena Šimac
Photo: danas.net.hr

Podsetimo, novinar portala Index.hr Ilko Ćimić prošle godine je postao prvi internet novinar u Hrvatskoj koji je poneo priznanje HND-a za istraživačko novinarstvo. Jelena Šimac izražava nadu da će i novoustanovljeno prizanje promeniti odnos prema internet medijima čiji se rad neretko smatra površnim i senzacionalističkim.

“Napokon su internet novinari uopće primjećeni kao dio novinarske profesije. Nadam se da će se u redakcijama inzistirati više na tim ozbiljnim temama, jer internet novinarstvo je takvo da zahtjeva brzinu i u stalnoj si nekakvoj utrci sa vremenom, tako da se nadam da će se sa ovim dati više prostora novinarima da kvalitetnije i dublje obrađuju teme od društvene važnosti”, smatra Jelena Šimac.

Nagradu 'Marija Jurić Zagorka' za pisano novinarstvo dobio je Danko Radaljac, za seriju tekstova o aferi "Olivergate" objavljenu u Novom listu. Nagradu 'Marija Jurić Zagorka' za radijsko novinarstvo dobila je Ivana Radaljac Krušlin, za serijal dokumentarnih reportaža "Žena, kurva, kraljica", "Dom na kraju svijeta", "Svijet za šut" i "Dema, devla", emitiranih na Radio Sljemenu. 

Dobitnica u kategoriji televizijskog novinarstva je Anka Bilić Keserović za "I ružičasto je crno", HTV. Sergej Županić dobio je istoimenu nagradu za istraživačko novinarstvo, za istraživanja o kadroviranju, uvozu azbesta, zagađivanju Save, malverzacijama i utaji u biznisu s vodom, objavljenima u Forumu.

Dobitnik nagrade 'Nikša Antonini' za novinsku fotografiju je Srećko Niketić, dok je nagradu za snimateljski prilog na televiziji 'Žarko Kaić' dobio Igor Tukša.

star
Oceni
4.64
Ostali članci iz rubrike Društvo