Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (29)

Incident u Dalmaciji: Motivi još uvijek nepoznati

Napad na pravoslavne bogoslove

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: kurir-info.rs

Sedmero mlađih osoba napalo je u nedjelju popodne grupu učenika pravoslavne bogoslovije Sveta tri Jerarha na cesti prema manastiru Krka kod Kistanja, oko 25 km zapadno od Knina. Jedan bogoslov je teže, a četvorica su lakše ozljeđena * Premijer Milanović osudio napad

Kako javlja HRT, policija je izvijestila da su svi sudionici sukoba identificirani i privedeni u policijsku postaju Knin radi daljnje obrade. Policija ih ispituje kako bi doznala okolnosti ovog nemilog događaja.

Motive incidenta tek treba utvrditi. Ovaj sukob dodatno je narušio ionako poljuljan suživot Hrvata i Srba na ovom području, javljaju hrvatski mediji.

Uprava bogoslovije u Krki najoštrije je osudila "ničim izazvan" napad na svoje štićenike te priopćila kako se nada da će počinitelji biti izvedeni pred lice pravde i adekvatno kažnjeni. Uprava bogoslovije u svojem priopćenju nadalje ističe kako motiv može "jedino i isključivo biti vjerska i nacionalna mržnja".

Nakon događaja, priopćenjem se oglasio i općinski odbor HDZ-a iz Kistanja, ustvrdivši kako su napad izazvali sami bogoslovi, za koje tvrdi da su već otprije poznati po provokacijama, te da su bogoslovi prilikom susreta s grupom maloljetnika iz Kistanja namjerno počeli provocirati želeći izazvati sukob.

"Osuđujemo svaku vrstu nasilja pa i onog nastalog u očiglednoj samoobrani i zalažemo se za nenasilno rješavanje sukoba", ističe se, među ostalim, u priopćenju, te poručuje kako je za to "potrebno sudjelovanje i onih u ulozi napadača, a ne samo žrtava unaprijed isplaniranog sukoba".

Premijer Zoran Milanović osudio je napad na bogoslove, a HTV prozvao zbog davanja medijskog prostora predstavnicima desnih stranaka koji šire mržnju prema onima koji su, kako je rekao, parafrazirajući Ružu Tomašić, gosti u našoj zemlji. Na njezine tvrdnje da je Vojislav Stanimirović četnik i da je ljude osobno slao na Ovčaru, urednica nije reagirala.

"Nitko nije reagirao, niti voditeljica, a niti dan kasnije nitko na to trepnuo nije. Osoba je učinila nešto triput gore nego nogometni prekupac. I nikom ništa. To je strašno", kaže Milanović. "Mogu samo otvoreno govoriti, a ako će to svaki novinar na televiziji nazivati obrušavanjem na medije, neka bude tako, ali ja neću prestati govoriti jer ja drugog oružja nemam", poručio je.

Ozbiljne se stvari događaju u Hrvatskoj, kazao je dodavši kako "ponovno vidimo da stranke desnice u svojoj nesposobnosti za bilo što drugo, artikuliraju i šire čistu, destiliranu mržnju, prema onima koji su gosti i prema onima koji nisu građani".

star
Oceni
2.85
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak