Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (7)

Istorijski revizionizam na postjugoslovenskom prostoru

Obrazovanje u Srbiji je u funkciji politike i nacije

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: D. Milenković

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je u subotu da obrazovanje u Srbiji nije samo po sebi svrha, već je u funkciji politike i nacije, a ne u funkciji stvarnog usavršavanja mladih

"Revizija slike o Drugom svetskom ratu posle 2000. godine počela je u obrazovanju. Obrazovanje u Srbiji je u funkciji politike i nacije, a nije samo sebi svrha", kazala je Stojanović na naučnom skupu "Istorijski revizionizam na postjugoslovenskom prostoru" u Skupštini Vojvodine.

Prema njenim rečima, zbog antikomunizma koji je zajednički imenitelj za veći deo srpske političke i društvene scene nakon 2000. godine, od četnika je napravljen "poželjan predak nove vlasti", koji karakteriše "antikomunizam, tradicionalizam i nacionalizam".

Stojanović je kazala da se za ispunjenje ovog cilja pojedini istoriografi ne libe ni falsifikovanja istorijskih činjenica, kao što su primeri četničke kolaboracije sa okupatorima i njihovog zajedničkog delovanja sa nacistima i fašistima protiv partizana.

"Manipulacije istorijskim činjenicama imaju za cilj promenu sistema vrednosti, odnosno u anti-antifašistički poredak stvari. A takva koketiranja su veoma opasna", kazala je Dubravka Stojanović.

Prema njenim rečima, zastrašujuće je da se kroz nastavu istorije od osnovne škole glorifikuju četnici i prikrivaju njihovi zločini, čime se građanima Srbije postavlja osnova za pravdanje zločina iz devedesetih godina.

"To je opasno odvajanje Srbije od antifašističkih vrednosti modernog sveta i priklanjanje vrednostima koje su Srbiju devedesetih godina odvele u rat. To Srbiju može trajno odvojiti od modernih društava", ocenila je Stojanović.

Istoričar Srđan Milošević rekao je da se u učestalim rehabilitacijama u Srbiji ogleda odnos društva prema kolaboraciji u Drugom svetskom ratu, kao i odnos prema antifašizmu.

Istoričar Ranko Končar je rekao da se u javnosti "naprosto laže" o komandantu četnika Dragoljubu Draži Mihailoviću kako bi se, kako jerekao, pod svaku cenu od njega napravio mit, uključujući i laži o njegovom navodnom akademskom školovanju u Francuskoj.

star
Oceni
4.80
Ostali članci iz rubrike Društvo