Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Medijska arhiva

Godišnjica pobune JSO

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: Stock

Na 11. godišnjicu pobune Jedinice za specijalne operacije, prvog u nizu događaja okončanog ubistvom premijera Đinđića, javnosti je postala dostupna iscrpna medijska arhiva tekstova iz dnevne i nedeljne štampe, internet sajtova i ispisa televizijskih vesti koji obrađuju pobunu - od hapšenja braće Banović 8. novembra, preko blokade bulevara na Novom Beogradu do pregovora i okončanja pobune

Pobuna JSO zasad sadrži više stotina članaka u sedam kategorija, koji se mogu pretraživati hronološki ili pojmovno, i pruža jedinstven uvid u medijsku reprezentaciju ključnog političkog sukoba u Srbiji posle 5. oktobra - okončanog atentatom na premijera Zorana Đinđića i porazom politike koja je smenila Miloševića.

Hapšenje Predraga i Nenada Banovića osumnjičenih pred Tribunalom u Hagu za ratne zločine u logoru Keraterm, poslužilo je kao neposredan povod tadašnjoj jedinici za specijalne operacije da uputi ultimatum vladi Zorana Đinđića a zatim i da, pod punim naoružanjem, blokira deo Bulevara na Novom Beogradu. Tadašnji predsednik SRJ Vojislav Koštunica pobunu je prokomentarisao blagonaklono, navodeći da i "crvene beretke" štrajkuju u svojoj uniformi.

Kao i Koštunica, i crvene beretke su protestovale zbog saradnje srpskih vlasti sa Tribunalom u Hagu kao i zbog reformi u bezbednosnim strukturama države.

Mnogo godina kasnije, glavni akteri ove pobune naći će se na optuženičkim klupama u procesu za atentat na Đinđića no njihovi politički inspiratori i nalogodavci ostaće izvan domašaja pravde.

Pre dve godine advokat Srđa Popović, pravni zastupnik majke i sestre Zorana Đinđića, podneo je krivičnu prijavu Specijalnom tužilaštvu za organizovani kriminal protiv Vojislava Koštunice, Ace Tomića i drugih, kojom se iznose argumentovane indicije o krivici za organizaciju atentata, u javnosti dugo očekivane "političke pozadine" ubistva premijera.

Specijalno tužilaštvo proletos je podiglo optužnicu protiv učesnika u oružanoj pobuni Jedinice za specijalne operacije iz koje su izostavljeni visoki policijski dužnosnici i političari.

star
Oceni
4.69
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi