Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (48)

Online šovinizam

Zapalio Kur'an pa sliku postavio na Facebook

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: avaz.ba

Srbijanac s imenom Predrag Peđa ili Predrag Ćosović objavio je na svom Facebook profilu, prvog dana Kurban-bajrama, fotografiju na kojoj pali Kur'an. Na fotografiji je Predrag Ćosović držao Kur'an u jednoj ruci, dok je u drugoj držao upaljač kojim ga je palio, a slika je objavljena uz psovke i šovinističke komentare

Fotografija je postavljena prvog dana ovog muslimanskog praznika i proširila se velikom brzinom po brojnim bosanskim portalima što je izazvalo veliki gnev korisnika.

Na fotografiji je Predrag Ćosović držao Kur'an u jednoj ruci, dok je u drugoj držao upaljač kojim ga je palio, a na slici je pokazao i srednji prst.

Fotografija je objavljena uz psovke s porukom: "Posle svega vi kao čestitate, ma mi Srbi smo sami sebi dovoljni, srećan Bajram Turci, ne dočekali sledeći."

Photo: EPA/Luca Zennaro

Šovinista je, sudeći po garderobi na slici, pripadnik huliganske grupe Četnici sever, odnosno pristalica Crvene zvezde.

Najpoznatiji pripadnik ove družine je Ivan Bogdanov, kolovođa nereda u Đenovi koji su se dogodili pre i posle utakmice fudbalskih reprezentacija Italije i Srbije oktobra 2010. godine. Sud u Đenovi izrekao je zatvorsku kaznu od tri godine i tri meseca Ivanu Bogdanovu, koji je potom proteran iz Italije i deportovan u Srbiju pošto mu je ta kazna zamenjena zabranom ulaska u zemlje EU u narednih pet godina.

Trenutno, Ivanu Bogdanovu se sudi zbog optužbi za napad na policiju i učestvovanje u masovnoj tuči uoči košarkaške utakmice između Partizana i Crvene zvezde 2006. On je već bio osuđen na dve godine zatvora, međutim, početkom oktobra 2012. Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je ovu presudu i naložio da mu se ponovo sudi.

Podsetimo, na utakmici Lige Evrope između Intera i Partizana navijači gostujućeg tima zapalili su zastavu Bosne i Hercegovine. Ovaj incident nije zavredio previše pomena u hronično nacionalističkim mejnstrim medijima u Srbiji.

Photo: Stock

Nekoliko dana ranije, u Novom Pazaru, gde je domaćin ugostio beogradski fudbalski klub Rad, navijači lokalnog tima tribinu su okitili transparentom "Rešen rebus! Srce, bubreg, pluća, živela žuta kuća", a kao odgovor na provokaciju koja se dogodila početkom ove godine prilikom gostovanja Novopazaraca u Beogradu, na Banjici. Tada su pristalice Rada istakle skandalozni transparent na kojem je iscrtan svojevrsni rebus, odnosno skicirani su nož, žica, i hemijski simbol za srebro Ag i crtež zenice, sa enigmatskim apostrofima - što bi trebalo da prejudicira opskurnu parolu "Nož, žica, Srebrenica".

Šovinistički ispadi nastavljeni su i na srbijanskim stadionima, a poslednji se desio na utakmici između Partizana i Novog Pazara u Beogradu. Pevalo se Ratku Mladić, i skandiralo "Nož, žica, Srebrenica", a pominjanje srpstva i Turaka u nekoliko navrata i nekoliko varijanti 'začinjeno' je transparentom 'Alija!? A Spasoje Jugović?'" Inače ovo je citat iz romana "Nož" Vuka Draškovića i predstavlja aluziju na poreklo muslimana na ovim prostorima.

Spaljivanje zastave BiH u Milanu:

star
Oceni
2.11
Ostali članci iz rubrike Društvo