Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (112)

ANTIFA Mostar

U Mostaru fašizam nije stvar prošlosti

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: antifa-bih.org

Mostar je ponovo osvanuo ispisan fašističkim grafitima koji bi, uz niz sličnih ispada, trebalo da upozore javnost da je fašizam "problem sadašnjosti", upozorio je gradski ogranak udruge AntiFa BiH, čije saopštenje prenosimo u celini

Mostarke i Mostarci,

Najnoviji napad neofašista na simbole Mostara i zajedničke povijesti građana i naroda koji u njemužive, Spomenik žrtvama fašističkog terora na Bulevaru, još jednom nas je zaprepastio brutalnošću odaslanih poruka.

„Balije pod nož“, „Smrt Turcima“, „Ustaše Mostar“, „Mi smo Ustaše“...

Više ni gospoda iz Gradske uprave, kojima smo prošle godine slali otvoreno pismo istim povodom, ne mogu pitati kako znamo da su krivci neofašisti. Tako što su se ovaj put potpisali, gospodo. Ustaše iz Mostara su ti koji u listopadu 2012. godine prizivaju ubistva, klanje, mržnju i fašizam. 

Još prošle godine smo upozorili javnost da se ispadi neofašista u pravilu dešavaju u najosjetljivijim političkim momentima. Prošli put su to bili pregovori oko formiranja vlasti, pretprošli put izbori, ovaj put pregovori o implementaciji odluke Ustavnog suda BiH.

Namjere počinitelja su jasne, raspirivanje međunacionalne mržnje, zatezanje odnosa, dizanje tenzija, nacionalna homogenizacija, izazivanje povratne reakcije, i u krajnjem slučaju, skretanje pažnje građana sa stvarnih problema.

Klima straha i mržnje može koristiti samo političkim opcijama koje promoviraju etnonacionalizam, ideologiju „krvi i tla“, a takvih Mostaru i Bosni i Hercegovini ne nedostaje.

Photo: antifa-bih.org

 

Mostarci i Mostarke su već dvadeset godina taoci dvije upravo takve politike, koje su među sobom podijelile sve što se podijeliti moglo. Od gradskih naselja, preko gradske imovine, do djece u školama i obdaništima. Ovakve politike u Mostaru su uništile sve što se uništiti moglo, od priozvodnih pogona, stambenih zgrada, preko kulturno-povijesnih spomenika, do fizičkog uništavanja ljudi.

Ova Ustaška mladež ne dolazi odnekud izvana, nije pala s neba i ne djeluje stihijski i spontano. To su mostarska djeca, kojima je od malih nogu ispiran mozak, koji su kroz institucije i obrazovni sustav zadojena mržnjom i koje neko usmjerava i koristi po potrebi.

Pitanja koja smo gradskim vlastima postavili prije godinu dana zahtijevaju odgovore i danas.

Ko su ti koji naručuju, pomažu, usmjeravaju i zataškavaju djelovanje neofašističkih ekstrema? Kome odgovaraju međunacionalni incidenti, tenzije i kao posljedica zbijanje etničkih redova? Ko insistira na podijeljenom obrazovanju? Ko je uveo autora rasnih zakona NDH Milu Budaka u nastavni plan i program, nazvao pola nekadašnje Šantićeve ulice po njemu i na taj način ga rehabilitovao? Čime su komadant Crne legije Jure Francetić i ministri u ustaškoj vladi Vokić i Lorković zaslužili da ulice u Mostaru nose njihova imena?

Unaprijed upozoravamo na besmislenost fraze koju će ovih dana ponavljati korumprani političari i sveznajući pametnjakovići uz kavu, kako je fašizam stvar prošlosti. Ako je fašizam stvar prošlosti, zašto ulice u Mostaru danas nose imena Jure Francetića, Mile Budaka, Vokića i Lorkovića, Alojzija Stepinca? Zašto se antifašistička spomen obilježja, simboli zajedništva, kontinuirano devastiraju? Ko i zašto sprječava povratak spomen ploče ubijenim đacima i profesorima mostarske gimnazije u gimnazijski hol, iako za to postoje sve potrebne dozvole nadležnih ministarstava i komisija?

„Nije fašizam prevaziđena pojava u razvoju kapitalizma već predstavlja sredstvo političke i društvene reakcije, eksploatacije i potčinjavanja, svojstveno kapitalizmu, danas kao i ranije“. - Todor Kuljić.

Mostarci i Mostarke, ako ne želite da vi i vaša djeca doživite sudbinu građana Nikozije, Bejruta, Belfasta (iako neki žele upravo to, pogledajte i te silne Shinn Fein šablone po gradu), višedecenijsku agoniju života u podijeljenom gradu, ne odzivajte se pozivima na nasilje, odbacite mržnju i podjele, izaberite budućnost umjesto prošlosti, život umjesto smrti.

Na Vašoj strani,

Antifa Mostar

* AntiFa BiH

star
Oceni
4.85
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak