Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Zelena omladina Srbije uz Paradu ponosa

Nema opravdanja za zabranu Beograd Prajda

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
PHOTO/EPA:PANAGIOTIS MOSCHANDREOU

Ne postoji dovoljna svest opšte javnosti o problemima sa kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću. Diskriminacija i nasilje nisu adekvatno procesuirani od strane policije i pravosudnih organa, niti dovoljno vidljivi javnosti kao takvi. Ova situacija dovodi do neshvatanja potrebe za održavanjem Parade i stvaranja otpora prema istoj, i u krajnjoj liniji do nasilja

Povodom najavljenog održavanja Parade ponosa Zelena omladina Srbije uputila je javnu podršku učesnicima ovog događaja. Saopštenje prenosimo u celini:

Zelena omladina Srbije smatra da se Parada ne treba posmatrati kao cilj  sam po sebi, nego pre svega kao metod za podizanje vidljivosti problema LGBTIQ osoba, i skretanje pažnje na njihovu kontinuiranu diskriminaciju i marginalizaciju u Republici Srbiji. Potrebno je posmatrati Paradu odvojeno od uobičajene medijske slike o njoj, gde se najviše priča o sigurnosti i tehničkim aspektima poput samog naziva protesta, mesta održavanja, finansijskog aspekta, i pozabaviti se političkim zahtevima koje ona ima.

Sama po sebi Parada, kao građanski protest, je pravo garantovano po Ustavu i Zakonu o javnim okupljanjima. To pravo mora biti omogućeno svim građanima, dok god ne ugrožava Ustavna prava drugih društvenih grupa.

Ne postoji dovoljna svest opšte  javnosti o problemima sa kojima se LGBTIQ osobe svakodnevno susreću. Diskriminacija i nasilje nisu adekvatno procesuirani od strane policije i pravosudnih organa, niti dovoljno vidljivi javnosti kao takvi. Ova situacija dovodi do neshvatanja potrebe za održavanjem Parade i stvaranja otpora prema istoj, i u krajnjoj liniji do nasilja.

Svesni smo da je nasilje veliki društveni problem u Srbiji u svim svojim pojavnim oblicima. Kao i u drugim slučajevima ispoljavanja nasilja, smatramo da i ono usmereno ka Paradi takođe ima dublje društvene korene od otpora samom događaju.

Parada Ponosa se zloupotrebljava u  dnevno-političke svrhe od strane većine političkih partija kako bi se skrenule pažnju sa drugih problema u društvu za koje nemaju adekvatno rešenje. Partije izbegavaju da se suštinski pozabave problemima LGBTIQ osoba, banalizuju dijalog o Paradi, i skreću pažnju sa političkih zahteva Parade. U ovakvim društveno – političkim okolnostima organizacije koje se bave LGBTIQ pravima moraju da budu jasne u svojim političkim zahtevima, te da uzmu u obzir ove okolnosti u toku planiranja i realizacije same Parade.
 
Shvatanje da je Parada cilj sama po sebi i da delanje u cilju rešavanja problema LGBTIQ osoba može biti u suprotnosti sa rešavanjem drugih društvenih problema, utiče na širu javnost da usmeri svoje nezadovoljstvo opštim stanjem u društvu na ove osobe, zaključujući da su povlašćene i da dobijaju posebnu pažnju u odnosu na druge obespravljene grupe. Umesto neophodne solidarnosti, ovo shvatanje dovodi do međusobnog osporavnja ugroženosti grupa, pa čak i otvara prostor nasilju. Ovo sveukupno odmaže uspostavljanju zajednice koja sarađuje i integriše, društva ravnopravnosti, jednakih šansi i socijane pravde.
 
Ne postoji opravdani razlog zabrane održavanja Parade iz sigurnosnih razloga, jer su grupe i pojedinci skloni javnom nasilju od ranije poznati sigurnosnim službama. Osim toga, institucije moraju da obezbede sigurnost događaja i time pokažu spremnost i sposobnost da u delo sprovedu Ustav Republike Srbije.
 
U skladu sa tim, Zelena omladina Srbije smatra da se 6-og oktobra Paradi Ponosa mora ostvariti zagarantovano pravo na održavanje, i još važnije, da LGBTIQ organizacije, kao i sve institucije, organizacije ili pojedinci koji se na različite načine bave ljudskim pravima sagledaju važnost diskriminacije kroz širi društveni kontekst i da se ovom temom kontinuirano bave.

star
Oceni
4.62
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak