Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (5)

Homoseksualac brutalno pretučen u centru Beograda

Mesarskim čekićem na gej mladića

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Kontinuitet nasilja: Prebijanje učesnika prve Parade ponosa u Beogradu
Kontinuitet nasilja: Prebijanje učesnika prve Parade ponosa u Beogradu
Photo: Stock

GSA: Odsustvo rešavanja problema sa kojima se LGBT populacija susreće i tokom Parade ponosa ali i svim drugim danima u godini, za svoju direktnu posledicu ima ohrabrivanje nasilnika da stalno i gotovo neometano prete smrću, tuku, vređaju, nipodaštavaju i marginalizuju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom delu stanovništva

Gej mladića V. M (25) brutalno su, u noći između petka i subote, u parku u Fruškogorskoj ulici u Beogradu, pretukli zasad nepoznati napadači, i naneli mu više telesnih povreda, saopštila je u nedelju Gej strejt alijansa. Napad se dogodio oko 1.30 časova posle ponoći, a pretučenog mladića, koga je policija zatekla u polusvesnom stanju, hitna pomoć prevezla je u Urgentni centar, gde mu je konstatovana kontuzija glave, istegnuće vrata, naprsline na zubima donje vilice, više masnica, podliva, oguljotina po licu. Policiju je pozvao V.D. (23) koji bio u društvu V.M; i on je bio napadnut, ali je uspeo da pobegne i obavesti policiju.

„GSA zahteva i od policije i od svih drugih nadležnih organa da i ovaj i prethodne slučajeve nasilja bez odlaganja rasvetle, identifikuju počinioce i privedu ih pravdi. Takođe, GSA zahteva od svih nadležnih institucija da se odmah i ozbiljno posvete prevenciji i sankcionisanju nasilja nad LGBT osobama i da posebno u periodu pred Paradu ponosa učine sve što je u njihovoj moći da se pojačano nasilje koje smo imali i prošle godine u ovom periodu ne ponovi. Odsustvo rešavanja problema sa kojima se LGBT populacija susreće i tokom Parade ponosa ali i svim drugim danima u godini, za svoju direktnu posledicu ima ohrabrivanje nasilnika da stalno i gotovo neometano prete smrću, tuku, vređaju, nipodaštavaju i marginalizuju građane Srbije koji ne pripadaju većinskom heteroseksualnom delu stanovništva“, naglašava se u saopštenju Alijanse.

V.M. i V.D. su u noći napada prolazili kroz park idući ka obližnjem gej klubu i iz parka začuli povike „Pederi, pederi!“. Šestorica mladića starosti između 16 i 20 godina potrčali su ka njima; V.D. je, videvši da jedan od napadača trči ka njemu sa mesarskim čekićem u ruci, počeo da beži i uspeo je da mu umakne utrčavši u baštu kafića iz koje je pozvao policiju. U međuvremenu napadači su sustigli V.M. i brutalno ga pretukli, a potom se razbežali, ističe se u saopštenju.

Policija je na mesto napada došla nakon nekoliko minuta ali nije zatekla napadače, ubrzo je stigla i hitna pomoć koja je povređenog V.M. prebacila u Urgentni centar gde mu je ukazana pomoć, nakon čega je oko 7 časova ujutru pušten kući. Policija je na mestu napada zatekla mesarski čekić i jednu jaknu za koje se pretpostavlja da ih je ispustio neko od napadača.

V.D. i prijatelji pretučenog V.M. koji se zbog povreda veoma teško kreće i govori, su juče o ovom slučaju obavestili i Gej strejt alijansu čija je Pravna služba imala uvid u medicinsku dokumentaciju i otpočela je sa praćenjem slučaja i daljim procesuiranjem pred nadležnim organima. Za Alijansu je ovo nesumnjivo još jedan u nizu slučajeva nasilja iz mržnje koji se događaju jedino zbog toga što su žrtve drugačije, stvarne ili pretpostavljene, seksualne orijentacije.star
Oceni
2.67
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak