Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Istraživanje YUCOM-a

Srednjoškolci plebiscitarno za gejeve među četiri zida

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: trstenik.net

Srednjoškolci u Srbiji, ogromna većina od 80 odsto, podržava neki oblik diskriminacije prema LGBT osobama, a stavovi koji preovlađuju je da bi istopolno seksualno opredeljenje trebalo zadržati "između četiri zida", kao i da bi naročito trebalo sakriti od dece, pokazuje istraživanje Komiteta pravnika za ljudska prava - YUCOM

Da LGBT populacija treba da ima sva prava kao i ostali građani smatra svega 16 odsto od 800 učenika stručnih srednjih škola i gimnazija koji su učestvovali u istraživanju, što znači da gotovo 80 odsto odobrava neku vrstu diskriminacije LGBT osoba. Ubedljivo najtolerantija regija je Vojvodina budući da među anketiranima sa oko 30 odsto dominira odgovor "ista prava za sve".

Istraživanje je pokazalo da su među srednjoškolcima u Srbiji najmanje poželjni prijatelji pripdanici LGBT populacije, Albanci i muslimani, dok je po devet odsto anketiranih kazalo da se ne bi družilo sa Hrvatima i Romima. Za "druženje sa svima" opredeljeno 30 odsto srednjoškolaca, što znači da 70 odsto izričito ne želi da se druži sa bar jednom manjinskom grupom, a stiče se utisak da su devojke tolerantnije od momaka.

Skoro 20 odsto ispitanika ne prepoznaje diskriminaciju i smatra da je niska platežna sposobnost jedan od njenih oblika, rezultat je istraživanja JUKOM-a sprovedenog u školama u 10 gradova u Srbiji. Prema viđenju ispitanika, Romi su ubedljivo najviše izloženi disriminaciji, drugo i treće mesto, zavisno od škole, zauzimaju pripadnici LGBT populacije i osobe s invaliditetom. Anketirani su kao diskriminisane prepoznali i socijalno ugrožene, siromašne, "punačke", ljudi sa sela, zaražene virusom HIV-a, povučene, profesore, stare i drugačije odevene.

star
Oceni
3.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak