Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (165)

Pravoslavna inicijativa: Naučnika proglasite za sveca

Sveti Tesla i njegovo stado

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photomontage: Azazel

Teslina naučna fondacija iz Sjedinjenih Američkih Država zatražila je u junu ove godine da Srpska pravoslavna crkva kanonizje čuvenog pronalazača i naučnika

Rođen da bude svetac: Tesla Nikola, SPC vernik
Photo: www.novosti.rs

“Obožavanje Nikole Tesle je podignuto u nebeske visine i zato njegovi mladi obožavaoci širom sveta predlažu da on, Srbin, bude proglašen za sveca.” Ovako portparolka Tesline naučne fondacije Mirna Momčičević direktno sa nebeskih visina komentariše peticiju kojom “nekoliko stotina teslijanaca” traži od Srpske pravoslavne crkve da među svetitelje uvrsti čoveka koji je, između ostalog, poznat po osmišljavanju sistema naizmenične struje.

Da nije reč o šali njuznetovske prirode potvrđuje – pored činjenice da je tekst objavljen u pravovernim Večernjim novostima, na permanentoj misiji širenja srpstva i četništva – i izvesni Nikola Lončar, potpisan kao prvi čovek fondacije smeštene u Filadelfiji. Lončar u nekoliko rečenica otkriva porodičnu anamnezu koja je rezultirala inicijativom, podržanom, kako piše beogradski dnevnik, iz Brazila, Holandije, Australije, Kanade, Novog Zelanda, Austrije, Francuske, SAD i, naravno, Srbije.

“Tesla je bio sveti duh, čovek koji je rano otkrio Boga, a potom i nebeska prostranstva i kosmičku energiju. Moji preci iz Like su uvek govorili da je Nikola dete crkve i božji sluga. Na njihov nagovor počeo sam pre pet godina da sakupljam potpise i sa njima otišao kod sveštenika”, priča ovaj dijasporac.

Lokalni pop ga je posavetovao da predlog uputi Svetom arhijerejskom sinodu SPC, koji odlučuje o kanonoizaciji. Za sada iz Patrijaršije stižu izjave da će teslijanci ostati uskraćeni za novu krsnu slavu, pošto postoje izvesna pravila koja moraju biti ispoštovana pre nego se profana ličnost sa oreolom nad glavom nađe na unutrašnjem zidu kakve verske građevine.

Pored stradalaštva za veru i narod, potrebno je da u narodu postoji kult hrišćanskog verovanja u predloženu ličnost, ali i da se na njegovom počivalištu ispunjavaju molitve vernika. Nije poznato, čak ni obaveštenim Večernjim novostima, da se verujućim posetiocima u beogradskom Muzeju Nikole Tesle, gde je već više od pet decenija izložena urna naučnika iz Smiljana, ukazao makar generator naizmenične struje.

 
Photo: Stock

Srpska pravoslavna crkva je, podsetimo, u bližoj prošlosti kanonizovala niz kontroverznih ličnosti, od vladike Nikolaja Velimirovića – koji je za života iskazivao javno divljenje prema Adolfu Hitleru i u tekstovima propagirao antisemitizam – do, možda manje poznatih, popova Slobodana Šiljaka i Milorada Vukojčića. Dvojica Pljevljana proglašeni su svecima 2005. godine, uprkos svedočenjima njihovih savremenika, koji tvrde da su Šijak i Vukojčić (zvani Maca, što je deminutiv od “macola”), stavivši se u službu okupatora, tokom Drugog svetskog rata počini brojne zločine. Ovaj potonji je zbog svog zločinačkog pregalaštva poneo nadimak "Pop koljač".

Nije Tesla, za razlliku od trojice u mantijama, veličao anticivilizacijske vrednosti, kamom ili knjigom svejedno. Umesto klanja i huškanja protiv Jevreja, naučnik se posvetio izučavanju i razumevanju fizike i elektrototehnike. Preblago je to za Sinod SPC, no, očigledno je trustu mozgova iz Teslinog fonda, kako smo videli u citatu s početka teksta, dovoljno i samo jedno distinktivno obeležje - Srbin. U ime Oca i Sina i Svete Srpske Struje - amin!

star
Oceni
4.49
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni