Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (3)

Iseljena dva rock kluba

Drama u BIGZ-u

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
"Nekome smetaju pojedinci koji se slobodno okupljaju u buntu protiv ovog sistema"
"Nekome smetaju pojedinci koji se slobodno okupljaju u buntu protiv ovog sistema"
Photo: blog.b92.net

U utorak 5. juna iz zgrade BIGZ-a su iseljena dva rock kluba, “U zmajevom gnezdu” i “BIGZ scena”, koji su kažnjeni zbog divljanja pijanih izgrednika. “Zmajevo gnezdo” je studio za probe u kojem se često organizuju svirke bendova, projekcije filmova, poetske večeri, izložbe. “BIGZ scena” je relativno nov prostor za svirke, otvoren krajem 2011. Nakon njihovog zatvaranja, u javnosti se razvila žestoka polemika protiv zatvaranja rock klubova

"BIGZ je jedini prostor za neafirmisane muzičare i muzikante na prostoru grada Beograda. Mladima je potreban prostor u kome mogu da se okupe i kreativno izraze", kaže naša sagovornica Jasna.

Siniša, jedan od pesnika i muzičara BIGZ-a, smatra da zatvaranje Bigz scene i Zmajevog Gnezda moramo sagledati u kontekstu zatvaranja celokupne BG Scene: "Pogledajmo samo šta se desilo sa Klubom Akademije prethodne godine, sa Malim klubom SKC-a koji je prodat a bio vlasništvo studenata Beograda, sa nekadašnjim Domom Omladine, sa Voodoo-om, sa Lepotom, sa Ciklonom, sa Filijem... Svi beogradski klubovi su zatvoreni. Previše slučajnosti ako se ja pitam".

On veruje da pojedinačni incidenti nisu razlog za zatvaranje kluba, jer da je tako zatvorili bi sve stadione i splavove. On podseća da muzičari nemaju nikakvu alternativu, i da plaćaju kirije od 150 do 500 evra mesečno za prostorije u "trošnoj Bigzovini". On poziva kolege iz Bigza da glasno kažu: "Nikakve otkazne mere bez prava žalbe ne dolaze u obzir, postoji zakon koji štiti nasa prava, ne pristajemo na represiju!"

Siniša podseća da su do skoro službenici policije dežurali na ulazu, brinuli su se o bezbednosti korisnika zgrade, a radnici Bigzovog obezbeđenja su tražili legitimacije, odnosno: radili su svoj posao. Ali pošto nisu radili svoj posao te večeri, sada peru ruke od odgovornosti, tako što zatvaraju klubove.

Sličnog je mišljenja i redovna posetiteljka Bigza, Milica, koja kaže da bi u tom slučaju trebalo zabraniti okupljanja bilo koje vrste, jer će ti isti doći i praviti incidente: "Ne razumem, svi ispaštamo zbog idiota kojima niko ništa ne može. Još nas maltretiraju... Besna sam."

Zapečaćena sudbina: BIGZ since 1831 vs Šabanija since 1990
Photo: blog.b92.net

Bojan Čop, rock gitarista, zatvaranje klubova ocenjuje kao "totalno neosnovan i nizak udarac srpskoj novoj rock sceni". On smatra da je "rock n roll, kao nukleus okupljanja mladih slobodoumnih ljudi, bio uvek trn u oku svake vlasti ove države koja je konstruisana na staljinističkoj paranoji".

Višnja, koja često izlazi u Bigz, kaže da "za pičvajz ne mogu okriviti Scenu i Zmajevo gnezdo a da dva trance kluba koja su jednako radila to veče iskuliraju". Ona ocenjuje da su im mogli zabraniti aktivnosti posle 22 sata, ali da ih zatvore u roku od dva dana preterano je. Jedan od posetilaca, Nikola, veruje da su techno klubovi pošteđeni jer plaćaju policiji i upravi reket od prodaje droge, za razliku od rok klubova. On podseća da u BIGZ može da uđe ko god poželi, jer obezbeđenja praktično i nema.

Jedna od muzičarki Bigza, Ivana (violina), je "užasno ogorčena" što se masovno zatvaraju mesta na kojima se skuplja određena ekipa (Akademija, KST, SKC i sad Scena i Gnezdo), jer misli da iza toga postoje nečiji "ne baš lepi motivi", odnosno interes ljudi kojima smeta "i najmanja količina pojedinaca koji se slobodno okupljaju u buntu protiv ovog sistema". Sa druge strane, pošto svoje vreme radno provodi u Bigzu, smetaju joj podovi lepljivi od piva, smrad po hodnicima i ruinirani toaleti, i nedostaje joj vreme kada se u Bigzu mnogo više vežbalo i radilo.

Marina, sagovornica sa kojom smo pričali u Bigzu, kaže da joj nije posebno žao zatvaranja Scene, jer je "bilo samo pitanje vremena kad će sve da pukne". Njoj je mnogo više žao Gnezda, jer ono je imalo "taj andergraund duh" i bilo je "oaza mira u Bigzu". Po njenim rečima, otkad se otvorila Scena, "promenila se čitava energija u Bigzu", hteli su da zarade pare, a ujutru se sve pretvaralo "u Sodomu i Gomoru".

Naš sagovornik i posetilac Bigza Marko smatra da su ovi klubovi "dobro prošli". U Gnezdu su držali nelegalnu kafanu gde se prodavalo piće bez plaćanja PDV-a, tako da je manje zlo što su im zatvorili klub nego da ih je finansijska inspekcija drakonski kaznila. "Mislim da je dobro prošao što mu je kafana zatvorena, mog'o je mnogo gore da na*ebe", opominje Marko. On dalje kaže da je sreća što se taj studio nije zapalio, jer je postavljao izolaciju i zna da bi to gorelo kao kutija šibica. "Ponavljam, krivo mi je, ali mislim da je do ovoga moralo doći, jer se u svakom smislu preterivalo", zaključuje Marko.

Photo: b92.net

Šta činiti?

Naši sagovornici su izneli razne predloge za rešavanje tekućih problema u Bigzu, koji idu od preispitivanja sporne privatizacije Bigza i vraćanja zgrade državi, do raznih praktičnih detalja.

Teodor, hip-hop muzičar, smatra da se protiv zatvaranja klubova treba boriti "subverzijom i diverzijom". Njegov predlog je iznajmiti brod po Savi ili kamion po gradu, sa koncertom na njemu. Ili organizovati svirke uživo na tajnim lokacijama.

Jasna veruje u pisanje peticije čelnicima Grada Beograda, posredstvom Kancelarija za mlade, Ministarstva za sport i omladinu, sa porukom: "MI SMO OVDE. IMA NAS GOMILA!"

Ivana poziva da se svi koji iznajmljuju prostorije u Bigzu naprave protesne žurke vikendom na hodnicima, jer ovakvo isterivanje iz prostorija pokazuje da "uprava Bigza može da nam radi šta god hoće kako im se digne a to ne treba dozvoliti". Ona predlaže dogovor sa upravom tipa "da mogu u Bigz da uđu samo zakupci prostorija i oni koji imaju neku vrstu članske karte u klubovima".

Marina smatra da je najpreče da uprava uvede obezbeđenje i sredi toalete, pošto "uzimaju silne pare, a ne ulažu baš ništa". Miloš misli da je vlasnici klubova treba da plate profesionalno obezbeđenje. Irena se saoseća sa okolinom što se tiče buke posle 22 sata i kaže da problematičnim klubovima treba dati mogućnost da se zvučno izoluju i nastave sa radom. I ona smatra da treba pojačati obezbeđenje.

Nada veruje da ovakve klubove treba očuvati po svaku cenu, i da druge slične zgrade i neiskorišćene prostore, kojih u Beogradu ima previše, treba pretvoriti u kulturno društvene kreativne centre. Opšte je mišljenje da bi, uz malo podrške grada ili države, BIGZ mogao da postane ozbiljna institucija kulture. 

star
Oceni
4.25
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi