Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (8)

Incident u zgradi BIGZ

Srča, lom i "tehnomanijaci"

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: FB

Nakon što je u nedelju rano izjutra grupa pijanih izgrednika polupala stakla po zgradi nekadašnjeg Beogradskog izdavačkog grafičkog zavoda (BIGZ), uprava je odlučila da zatvori dva rock kluba: “U zmajevom gnezdu” i “BIGZ scenu”. Dok gazde i posetioci ovih alternativnih klubova gnevno protestuju, vlasnici umetničkih ateljea i tonskih studija kažu da će konačno dobiti malo mira

Nepoznati izgrednici, koje mediji opisuju kao skinhedse, su nakon celovečernjeg opijanja u klubovima BIGZ-a rano izjutra polupali stakla po zgradi. Na osnovu zapisnika koji kaže da su samo “Zmajevo gnezdo” i “BIGZ scena” radili tu noć, vlasnik zgrade je izdao nalog upravi da zatvori klubove, koji su okarakterisani kao problematični. Protiv ova dva kluba su preduzete drastične mere – nakon dva dana su iseljeni, bez mogućnosti žalbe. Uprava, pored zatvaranja pomenutih klubova, razmatra i druge mere, poput zabrane okupljanja u zgradi, i obustave svake buke posle 22 časa.

 
Photo: 24sata.rs

Podsećamo, zgrada BIGZ u Beogradu, nekada najveća državna štamparija u SFRJ, danas je u privatnom vlasništvu srbijanskog tajkuna, Petra Matića, koji izdaje prostor pod zakup. Zgradu je privatizovao 2007. godine, ispod cene i bez licitacije, o čemu je ranije bilo reči i u emisiji "Insader". Iako već decenijama prepuštena nemaru, zgrada BIGZ je radni prostor mnogih umetnika i epicentar beogradske muzičke scene. Do nedavno je BIGZ bio poluzatvoreno mesto za rad, gde se ulazilo isključivo sa ličnom kartom, ali su u poslednje vreme počeli da niču komercijalni klubovi i kafići.

No, mnogi umetnici koji rade u ovoj zgradi su nezadovoljni novonastalom situacijom. Rad klubova bez dozvola, nepostojanje obezbeđenja i toaleti koji ne zadovoljavaju minimalne higijenske uslove, samo su neki od problema. Pritom, ovo nije prvi put da im neko razbija studije i ateljee po zgradi bivšeg izdavačkog giganta. Naša sagovornica, slikarka koja je želela da ostane anonima, kaže da su klubovi umetnicima doneli samo nevolje.

“Gomila pijanih tipova se noću šeta hodnicima, posle njihovih žurki svuda ostaje srča i smrad od prosutog piva, a prošlog vikenda mi se neko popišao ispred ateljea.”

S druge strane, vlasnici zatvorenih klubova se ograđuju kako njihovi posetioci nemaju veze sa ovim incidentom. Oni navode da su osim njih radila još dva techno kluba, na koje se nalog o zatvaranju ne odnosi. Dragan Kovačević, vlasnik “BIGZ scene” kaže da stakla po zgradi nisu lomili nikakvi navijači FK Rada, kako prenose mediji, već “drogirani šabani koji su to veče bili na tehnu”.

“Uprava je rešila da se kola slome na nama, a tehnomanijake ostavila da se i dalje kote po zgradi”, gnevno izjavljuje Kovačević za E-novine.

Zoran Mladenović, muzičar i vlasnik studija “U zmajevom gnezdu”, koji vikendom služi kao prostor za svirke, objašnjava da im uprava nije ostavila mogućnost da prekinu sa koncertima i nastave sa studijom, već im je naloženo da odmah isele:

“Mi smo ispali žrtveno jare”, rezignirano zaključuje Mladenović.

Milan, šanker zatvorenog kluba “BIGZ scena”, priča nam o događajima te večeri. Na pitanje da li su pomenuti skinsi razbijali BIGZ, on odrečno odgovara:

“Oni došli na svirku, nisu pravili neprilike, a otišli su 20-30 minuta pre incidenta”.

Milan kaže da nije video šta se potom dešavalo, ali podseća da policija, koja je prilično zakasnila, nije pronašla počinioce, i da je bez veze da nagađamo ko je to uradio: “Policija još uvek nikog nije pronašla, sve su samo špekulacije”, zaključuje Milan.

 
Photo: FB

Jedini očevidac kog smo uspeli da pronađemo, tvrdi da je za demoliranje zgrade odgovorna grupa od do pet mladića, koji su izgledali kao skinhedsi, sa kojima je bila i jedna devojka. Prema rečima ove osobe, koja želi da ostane anonimna, oni su pijani izašli iz “BIGZ scene” i krenuli peške sa šetog sprata ka prizemlju, zabavljajući se lomljenjem stakala, dok se devojka u njihovom društvu “cerekala kao luda”:

“On razbija, ona se smeje, on razbija, ona se smeje... i tako redom.”

Nastavak uglavnom znamo. Kada su stigli do podnožja zgrade, portir je pokušao da ih zaustavi, ali su ga premlatili i izlomili stakla na ulazu.

Ivan Petrović, vlasnik studija za tonsko snimanje, žali za vremenom kada je BIGZ bio prvenstveno prostor za rad umetnika, i poručuje posetiocima da prekinu da dolaze u zgradu:

“Da prekinu ljudi da dolaze, da iskuliraju malo BIGZ, da bude opet po starom.”

star
Oceni
4.22
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi