Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (0)

LGBT zajednica pita stranačke kandidate

Poštujete li prava i slobode?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Fotomontaža: Predrag M. Azdejković

Gej strejt alijansa uputila je javno u utorak pitanja u vezi LGBT prava i položaja LGBT osoba u Srbiji svim predsedničkim kandidatima, nosiocima lista za parlamentarne izbore i prvim kandidatima na tim listama. Ova akcija se sprovodi u okviru kampanje „Bitno je!“ koja je pokrenuta odmah nakon raspisivanja izbora i ima za cilj da predstavi stavove kandidata i kandidatkinja u vezi položaja LGBT populacije i konkretne mere koje će kandidati preduzimati za smanjenje nasilja i diskriminacije i povećanja tolerancije prema ovoj populaciji ukoliko dođu na vlast

Tokom predizbornih kampanja građanke i građani žele da se što bolje upoznaju sa mišljenjima i stavovima kandidata u vezi mnogih pitanja bitnih kako za pojedince, tako i za čitavo društvo. Jedno od takvih pitanja svakako jeste i odnos prema LGBT osobama koje prema svim svetskim procenama čine 5-10% svake populacije i koje su u Srbiji jedna od najugroženijih grupa izložena stalnom nasilju, diskriminaciji i homofobiji.

GSA je zato odlučila da u kampanji za predstojeće izbore postavi pitanja kandidatima u vezi statusa LGBT populacije u Srbiji, stanja ljudskih prava LGBT osoba i njihovih programa vezanih za ovu temu i na taj način omogući glasačima da steknu što jasniji uvid u stavove koji će LGBT osobama biti bitni pri odlučivanju za koga će glasati.

GSA smatra da se ove teme ne smeju ignorisati i tretirati kao manje bitne i nada se da će svi kandidati i kandidatkinje odgovoriti na ovaj upitnik. Takođe, GSA očekuje da se neće ponoviti situacija sa predsedničkih izbora 2008. kada je Gej strejt alijansa u sličnoj kampanji ostala uskraćena odgovora jedino od dva favorita tadašnjih izbora Borisa Tadića i Tomislava Nikolića.

Pitanja za kandidate/kinje:

  1. Kakav je po Vama trenutni položaj LGBT osoba u Srbiji i stanje njihovih ljudskih prava?

  2. Da li imate plan za povećanje tolerancije i smanjenje nasilja i diskriminacije nad LGBT populacijom i koje ćete konkretne mere preduzimati u ovom pravcu?

  3. Da li ćete Vi i Vaša politička stranka u sledećem sazivu parlamenta podržati Izmene i dopune Krivičnog zakona Republike Srbije koje se odnose uvođenje instituta zločina iz mržnje?

  4. Kakav je Vaš stav o održavanju Parade ponosa i da li ćete je podržati svojim prisustvom ili na neki drugi način?

  5. Zašto na izbornim listama Vaše političke stranke među kandidatima i kandidatkinjama nema autovanih LGBT osoba i da li ćete preduzimati neke korake da im to omogućite u nekim od narednih izbornih ciklusa?

GSA će sve dobijene odgovore prezentovati u okviru kampanje „Bitno je!“ na svom sajtu kao i na društvenim mrežama.

Izabrati uz pomoć roze listića

Gej organizacije Queeria centar iz Beograda i Izađi iz Novog Sada pokrenule su sajt Roze listići gde se naglašava važnost LGBT populacije kao glasačkog tela i izborom predizbornih tema i napisa iz srbijanskih medija pomaže pripadnicima LGBT populacije da se opredele pred izbore. Predstavnici ovih organizacija ističu u saopštenju za medije objavljenom u utorak, da 700 hiljada birača, deset odsto biračkog tela, čine gej muškarci, lezbejke, biseksualne, transeksualne i transrodne osobe.

“Sudeći prema aktuelnoj retorici na političkoj sceni, domaći političari i stranke ovaj potencijal nisu prepoznali. Pretnje nasiljem pred Paradu ponosa, male kazne za homofobično nasilje i raspršivanje mržnje prema LGBT populaciji, relativno loš odnos institucija, kao i obilje stereotipa koji vladaju u javnosti, rezultat su odsustva kulture ljudskih prava u sferama društva koji se bave donošenjem odluka i kreiranjem javnog mnjenja", navodi se u saopštenju.

star
Oceni
4.50
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak