Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (1)

Blagonalkloni prema rasizmu

Samo uslovna kazna za napad na Rome

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: bg.ap.sud.rs

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Nemanju Vraneševića na uslovnu kaznu od dve godine zbog paljenja kontejnera za smeštaj Roma u Boljevcu. Vranešević je izazvao požar bacanjem "Molotovljevog koktela", koji je prethodno donelo nepoznato lice, kroz otvor na prethodno razvaljenom prozoru jednog od kontejnera, a potom su nepoznata lica ubacila automobilske gume da bi podstakla širenja vatre

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio Nemanju Vraneševića na uslovnu kaznu od dve godine zbog paljenja kontejnera za smeštaj Roma u Boljevcu. U tom kontejneru smešteni su bili Romi iz naselja u Bloku 67 na Novom Beogradu.

Tom presudom, objavljenom na sajtu, sud je potvrdio odluku Višeg suda u Beogradu kojom je Vranešević 8. Novembra 2011. osuđen uslovno na dve godine zatvora s rokom provere od pet godina zbog krivičnog dela izazivanje i raspirivanje rasne mržnje.

Photo: Goran Necin

Vranešević je osuđen jer je 5. aprila 2009. godine, u Boljevcu, zajedno sa nepoznatim licem podmetanuo požar u kontejnere koji su radi smeštaja raseljenih Roma postavljeni na ulazu u selo Boljevac odlukom Skupštine grada Beograda.

Požar je izazvao bacanjem "Molotovljevog koktela", koji je prethodno donelo nepoznato lice, kroz otvor na prethodno razvaljenom prozoru jednog od kontejnera.

Neki od meštana bili su maskirani sa navučenim kapama sa prorezima za oči, i pod dejstvom alkohola, uzeo pripremljenu flašu sa zapaljivom tečnošću u čijem otvoru na vrhu flaše se nalazila krpa koja je počela da gori.

Vranešević je prišao sa zadnje strane velikog kontejnera i unutra ubacio flašu. Zapaljena tečnost se izlila i izazvala požar u kontejneru, a potom su nepoznata lica ubacila automobilske gume da bi podstakla širenja vatre, ugrožavajući tako sigurnost i izazivajući nespokojstvo oštećenih Roma, navodi se u presudi Apelacionog suda.

Photo: b92.net

Na Svetski dan Roma, 8. aprila, dogodili su se masovni neredi u beogradskom prigradskom naselju Resniku zbog postavljanja kontejnera u koje bi trebalo da budu smešteni Romi raseljeni iz naselja Belvil na Novom Beogradu.

Uz sve preporuke i uveravanja da je Republika Srbija istinski opredeljena za poštovanje ljudskih prava svih građana i unapređivanje položaja Romkinja i Roma, pripadnici romske populacije su ugroženi, kao i njihovo pravo na adekvatno stanovanje, zaposlenje, zdravstvenu zaštitu, nedavno je istakla Koalicija protiv diskriminacije u saopštenju povodom 8. aprila Međunarodnog dana Roma.

Prema zvaničnom popisu iz 2002. godine u Srbiji živi oko 108.000 Roma. Prema nezvaničnim procenama, u Srbiji živi oko 450.000 Roma. Prema procenama koje su u nedelju izneli zvaničnici u Skupštini, taj broj je niži od 300.000. Prema podacima Ministarstva prosvete koje je prenela Beta, na fakultetima u Srbiji ima tačno 149 studenata romske nacionalnosti. Prema podacima Univerziteta u Novom Sadu koje je takođe prenela Beta, na tamošnjim fakultetima studira 300 Roma.

star
Oceni
2.71
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi