Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (2)

Bojani Bokorov prete otkazom

Odmazda nad uzbunjivačem

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: D. Matović

Uzbunjivač sa Instituta za onkologiju Vojvodine Bojana Bokorov opomenuta je zbog navodne stručne greške, a direktor tog instituta Dušan Jovanović zapretio joj je da će „ako ponovo učini istu ili sličnu povredu radne obaveze“ dobiti otkaz bez upozorenja. Doktorka Bokorov je pre godinu i po dana obavestila državne organe i javnost da neki lekari na Klinici za radiološku terapiju trguju listama čekanja na zračenje, odnosno da uzimaju novac kako bi strani pacijenti dobili prednost u odnosu na domaće, i od tada se suočava sa progonom. Za to vreme, državni organi nisu uradili ništa da je zaštite, a ni da utvrde krivicu ljudi koje je optužila. U septembru prošle godine, ministar zdravlja Zoran Stanković izjavio je da je istragom utvrđeno da je na Institutu za onkologiju Vojvodine trgovano listama čekanja, ali do danas nije rekao šta je urađeno da bi bili kažnjeni odgovorni, niti je obezbedio da doktorka Bokorov bude zaštićena od odmazde, mada je prethodno to obećao

Bojana Bokorov je od direktora Instituta, ministra zdravlja i Agencije za borbu protiv korupcije tražila samo da bude privremeno premeštena na drugo radno mesto u okviru Instituta.

Umesto te minimalne zaštite, ona je dobila upozorenje pred otkaz koje je potpisao Dušan Jovanović. U tom upozorenju navodi se da je upravnik Klinike za radiološku terapiju Marko Erak prijavio 5. decembra 2011. da je Bojana Bokorov „učinila stručnu grešku“ time što je četiri dana ranije „obradila i planirala da zrači zdravu dojku umesto bolesne dojke kod dve pacijentkinje“. U prijavi je navedeno da je greška konstatovana na kolegijumu 2. decembra, a Erak „moli direktora Instituta da shodno svojim ovlašćenjima, u skladu sa Zakonom o radu, preduzme potrebne mere, zaposlenu udalji sa rada i sprovede postupak radi otkaza ugovora o radu“.

U upozorenju (strana 1, strana 2) piše da je Dušan Jovanović istog dana, dakle 5. decembra, obrazovao komisiju za utvrđivanje povrede radne obaveze „zbog nesavesnog i nemarnog izvršavanja radne obaveze“. Komisija (preciznije bi bilo navodna komisija, jer nije napisano ko su njeni članovi, niti se daje njen nalaz) je 15. decembra podnela direktoru Instituta izveštaj pošto je „pregledala dokumentaciju“ i razgovarala sa nekim lekarima. Navodi se da je komisija razgovarala i sa Bojanom Bokorov, ali ona tvrdi da joj se nikakva komisija nije obratila.

U izveštaju se dalje navodi „da doc. dr Bojana Bokorov ne negira učinjenu grešku, da je zahvaljujući dobroj organizaciji rada na Klinici za radiološku terapiju greška pravovremeno otklonjena i da nije došlo do ozračivanja zdrave dojke. „Komisija zaključuje da je doc. dr Bojana Bokorov učinila stručnu grešku i predlaže direktoru Instituta da postupi u skladu sa svojim ovlašćenjima“, pa je Dušan Jovanovič odlučio da upozori Bojanu Bokorov da će joj otkazati ugovor o radu „ako ponovo učini istu ili sličnu povredu radne obaveze, bez ponovnog upozorenja“.

U pozadini poslednjeg u nizu napada na doktorku Bokorov možda stoji njeno pismo Jovanoviću od 15. decembra prošle godine u kojem je navela da Marko Erak „sklanja kartone pacijenata koji su još u obradi da bi stvarao poziciju moje stručne greške“. Ona je apelovala na Jovanovića da spreči tu praksu koja može biti pogubna po pacijente, da razmotri da je privremeno premesti sa odeljenja radioterapije „gde se najmanje vodi briga o bolesnima“ i da obezbedi duplu kontrolu kompletnih planova obrađenih pacijenata „da se ne bi osveta prema meni pretvorila u nečiju tragediju“.

Bokorov je 24. decembra u pismu (strana 1, strana 2) ministru zdravlja Zoranu Stankoviću zatražila vanredni stručni nadzor u Institutu za onkologiju Vojvodine kako bi se utvrdilo da li je došlo do pogrešnog lečenja bolesnika na brahiterapiji (takozvano unutrašnje zračenje koje se u nekim slučajevima primenjuje kod raka grlića materice, raka dojke, raka kože i prostate).

Ona je u pismu ministru navela da je oktobra 2008, nakon montaže novog aparata za brahiterapiju koji je donirala Međunarodna agencija za atomsku energiju, uvedena druga smena do 18 časova, kada je i počeo dopunski rad lekara na lečenju inostranih pacijenata za novac. „U drugoj smeni su radili i lekari opšte prakse, po mojim saznanjima i bez nadzora, što je nedopustivo! Nadzor su inače, kada su bili prisutni, vršili lekari koji imaju zabranu rada u zračnoj zoni zbog bolesti, ali su to radili zajedno sa upravnikom, dr Erakom, zbog ogromne zarade“.

Bokorov pismo zaključuje pozivajući ministra Stankovića da naloži formiranje komisije za vanredni stručni nadzor „naročito iz razloga što veliki broj obolelih ne stigne na vreme da se leči zračenjem kao bitnim modalitetom lečenja, a posebno u uznapredovalim slučajevima grlića materica, po čemu smo kao država prvi u Evropi“.

 

* Pištaljka

star
Oceni
5.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi
Nema tagova za ovaj članak