Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (14)

Zvezdarska šuma sledeća Đilasova žrtva

Drvosek oštri testeru

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Na meti osione režimske koalicije u Beogradu: Zvezdarska šuma
Na meti osione režimske koalicije u Beogradu: Zvezdarska šuma
Photo: Stock

Za četvrtak 15. decembar zakazana je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o Planu detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara. Pred odbornicima će se naći verzija koja podrazumeva seču velikih delova Zvezdarske šume radi probijanja saobraćajnice i uspostavljanja trase turističkog voza, ali i izgradnju stambenih, javnih i poslovnih objekata. Prema predviđenom Planu sprema se do sada neviđeno uništavanje zelenih površina u Beogradu, naspram čega će uništenje drvoreda od nekoliko stotina platana u centralnom beogradskom bulevaru izgledati naivno. U ovom slučaju, postoji realna opasnost da će više od 70.000 kvadratnih metara zelenila u park-šumi Zvezdara zameniti stambeni i poslovni prostor, javni objekti i kompleksi, a i crkva će dobiti svoj ničim zasluženi posed od oko tričavih 500 kvadratnih metara

Beton i parking mesta: Drvosek Đilas, ubica Zvezdare
Photomontage: Instruktor

Ranije, februara ove godine, iz nekoliko nevladinih organizacija apelovali su na gradsku koaliciju u Beogradu da odustanu od planirane seče Zvezdarske šume. Tim povodom, u saopštenju javnosti, nevladine organizacije su ukazale da "nacrt plana detaljne regulacije Zvezdarske šume neće doprineti očuvanju i unapredjenju te šume", upozorivši, pored ostalog, da bi "seča Zvezdarske šume uzrokovala oštećenje i propadanje kuća u tom području, pucanje vodovodnih instalacija i zemljane bujice, kao i promene reljefa zvezdarskog brda".

Ipak, Gradsko veće grada Beograda, dana 24. novembra 2011. godine, utvrdilo je Predlog plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara. Prema prikazu planiranih kapaciteta izgradnje, koje je obradio Sekreterijat za urbanizam i građevinske poslove prema predlogu Gradskog veća grada Beograda, površina pod objektima će biti uvećana za čitavih 70.685 kvadratnih metara. Na osnovu ovakvog plana predviđa se, pored ostalog, izgradnja: otvoreni blok od 23.200 m2, koji do sada nije postojao; 15.000 kvadrata površine koja će služiti u svrhu tzv. delatnosti u okviru stanovanja, takođe, do sada nepoznata kategorija u odnosu na postojeće kapacitete; proširenje površina postojećeg induvidualnog stanovanja za 24.358 metara kvadratnih, kao i onih za namenu javnih službi, odnosno javnih objekata i kompleksa sa sadašnjih 36 hiljada na 45.900 m2. Naravno, tu su i planirani kapaciteti za crkvu, kako se navodi - orijentaciono 500 metara kvadratnih, a kojih do sada nije bilo. Ovaj plan, takođe, predviđa i povećanje gustine naseljenosti na teritoriji, sa postojećih 11 stanovnika po hektaru na 26.

Primedbe na ovakav Predlog nadležnima su zvanično prosledila pojedina udruženja građana koja se bave ekologijom, prvenstveno zaštitom šuma, zatim, zabrinuti građani ali i predstavnici Šumarskog fakulteta u Beogradu. Iz udruženja građana "Šumska vila" u primedbi se predlaže da se "preispita smanjenje zelenog pojasa za oko četiri hektara". Pored toga, iz ovog Udruženja prosledili su i primedbu na donošenje predmetnog plana pre donošenja zakona o restituciji. Obe primedbe su odbijene kao neosnovane, a u obrazloženju se navodi, pored ostalog, da je "smanjenje ukupne površine zelenog pojasa nastalo zbog planiranja saobraćjnih površina i površina za objekte javne namene na parcelama zelenila, na osnovu pristiglih zahteva nadležnih institucija", dok, kako se navodi, "Zakon o restituciji nije u okviru nadležnosti obrađivača Plana".

Usred šume: Mala Đilasova crkvica od 500 kvadrata
Photo: Stock

U primedbi Šumarskog fakulteta takođe upozoravaju na štetnost planiranog smanjenja ukupne površine šume za oko dva hektara, što, kako se navodi, "dobronamerno i prevashodno zalaganje za zaštitu šume, kao primarni cilj izrade plana, ne čini ozbiljnim". Pored ostalog, primedba se stavlja i na nepreciznost u iskazivanju o veličini površina planiranih namena, što bi, stoji u narednoj primedbi, samim tim, moglo dovesti do neusaglašenosti spiska parcela sa priloženim kartografskim prikazom parcela koje su poverene JKP Zelenilo Beograd na gazdovanje. U sledećoj primedbi, četvrtoj po redu, postavlja se pitanje da li može, i pod kojim uslovima, da se zemljiše u statusu park-šume imenuje gradskim građevinskim zemljištem, odnosno, ako je to ipak izvodljivo, iz Šumarskog fakulteta predlažu da cena nadoknade za promenu namene zemljišta u stvari bude realna vrednost gradskog građevinskog zemljišta. Sve primedbe Šumarskog fakulteta okarakterisane su kao neosnovane, odnosno odbijene su kao takve. Na primer, u odgovoru na primedbu o smanjenju ukupne površine šume za oko dva hektara, navodi kaže se da je "smanjenje ukupne površine nastalo kao 'razlika u načinu računanja' postojećeg, faktičkog, stanja na terenu i planiranog stanja, to jest stanja po katastru", kao i zbog "planiranja saobraćajnih površina i ostalih planiranih površina, a na osnovu pristiglih zahteva nadležnih institucija. U obrazloženju neosnovanosti primedbe o visini naknade za promenu namene zemljišta, jednostavno se navodi da to - nije predmet plana.

Primedbe koje su na Predlog plana uputili iz Astronomske opservatorije, kao i one koje su stigle od strane većine građana, a koji su pritom upozoravali na štetnost ovakvog nauma gradske vlasti - odbijene su. Nekolilo primedbi, koje su dostavljene Sekretarijatu za urbanizam posle javnog uvida, javne sednice i zatvorene sednice, uputila je i grupa građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu". Njihove primedbe na Generalni plan Beograda 2021., kojima su tražili pojedine izmene - odbijene su, kao i desetak primedbi u vezi Plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara. Odbijene su primedbe u kojima se zahteva da se odustane od izgradnje trase turističkog voza kao i izgradnje novih i proširivanja postojećih saobraćajnica, ograđivanja šume, sportsko-rekareativnih i kulturnih sadržaja na zatvorenom prostoru, tornja-vidikovca itd. Takođe, na primedbu da treba izmestiti svaku proizvodnju i sve komercijalne delatnosti iz gradske park-šume, nisu prihvaćene ili se smatraju neosnovanima.

Nisu sa Zvezdare: Modestov brat, Meštar iz Karataša i beogradski paša
Photo: Stock

Iz grupe građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu" javnosti su se obratili i saopštenjem u vezi ovih događanja, upozoravajući da je u "aprilu 2011. godine javnu raspravu prošla Studija zaštite Zvezdarske šume, koju je uradio Zavod za zaštitu prirode Republike Srbije", te bi samim tim bilo posve logično da se prvo usvoji Studija zaštite pa tek onda regulacioni plan koji se odnosi na zaštićeno područje. "To se međutim nije dogodilo, a Studija zaštite se u predlogu plana uopšte i ne pominje", kažu stanovnici Zvezdare okupljeni u grupi građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu".

"Gradsko veće je predlog plana usvojilo na sednici od 24. novembra ove godine, a da o tome nije obaveštena zainteresovana javnost. Time su prekršeni Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja i Zakon o potvrđivanju konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine. Ovakvim hajdučkim prepadom je, takođe, građanima onemogućeno da iskoriste pravo na podnošenje amandmana garantovano članom 115. Poslovnika Skupštine grada Beograda", kažu Zvezdarci posvećeni zaštiti, očuvanju i unapređenju Zvezdarske šume, napominjući da, "nije prvi put da Gradsko veće krši Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja jer o svojim sastancima i odlukama koje su na njima donete uopšte ne obaveštava javnost". Inače, predsednik Gradskog veća je beogradski paša Dragan Drvosek Đilas.

"Sekretarijat za zaštitu životne sredine grada Beograda je 23. septembra promenio svoj stav od 21. juna 2011. godine kojim je utvrđena potreba za redefinisanjem i korekcijom planskih rešenja saobraćaja u Zvezdarskoj šumi", navode članovi grupe građana "Zaštitimo Zvezdarsku šumu", te se istovremno i pitaju - "da li je posredi nekakav politički ili, pak, finansijskim pritisak?". Potpisnik Rešenja o izmeni rešenja je Gradski sekretar za zaštitu životne sredine Goran Trivan iz Socijalističke partije Srbije. Pomenuti kadar stranke kojom rukovodi bivši  "mali od palube" rahmetli Balkanskog Kasapina, pre deset godina bio je uhapšen zbog sumnje da je izvršio krivično delo "podstrekivanja", čime  je omladinski kamp "Karataš" kod Kladova oštećen za 6,5 miliona dinara. U okviru istog slučaja, za pomaganje u finansijskim malverzacijama  prijava je podneta i protiv bivšeg direktora hidroelektrane Đerdap i bivšeg načelnika Borskog okruga Milivoja Ilića. Agencija Beta je tada,  na osnovu policijskih izvora, objavila podatak da je "Ilić sa računa HE Đerdap uplatio na račun omladinskog kampa 6,5 miliona dinara, a novac je kasnije iskorišćen da bi Trivanu bio kupljen stan u Beogradu".

70.685 razloga za SPS-DS veselje: Goran Trivan i Živorad Žika-Pauk Anđelković
Photo: novosti.rs


U zaključku Komisije za planove Skupštine grada Beograda, kojom je predsedavao Nebojša Stefanović, kaže se da je postupak javnog uvida u Nacrt plana detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara sa Izveštajem o strateškoj proceni uticaja plana na životnu sredinu, postupak obavljen u skladu sa odredbama Zakona o planiranju i izgradnji, te da se kao takav Predlog plana može uputiti Skupštini grada Beograda na donošenje.

Za četvrtak 15. decembar zakazana je sednica Skupštine grada Beograda na kojoj će se odlučivati o Planu detaljne regulacije područja gradske park-šume Zvezdara. Gradsku vlast u Beogradu tvore DS, SPS, PUPS, LDP i G17 plus. Republički ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja je Oliver Dulić iz Demokratske stranke.

Prema Generalnom planu Beograda 2021. zvezdarska šuma je evidentirana kao površina sa posebnim prirodnim vrednostima. Takozvano desno plućno krilo Beograda, nalazi se na području istoimene opštine. Ovo atraktivno izletište prostire se na površini od oko 137 hektara, od čega je 21 hektara uređeno kao park. Prosečna starost vegetacije u Zvezdarskoj šumi iznosi oko 50 godina.

Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3 odsto teritorije Beograda, a orijentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3 odsto površine grada. Podsetimo, danas zelenih površina u Beogradu ima za petinu manje nego pre samo trideset godina. Takođe, a budućnosti radi, treba imati u vidu i podatak da gotovo 40 odsto od ukupne "mape puta" za  punopravno članstvo naše zemlje u Evropskoj uniji čine projekti iz oblasti ekologije. U ovom trenutku, šumovitost Beograda i Srbije daleko je ispod evropskih standarda.

star
Oceni
4.00
Ostali članci iz rubrike Društvo
Tagovi