Društvo
email Pošalji prijatelju
print Verzija za štampu Plain text Samo tekst Komentari Komentara (6)

Medijski mrak iz predsedničkog Kabineta

Josipović zabranio izveštavanje o Kamenskom?

Veličina slova: Decrease font Enlarge font
Photo: EPA/Christophe Karaba

Prema informacijama do kojih su došle e-Novine, iz Kabineta hrvatskog predsednika Ive Josipovića u HRT je stigao nalog da se obustavi izveštavanje o slučaju Kamensko, firme koja je devastirana nakon što je privatizacijom došla u posed tajkuna Miroslava Kutle, a preko firme Ninoslava Pavića

Ovu informaciju objavljujemo svega nekoliko dana nakon što je na HTV-u stopiran prilog o objavljivanju ugovora između Ninoslava Pavića i firme Vilinske poljane, dokumenta koji potvrđuje da je ovaj tajkun tesno povezan sa privatizacijom nekada nadaleko poznate tekstilne firme.

Kako saznajemo iz izvora bliskih HTV, veza između predsednika Josipovića i Pavića je Marko Vojković, čovek koji je svojevremeno bio suvlasnik kompanije Adriatica net, a inače je kućni prijatelj sa Josipovićem. Vojković je, kako su ranije pisale Novosti, i sam obuhvaćen policijskom istragom koja se tiče Nina Pavića i EPH.

Kamensko je otišlo pod stečaj 2010. godine, nakon čega je počela istraga nadležnih organa o privatizaciji tog preduzeća. U sklopu istrage, početkom 11 meseca USKOK i policija priveli su deset osoba koje se povezuju sa firmom Dalta i zajedničkim poslovima Miroslava Kulte, Antuna Crlenjaka, Davora Vlajčevića i Ninoslava Pavića koji se smatraju odgvornim za uništenje Kamenskog.

Kako je pisao index.hr, na osnovu iskaza saslušanih, utvrđeno je da je na vrhu piramide Miroslav Kutle, koji se trenutno nalazi u bekstvu u BiH, te njegovi pomagači Antun Crlenjak, čelni čovek Dalte, čelnik tvtke Vilinske poljane Davor Vlajčević i napokon novinski tajkun Ninoslav Pavić.

Prema saznanjima portala index.hr, policijska istraga utvrdila je da je operaciju prisvajanja zemljišta Kamenskog zapravo osmislio tajkun Miroslav Kutle. Policija je takođe utvrdila da novcem kojim je Kamensko zaduživano, da bi se na njegovu imovinu mogle staviti zabilježbe, dijelom potiče i od Ninoslava Pavića.

Daltu je 2008. kupila firma Vilinske poljane kada je 13 preduzeća deonice prodalo Davoru Vlajčeviću, za iznos od 29,7 miliona kuna. Iako je firma Vilinske poljane poslednju transakciju kupovine obavila 4. juna već sledeći dan Dalta je prodata Ninoslavu Paviću, odnosno njegovom preduzeću Com.com za 33,6 miliona kuna.

Na osnovu podataka do kojih je došla istraga, Vilinske poljane pozajmile su novac Kamenskom za tekuće poslovanje firme, a deo novca navodno je išao prema fizičkim osobama koje su ga prenele na račune pet manjih firmi. Tih pet firmi dale su pozajmicu Kamenskom, kako bi kasnije mogli upisati zabeležbu na imovinu firme.

Na kraju istrage došlo se do saznanja kako je pet od šest firmi koja su na koncu upisale zabeležbu na imovinu Kamenskog stoji Kutle, a novac koji je Pavić isplatio na ime kupovine Dalta, deo je duga koji vlasnik EPH već duže vreme ima prema Kutli.

star
Oceni
3.73
Ostali članci iz rubrike Društvo
image

Prkosne, a apolitične

Drag Queens u Rusiji

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (2)

Šta mi se tu izdvajaš

image

O homofobiji i drugim patrijarhalnim demonima (1)

Mučki napadi tastaturom na ministarku Anu Brnabić

image

Molitvom do heteroseksualnosti

Bog ne želi da me promeni

Tagovi
Nema tagova za ovaj članak